Andrzej.S 25.06.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Kto buduje lub zamierza budować dm-11 pracowni BAUHERR http://www.dom-parterowy.pl , bez piwnic,bez poddasza o pow.105 m kw. Trudno o tańszy w realizacji projekt. Czekam na opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 26.06.2004 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Mnie sie kojarzy raczej z barakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 26.06.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 http://www.dom-parterowy.pl/info/dm_11.jpg może to wina ciemnych kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 26.06.2004 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Andrzeju , Fajnie, że napisałeś ja myślę raczej o dm 02, ale moja za to moja mama zastanawia się na ty co Ty. Mnie też się wydaje, że powinien być prosty i tanie w budowie - dach dwu spadowy, prosta bryła a wygląd zewnętrzny przecież można wykonczyc inaczej niż na ich wizualizacji... Myślę, że 150 k PLN powinno wystarczyć na stan gotowy, bez białego montażu, jak sądzisz, robiłeś jakieś przymiarki finansowe ? Nie wiem tylko czy to dobre biuro projektowe, bo swego czasu szukałam na forum i nie mogłam znaleźć opinii na ich temat . Pozdrawiam, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.S 27.06.2004 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Alison!Jakiś czas temu otrzymałem e-mail z pracowni BAUHERR, gdyż miałem kilka pytań. Konstrukcja dachu to lekka więźba krokwiowo - płatwiowa lub wiązary kratowe na blaszkach kolczastych (jest to dość łatwa i tania w wykonaniu konstrukcja). Projekt jest przygotowany w technologii betonu komórkowego "prefabet", ściana zewn. 36 cm, gdzie dla pustaka 400 K=0,3. Podali cenę 1 m.kw dla stanu surowego zamknietego ok. 850 zł.Może i faktycznie nie jest najpiekniejszy ale wydaje mi się,że ważne jest aby dom wybudować a nie tylko budować, chyba,że ma się kasę i można wybrzydzać. Ja planuję z prawej strony przenieść okno kuchenne na inną ścianę i pod przedłużeniem dachu wybudować wiatę garażową. Tak ma mój znajomy i jest całkiem nieźle a koszty niewielkie. Planuję wybudować za około 130 tyś.zł ale mam zamiar wiele rzeczy wykonywać sam. Uważam,że 150 tyś. to całkiem realna suma.Cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 28.06.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Andrzej, Dzięki za odpowiedź - pokaże ją mojej Mamie - napewno ucieszy się z Twojego optymizmu, bo sama jest ciężko przerażona wizją budowy i niewyobrażalnych kosztów . A d-11 mnie się bardzo podoba, bo powieszchnia wystarcząjca, dobry układ pomieszczeń no i niedrogi w budowi, no a i garaż można jeszcze dolepić Mam tylko prośbę do Ciebie, jak już będziesz miał doświadczenie z firmą BRAUHERR możesz napisać mi słów kilka na ich temat w tym wątku lub na priva ? Życzę Ci powodzenia, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.S 30.06.2004 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Alison!Jak kupię projekt to dam Ci znać. Jestem przekonany na 99% i bym zapomniał, na zdjęciach elewacja z płytek klinkierowych nie wygląda dobrze, ja bym wolał jakiś ładny kolorowy tynk no i kominek w salonie, najlepiej na ścianie przy tarasie, aby mozna było z drugiej strony również urządzić kominek zewnętrzny. To tyle na razie.Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 03.07.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Andrzeju, Nie uwierzysz może , ale wstrzeliłeś się w 100% w ten kominek - ja wymyśliłam to dokładnie tak samo! Kominek w pokoju dziennym a grill (jakby lustrzane odbicie przez ścianę) na tarasie - SUPER! Widziałam takie rozwiązanie w projektach Pawła Boducha [http://www.dobuch.pl] i myślę, że jest, i tańsze i łatwiejsze w budowie niż 2 kominki w skrajnie różnych częściach domu jak to często się widzi w projektach. Trzeba tylko pomyśleć jak wieją wiatry aby dym nie "wlatał' do pokoju dziennego - ale to chyba pikuś Zapytaj tylko BAUHERR'a o ilościowy wykaz materiałów - myślę, że to bardzo przydatne w planowaniu a nie wszytskie biura projektowe dodają to do projektu. Jak pytałam BAUHERR'a to oni właśnie nie! Pozdrowionka, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 03.07.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Co do elewacji, to oczywiście, że ten klinkier na stosunkowo małej bryle budynku wyglądałby przyciężkawo Lepiej zrobić jakiś jasny tynk, ładnie kontrastującą dachówkę, ewentualnie - Ci których stać - mogą zrobić elementy klinkierowe: cokół, parapety, może obwódki wokół okien i kolumienki-słupy przy wejściu - to napewno będzie ładnie wyglądać i urozmaici troszkę prostotę bryły, która jest tylko zaletą tego domku. Pozdrawiam, ALison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszWiśniewski 11.01.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Czesc, Myslę o budowie DM11 z pracowni Bauherr i chciałem się Was, Budujących poradzić. Mianowicie, chcę go wybudować w technologii BK24+12 styropian, lub PH30, lub max 30plus12styropian (mam nadzieję, że da to dobry współczynnik…)dach - gont bitumiczny bądź blacha, wiązary kratowe jako więźba. Mam przewidziane na to 250000zł. Sam to może zrobię wykończeniówkę- w drobnym zakresie, ew. naokoło domu, reszta – ekipy, niestety nie mam czasu, trzeba pracować Dom ma jak widać 105m2 powierzchni uzytkowej i nie musze od razu wykańczać 2 łazienek, ani wszystkich pokoi, wystarczy 1 sypialnia. Stan o którym mówie za 250000 to zrobiona jedna lazienka, salon, przedpokoje, kuchnia. W całkiem średnim standardzie, a na zewnątrz ewentualnie jakas podsypka na podjazd, brama (ogrodzenie mam), lampka zewnętrzna, dzwonek. Przyłącza mam w płocie, ale muszę liczyć na wszystko (wykonanie i materiał) max 20000zł. Ogrzewanie gazowe, grzejniki, w salonie ok..30m2 podłogówki. Zmian chciałbym wprowadzic mało, zlikwidowac szafę w przedpokoju i w ten sposób powiększyc łazienkę, doprojektować w wolnej przestrzeni pod dachem (tam gdzie są słupy – miałoby to ok.4-5m2) małe pomieszczenie gospodarcze, dostepne od zewnątrz – na kosiarki, rowery, itd. Dylemat to równiez kominek - chciałbym zastosowac rozprowadzenie ciepła (powietrze) grawitacyjne lub płaszcz wodny i z tego co wiem, kominek powinien się znaleźć w tej sytuacji w najbardziej centralnym miejscu – nie wiem gdzie go w takim wypadku umiejscowić…teraz jest zaprojektowany w rogu salonu (zewnętrznym rogu). Podpowiedzcie proszę , czy mam szansę zmieścić się w tych pieniądzach i co myslicie o domu i zmianach - prosze o komentarze. Czas mnie nagli, niestety;) Z góry dzieki za wszelkie uwagi. Dodam, że elewację chciałbym troszke zmienić – tzn, nie chcę klinkieru. Pozdrawiam DM11 http://www.dom-parterowy.pl/maxi/dm_11.jpg http://www.dom-parterowy.pl/maxi_b/dm_11.jpg Bardzo chciałbym mieć możliwośc taki dom oglądnąc w środku.Jeśli ktoś z Was buduje ten dom- proszę o prv! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 11.01.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Hej, to może ja zacznę Dylemat to równiez kominek - chciałbym zastosowac rozprowadzenie ciepła (powietrze) grawitacyjne lub płaszcz wodny i z tego co wiem, kominek powinien się znaleźć w tej sytuacji w najbardziej centralnym miejscu – nie wiem gdzie go w takim wypadku umiejscowić…teraz jest zaprojektowany w rogu salonu (zewnętrznym rogu). Na rzucie budynku i na wizualizacjach widać 3 kominy, a jak wiadomo do kominka przydaje się komin Niestety żaden z nich nie znajduje się w rogu salonu (piszesz że tam przewidywany jest kominek) - stąd mój wniosek, możliwe że pochopny - albo autor projektu wogóle nie myślał o kominku w tym domu, albo konieczne będzie dostawienie czwartego komina. Przy małym domu parterowym 4 kominy to chyba dużo, pamiętaj że komin to nie tylko cegły lub pustaki, ale również obróbki w dachu, wykończenie ponad dachem itp. Krótko mówiąc kasa. Co do kominka, to jeśli chcesz DGP, to najlepiej umieścić kominek jak najbliżej środka budynku. Natomiast przy płaszczu wodnym warunek ten nie musi być spełniony, ideałem natomiast byłoby aby kotłownia (lub inne pomieszczenie techniczne, w którym będzie kocioł gazowy) znajdował się za ścianą przy której w salonie jest kominek - upraszcza to zaplanowanie instalacji c.o. Zmian chciałbym wprowadzic mało, zlikwidowac szafę w przedpokoju i w ten sposób powiększyc łazienkę, doprojektować w wolnej przestrzeni pod dachem (tam gdzie są słupy – miałoby to ok.4-5m2) małe pomieszczenie gospodarcze, dostepne od zewnątrz – na kosiarki, rowery, itd. W kontekście tego co napisałem powyżej ja pomyślałbym nad innym rozwiązaniem - owszem, powiększyłbym wc kosztem szafy, ale pomieszczenie to przeznaczyłbym na "kotłownię" a wc zrobił w miejscu obecnego pomieszczenia gospodarczego. Komin w rogu wc powiększyłbym o kanał dymowy i wentylacyjny i w okolicach wejścia do salonu i jadalni szukałbym miejsca na kominek. Tylko przejście to chyba niezbyt praktycznie miejsce na kominek Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszWiśniewski 12.01.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Bardzo dziękuję za sugestię. Zaczynam się teraz nad tym zastanawiać. Mam taki pomysl zeby w takim razie zrobic takie kombo - w miejsce lazienki i szafy w przedpokoju dac Komin do pieca gazowego i kominka i od strony salonu dac kominek, od strony kuchni w nowej kotłowni piec z plaszczem wodnym i zasobnikiem i zamiast standardowych drzwi zaslonic to jakimis azurowymi drzwiczkami o ile mozna (co by powietrza do wymiany było dosyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdrodo 16.03.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Jeśli możesz prosze o informacje czy budujesz ten domek. Właśnie jestem na etapie załatwiania kredytu. Osobiście przeznaczyłem na budowę 165000 i mam nadzieję się wyrobć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts