Lucky92 30.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam. Mam problem z zabytkowym piecem kaflowym, piec ma juz pewnie tyle lat co dom to z jakies 110 lat nie był pewnie nigdy przestawiany, my juz w tym domu mieszkamy z jakies 20 lat i od tej pory piec nie byl wcale czyszczony, jednak teraz dym zamiast wyleciec kominem wylatuje w mieszkaniu oknami, podejrzewam że piec jest zawalony sadza lub czyms innym. Moje pytanie jest jak go wyczyscic i gdzie sie znajduje przy takim piecu "wyczystka" do okola pieca nie ma zadnych okragłych wyszystak, jedynie na srodku pieca jest ozdobna kafla i podejrzewam ze to jest ta wyczystka tylko nie jestem pewien. Na zdjeciu jest pokazany podobny piec do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.03.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam.Każdy jeden piec może mieć całkowicie inną konstrukcję wewnętrzną ... to, że pokażesz "podobny" piec do Twojego, nic nie da.Tak jak nic nie da "wygarnięcie" tylko sadzy z niego.Zatrudnij dobrego zduna do przestawienia pieca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky92 31.03.2015 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ale chodzi mi wlasnie o tą wyczystke, czy jest mozliwosc ze ona jest w tym srodkowym ozdobnym kaflu? w rejonie zaden zdun nie chce sie podjąc jego przebudowy jwden chcial ale powiedzial ze zajmie mu to 4-5 miesiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.03.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wyczystka prawdopodobnie jest (?) na dole pieca przed wejściem do komina, może też być tylko w kominie. Piec w miarę używania - palenia w nim ulega degradacji. Każdy po pewnym czasie musi być "przestawiony". Rozebrany do podstaw i wybudowany na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wejście do komina może być na dole albo u góry. A jak wygląda kontakt z poprzednimi jego użytkownikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.03.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pewnie jak co roku w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.03.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wejście z pieca może być u jego dołu lub góry, w zależności od jego wewnętrznej konstrukcji. O ile nie ma widocznych wyczystek - np ceramicznych okrągłych zaślepek, to jedyne miejsce do czyszczenia to kanał kominowy u dołu, a nie u góry, nawet jeśli u góry jest podłączenie pieca. Po 20 latach piec prawdopodobnie nie wymaga tylko czyszczenia, konieczne jest przestawienie - tj. kompletne rozebranie i budowa od nowa z wykorzystaniem oryginalnych materiałów obudowy. Najczęściej - zaglądając do wnętrza pieca przez palenisko widać degradacje wnętrza pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Pewnie jak co roku w listopadzie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 21.09.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Polecamy nasz film poradnikowy o tym, jak ratować stare piece Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts