Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabytkowy piec kaflowy, gdzie jest wyczystka?

Lucky92

Recommended Posts

Witam. Mam problem z zabytkowym piecem kaflowym, piec ma juz pewnie tyle lat co dom to z jakies 110 lat nie był pewnie nigdy przestawiany, my juz w tym domu mieszkamy z jakies 20 lat i od tej pory piec nie byl wcale czyszczony, jednak teraz dym zamiast wyleciec kominem wylatuje w mieszkaniu oknami, podejrzewam że piec jest zawalony sadza lub czyms innym. Moje pytanie jest jak go wyczyscic i gdzie sie znajduje przy takim piecu "wyczystka" do okola pieca nie ma zadnych okragłych wyszystak, jedynie na srodku pieca jest ozdobna kafla i podejrzewam ze to jest ta wyczystka tylko nie jestem pewien. Na zdjeciu jest pokazany podobny piec do mojego.

113971655_5_644x461_zabytkowy-piec-kaflowy-opolskie.jpg

Wejście z pieca może być u jego dołu lub góry, w zależności od jego wewnętrznej konstrukcji. O ile nie ma widocznych wyczystek - np ceramicznych okrągłych zaślepek, to jedyne miejsce do czyszczenia to kanał kominowy u dołu, a nie u góry, nawet jeśli u góry jest podłączenie pieca. Po 20 latach piec prawdopodobnie nie wymaga tylko czyszczenia, konieczne jest przestawienie - tj. kompletne rozebranie i budowa od nowa z wykorzystaniem oryginalnych materiałów obudowy. Najczęściej - zaglądając do wnętrza pieca przez palenisko widać degradacje wnętrza pieca.

• 1 year później...