Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa altany ogrodowej - rozmiar belek.

ZeusSs

Recommended Posts

Witajcie

Mam wstępny projekt mojej altany ogrodowej o wymiarach 3x8. Teraz tylko kwestia czy to co sobie założyłem jest ok i wytrzyma ;)

Tak ma to wyglądać:

97def90a43bc08d1.jpg

Słupów ma być 6 według rysunku.

Belki jakie chce zastosować to 10cm x 10cm i teraz pytanie czy to wystarczy?

Dach będzie dwuspadowy, kryty dachówką ceramiczną.

Jakie belki zastosować na dach?

Z góry dzięki za pomoc :)

Pytanie z cyklu: i wszystko jasne?

Te 10 na 10 to słupy nośne, pionowe?

A elementy poziome to gdzie?

A stężenia? Jak dasz tylko pionowe i poziome elementy , to nie wytrzyma.Będzie spięta w poprzek środku, czy tylko po obwodzie?

Jaka konstrukcja dachu? Ile krokwi? Jakie nachylenie? Małe domki gospodarcze w ogródkach działkowych, robione przed laty "na oko" (majster robił, projekt miał w głowie) miały elementy pionowe 10 na 10 co ok. metr, może 1,2 m i krokwie 5 na10 co metr pod deskowanie z papą.

Każda para krokwi była spięta dwiema deskami 2,5 na 15 cm plus wiatrownice łączące krokwie tej samej połaci. Nachylenie dachu ok. 35-40°

Zaznaczam, było zrobione wieeele lat temu, wątpię, by ktoś to policzył. Pod lżejsze pokrycie.

Jeżeli chodzi o belki 10x10 to chciałem je użyć na słupy nośne i poziome, ewentualnie na poziome dać 12x12, ale czy jest sens?

Spiąć to myślałem zrobić krokwie dachowe i je spiąć u dołu czyli zrobić taki trójkąt.

Teraz pytanie czy muszą być krokwie spięte z obu stron tak jak na zdjęciu:

7cad4d2c14d7b526gen.jpg

Czy mogą być spięte tylko z jednej strony:

8ec82c0677c32813gen.jpg

No i co ile powinno się montować krokwie?

a 5x10 to nie za dużo na taki mały dach?

30 mkw dachówki na 6 patykach 10 x 10. Zimą, mimo ocieplenia (ponoć) klimatu czasem śnieg pada... Gdzie stężenia? Nie dachu. Elementów pionowych.

Nie chce mi się liczyć ile ten "malutki" daszek będzie ważył. Zresztą te patyki 10 x 10 będą idiotycznie wyglądać...

Powiem szczerze, że nie rozumiem co macie na myśli pisząc stężenia elementów pionowych?

Czyli jak to ma wyglądać?

Rozumiem, że słupy 10x10 będą za małe to w takim razie jakie będą mi potrzebne?

Chcę wykonać tą altanę sam, ale zanim zacznę wylewać stopy to muszę mieć dokładne wymiary i wiedzieć jakie zalać elementy metalowe aby zamocować słupy.

Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo już od roku mam zgłoszoną altanę w starostwie i jeszcze rok i będę musiał znowu się bawić w papierki ;)

No ja wiem, że istnieje google, ale dalej nie wiem co oznaczają stężenia w słupach pionowych?

Natomiast chodzi mi dokładnie o taką altankę czy tam wiatę:

http://ogrodosfera.pl/userdata/gfx/1458ddf488935225235d941cab7978f0.jpg

No i też jest dachówka, a spięte krokwie są chyba tylko w trzech miejscach czy się mylę?

Bardzo bym prosił o pomoc, bo dalej nie wiem czy np z ostatniego postu zdjęcie tej wiaty jest ok.

Tam są chyba tylko trzy belki spinające boczną konstrukcję do tego na tych trzech belkach poprzecznych, wzdłuż opiera się belka i na niej opierane są krokwie.

Chyba sprawdzi się taka konstrukcja?

https://www.dietrichs.com/pl/serwis/projekty.html

W powyższym linku masz dosyć fajny projekt altanki wolnostojącej 3x3 m, rozmiar Twojej jest nieco większy, ale jako wzór myślę że się nada.

Jeśli chodzi o wymiar belek to sugerowałbym 14x14 słupy i belki poziome (płatwie), krokwie 14x7. Stężenia to inaczej zastrzały, czyli te belki pod kątem 45stopni (między słupem a płatwią) które dają sztywność całej konstrukcji.

czesc,

Bede budowal domek na narzedzia (altanke) 4x4, dach dwuspadowy ~35stopni, dach kryty blachodachowka. Metr od sciany, bedzie scianka dzialowa, ktora oddzieli "warsztat" od zadaszonej czesci, na np rowery itp.

Ponizej zalaczam "projekt".

Prosze o ocene i porade, wymiary belki itp

Slupy 14x14 (7sztuk - narozne i na srodkach scian), pozostale na scianki dzialowe i drzwi 10x10

Platwie/Murlaty 14x14

Krokwie 7x14 (6szt na kazda strone)

Jetki 5x10, czy tez 7x14?

Czy jak zrobie jetki przy kazdej krokwi to musze dawac jeszcze belke kalenicowa i slupy na koncach, ktore ja podtrzymuja, czy same jetki wystarcza?

Jezeli chcialbym moc wejsc na "strych" zeby tam cos polozyc, to czy jetki 5/10 sa OK?

Wysokosc calosci to okolo 4m, (2.3domek+1.5strych)

altanka.jpg

altanka.jpg

czesc,

Bede budowal domek na narzedzia (altanke) 4x4, dach dwuspadowy ~35stopni, dach kryty blachodachowka. Metr od sciany, bedzie scianka dzialowa, ktora oddzieli "warsztat" od zadaszonej czesci, na np rowery itp.

Ponizej zalaczam "projekt".

Prosze o ocene i porade, wymiary belki itp

Slupy 14x14 (7sztuk - narozne i na srodkach scian), pozostale na scianki dzialowe i drzwi 10x10

Platwie/Murlaty 14x14

Krokwie 7x14 (6szt na kazda strone)

Jetki 5x10, czy tez 7x14?

Czy jak zrobie jetki przy kazdej krokwi to musze dawac jeszcze belke kalenicowa i slupy na koncach, ktore ja podtrzymuja, czy same jetki wystarcza?

Jezeli chcialbym moc wejsc na "strych" zeby tam cos polozyc, to czy jetki 5/10 sa OK?

Wysokosc calosci to okolo 4m, (2.3domek+1.5strych)

Strasznie to wszystko masywne. Słupy wystarczą 10x10 reszta tez odpowiednio mniejsza. Nie masz tam jętek. :) Ściany ok, więźbę proponuję zrobić w formie wiązarów deskowych. Dwie krokwie np 120x25 i dolny pas z podobnej dechy dowolnego sortu. Rozstaw co 50 - 70 cm wystarczy. Zbijesz je sobie czy skręcisz na ziemi i wciągniesz na górę bez problemu, bo to maleństwo. Zbijesz na nakładkę, na szczycie też kawałek dechy na nakładkę i po zbiciu obciąć nadmiar. Możesz dać w środku wieszak dla usztywnienia całości ale nie jest to konieczne. Będzie szybko i dobrze. Belki kalenicowej nie potrzebujesz. Na strych nie wejdziesz :) (chyba, że się uprzesz) Za nisko będzie ale położyć coś tam będzie można Edytowane przez perm

• 3 months później...
  • 2 years później...
https://www.dietrichs.com/pl/serwis/projekty.html

W powyższym linku masz dosyć fajny projekt altanki wolnostojącej 3x3 m, rozmiar Twojej jest nieco większy, ale jako wzór myślę że się nada.

Jeśli chodzi o wymiar belek to sugerowałbym 14x14 słupy i belki poziome (płatwie), krokwie 14x7. Stężenia to inaczej zastrzały, czyli te belki pod kątem 45stopni (między słupem a płatwią) które dają sztywność całej konstrukcji.

Witam wszystkich.

Przymierzam się do budowy altanki drewnianej w ogrodzie (grille i inne spotkania towarzyskie). Chciałbym żeby altana była w wymiarach 4,5x4,5m. Dach 2-spadzisty. Pytanie dotyczy grubości belek jakie należało by zastosować odpowiednio przy chęci krycia altany gondem lub dachówką.