maciekchn 30.03.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Witam mam zamiar w tym roku założyć pompkę z baypas w mojej instalacji, bo muszę ostro i długo palić by nagrzać grzejniki, temperatura około 80-90* by było ciepło, rury 2 calowe przez co długo się nagrzewa, jedyne miejsce to zasilanie , bo powrót zaraz za piecem ucieka w wylewkę, grzejniki nie są zapowietrzone, pytanie co to za syfon jest w tym piecu na zasilaniu zrobiony ? Baypas taki Edytowane 30 Marca 2015 przez maciekchn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.03.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 może tak zrobili żeby nie spawać przy wymianie kotła, jak dla mnie to tylko utrudnia odpowietrzenie kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 31.03.2015 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ile moze wziasc majster za założenie tego bypasa, chodzi o uciecie rurek nagwintowanie i skrecenie na śrubunkach, duzo roboty niema ,sam bym zrobił ale niewme czy moja instalacja to zniesie (niech sie majster wypowie, czy ta pompka nie zaszkodzi) i niemam gwintownika na 2 cale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 31.03.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Zanim założysz pompę z bajpasem najpierw zlikwiduj ten syfon za kotłem. Na pewno w tedy poprawi się obieg wody i będzie dobrze grzało bez pompy. Montaż pompy obiegowej wiąże się z zamontowaniem zaworu chroniącego powrót kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 31.03.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 tzn ten w bypasie czy cos jeszcze trzeba dokupićć ? zeby to zlikwidowac to i tak samemu nie darady bo brak gwintownika blokuje wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 31.03.2015 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 31.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Przy zamontowaniu pompy obiegowej bez zaworu 3 lub 4 D woda zimna z grzejników bardzo szybko będzie wracać do kotła co zaowocuje szybką wymianą kotła bo "zeżre" go tak zwany kondensat.http://pl.wikipedia.org/wiki/Skropliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 przy domowej instalacji nie ma dużej temp. między zasilaniem a powrotem, wystarczy żeby termostat załączał pompę jak będzie na kotle 60 stopni.gwintownicy nie potrzeba http://allegro.pl/gebo-qa-zlaczka-2-dn-50-i5219774569.html pewnie tańszy będzie sąsiad ze spawarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 01.04.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 A jak obspawać d okoła ? nie da sie bo sciana i ta druga (obok zasialania) rura pierun wie od czego... bo wchodzi w podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.04.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 spawanie rury przy ścianie - bezproblemowe. sposób powinien znać każdy spawacz. To podstawy. Wycinasz w rurze okienko spawasz wewnątrz rury przeciwną ściankę, po czym zamykasz okienko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.04.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 spawanie rury przy ścianie - bezproblemowe. sposób powinien znać każdy spawacz. To podstawy. Wycinasz w rurze okienko spawasz wewnątrz rury przeciwną ściankę, po czym zamykasz okienko. ciekawy sposób ale przy acetylenie pewnie da radę połozyć spaw, najwyżej ściana trochę dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.04.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ostatnio spawałem TIG, kiedyś elektrycznie i gazowo. Zawsze ścianę zabezpiecza się ekranem - blaszanym. Dziś tylko się mądrze, jestem nie czynny zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.04.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 a co polecasz do spawania rur? może przyszłościowo bym się nauczył spawać. wykryłem wyciek na gazie i spawacz spawał acetylenem podobno elektrycznie pękałoby. acetylen chyba najtaniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.04.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Najwięcej umiejętności wymaga spawanie elektryczne, lecz jest materiałowo najtańsze. Najbardziej popularne i bezpieczne (jakość spawu) jest spawanie acetylenem. Mnie najbardziej pasował TIG, ale już "nie ten wzrok". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.04.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Nic w ścianie nie spawaj. Po co utrudniać sobie życie. Wezwij montera z "głową" wspawajcie gwint do rury wychodzącej ze ściany a resztę podłączcie na skręcanie. Tylko nie kupuj oryginalnego obejścia bo się nie zmieścisz. Jeśli chodzi o spawanie gazowe to spawa się też w takich miejscach do lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.04.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Przy pomocy lusterka spawasz gdy "nie mieści się głowa" - nie widzisz. przez okienko spawasz gdy nie ma miejsca na palnik, elektrodę. W/g zdjęć potrzebne są - do wspawania dwa gwinty 2 cala by zawór różnicowy był w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.04.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jeden gwint przyspawany do poziomej rury zasilającej w zupełności wystarczy aby zamontować zawór różnicowy i pompę na obejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 02.04.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 a mógłbyś zrobić zdjęcie naczynia wzbiorczego- jakie rury do niego dochodzą?i jak wysoko to naczynie jest umieszczone ?Dołem masz powrót , zasilanie grzejników jak jest prowadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.04.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jeden gwint do zasilania domu drugi do kotła. Tylko zawór różnicowy musi być w pionie, pompa obojętnie(wirnik silnika poziomo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 02.04.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Powro tam pod pod podloga , wiec nic nie widac jedy nie przy grzejnikach wychodzi i przy kotle jakies 20cm rury i do pieca, nie wiem co to za rura przy zasilaniu zbiorniczek mam na strychu opatulomy jak babka na zime wiec niewiem co i jak tam idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts