Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za mało wysunięty dach

maciejtoya

Recommended Posts

Dzieki za odpowiedzi. Jestem jeszcze przed drugim etapem, czyli dachówką, podbitką, oknami dachowymi itp. W związku z tym czy spisywać umowę ? Ma mi to robić ta sama osoba ale nie chce za bardzo zaogniać sytuacji. Materiał + robocizna jest po stronie wykonujacego. Boję się, że w razie czego to mnie pozniej oleje. Jakie są wasze doswiedczenia ?

Moje są takie, że jak widzisz kiepskie podejście do roboty to zmień bo jak ktoś nie wie jak się dobrze robi dachy czy cokolwiek innego i nie ma porządności we krwi to umowa nie sprawi, że się dowie.

Umowa moim zdaniem tak sobie potrzebna o ile nie masz jakichś szczególnych wymagań a ma być zgodnie z projektem, oczywiście musi być jakiś dowód wykonania np faktura, żeby dojść swoich praw w razie czego. Chociaż zawsze dobrze ją mieć jeżeli chcesz sprecyzować jakieś istotne kwestie.

Więźba to pikuś w stosunku to ilości błędów i bylejakości jakie można wykonać przy kryciu dachu.

A wydłużyć okap też można porządnie i nie zawsze to jest to jakieś druciarstwo:

Zastanów sie jednak czy taki okap jaki jest nie wystarcza, małe okapy wcale nie wyglądają źle, takie domy wyglądają nowocześniej niż wszędobylskie chatki i dworki. A w zamian możesz wtedy żądać rabatu na inne etapy.

Edytowane przez _olo_

Po pierwsze to dach musi być wykonany zgodnie z projektem!

Po drugie jak można zapłać za robotę, która nie została odebrana przez kierownika budowy???

Po trzecie to Twój wykonawca nic nie musi to Ty musisz go teraz prosić! Jak widać ma gest, że zrobi to na własny koszt!

Po czwarte do tej pory oszczędzałeś na kierowniku budowy a teraz bez jego zgody i wyznaczonym przez niego sposobie przedłużenia krokwi nic nie wolno zrobić! Nie zdziwię się jak będziesz musiał mu za to zapłacić.

Po piąte mając takiego wykonawcę Ty się jeszcze pytasz czy spisać umowę? Co Cie ciągnie do tego wykonawcy?

Po szóste a może Ty tak chciałeś a teraz Ci się nie podoba i szukasz dziury w całym?

Tak czy siak życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.