Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obejscie BAYPASS instalacja grawitacyjna

maciekchn

Recommended Posts

No dokładnie ale chyba prościej bedzie uciać rure jak idzie (tak jak na zdjeciu naniosłem pompe)w pionie tam ja nagwintować przekrecić bypas a dalej od nowa rury poprowadzić z paypas do pieca skrecajac go z piecem , zlikwidujemy w ten sposob ten syfon , i to łacznenie tależowe:)

co do mojej instalacji "na oko" wyglada to tak :

mam oczywiście więcej grzejników i nie wiem dokładnie jak z przelewowym jak to jest połaczone

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez maciekchn

Po kolei. Widzę kolana nie widzę syfonu. na zdjęciu z dorysowaną pompą - filtr przenieś przed pompę. Potrzebny jest jeszcze śrubunek na 2 cal, chyba, że zostawisz łączenie kołnierzowe.

@gersik kocioł jest od początku nikt go nie wymieniał. (właśnie tak kiedyś podłączano kotły - śrubunek był niedostępny)

Dziękuje, jest syfon i jest bez sensu. Jeśli na kotle jest gwint (@gersik miał racje) stosowanie łączenia kołnierzowego też bez sensu, 5 lat temu śrubunek nie był problemem. I znowu przyznaje racje @gersikowi - musisz rozpakować króciec syfon-kocioł.

"Na razie tego nie odwinę, bo nie wejdę na strych(noga w gipsie)"

strych - kocioł

Edytowane przez Jurgonka

Teraz wyraźnie widać że wystarczy tylko jeden gwint wspawać, a jak by się postarać to może i bez spawania by się obeszło. Poskręcać na sucho kształtki i sprawdzić czy nie wystarczy tylko obciąć i nagwintować rury zasilającej. Nie kupować całego obejścia tylko poskręcać z trojaków to będzie mniejsze.

Zdrowia i smacznego jaja życzę.

jakiej roze bezpieczeństwa? to jest rura zasilajaca

:stirthepot:

Moja mała słowna pomyłka.

Na rurze wzbiorczej i bezpieczeństwa nie wolno montować jakichkolwiek zaworów.

Nie masz oddzielnej rury wzbiorczej i bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego.

Więc dotychczas Twój układ otwarty instalacji CO, był prawidłowy i bezpieczny.

Po zamontowaniu czegokolwiek na tej rurze układ instalacji CO, będzie nieprawidłowy i NIEBEZPIECZNY.

Aż boję się pisać w oparciu o zdjęcia, już było, że źle widziałem. Rura zasilająca ma ponad dwa cale, jest większej średnicy niż kolano. Powinno być zlikwidowane zasyfonowanie - którego było, że nie widziałem. Jest to jedyna przeróbka możliwa na tej rurze. Bajpas montuj na powrocie, i znowu jeśli dobrze widzę jest to rura równoległa - zaizolowana biegnąca równolegle do zasilającej.