thelma.3333 30.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 witam,mam nastepujacy problem;w lazience zaczal troch wychodzic grzyb na suficie, zarzadca stwierdzil, ze mieszkanie jest zbyt szczelne; na wiosne/lato chce zamontowac nawiewniki na oknach, a na razie zamontowalam wentylator w kratce wentylacyjnej w lazience, zeby wyciagal wilgotne powietrze;w lazience jest ok, ale problem taki, ze jak wentylator pracuje, to w WC strasznie smierdzi szambem;wg zarzadcy rury wentylacyjne lazienki i WC sa osobne, wiec nie rozumiem, jak to sie moze dziac? niestety w praktyce sie dzieje;prosze o porady co moze byc tego przyczyna, i gdzie moge zaczac szukac , bo nie wiem nawet od czego zaczac;tzn zaczelam od poproszenia planow budynku, czy faktycznie te rury wentylacyjne sa osobne; co powinnam sprawdzic i co mozna zrobic?czy instalacja wentylatora rowniez w WC pomoze w tej sytuacji? z gory dziekuje za wszelkie poradypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 30.03.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Wg mnie wentylatorem w szczelnym pomieszczeniu wytwarzasz podciśnienie - powoduje to przedostawanie się "powietrza" z kanalizacji. Teoretycznie nie powinno isę tak dziać ale:-Jakiś syfon nie jest zalany-Jakaś nieszczelność na łaczeniach rur kanalizacyjnych-Podciśnienie na tyle duże że przeciąga powietrze przez syfon (realne? )Dwa pierwsze to usterka do znalezienia, na trzecie to tylko nawiewnik może pomóc. Generalnie zacząłbym poszukiwania od syfonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Wentylator umieszcza się na nawiewie. Tylko brak podstawowej wiedzy o wentylacji, lub ciągoty masochistyczne, mogą usprawiedliwić wentylator na wywiewie. Poza zapachami dużo groźniejsze są cofki z kanału wentylacyjnego z kuchni. Stężenie zarodników pleśni przekracza nawet 15x normę skażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts