Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia z salonem/ otwarta 26m2

asiulag

Recommended Posts

witam serdecznie,

chciałabym prosić o pomoc/ w załączniku zdjęcie (niebieski kolor to skrócenie ścianki- 80cm)

Nie mam zielonego pojęcia jak ustawić w kuchni zlewozmywak/ kuchenkę/ wiem tyle że lodówka mogłaby być na prawej stronie.

Jeśli chodzi o łazienkę to myślałam o wannie asymetrycznej/ tyle, że nie wiem czy w takim położeniu wszystko jak jest przykładowo w tym planie.

Chętnych proszę o jakieś rady.

z gory wielkie dzięki.

DSC_0421.jpg

Po co właściwie skracać tę ściankę? Nie lepiej ją wykorzystać i zrobić kuchnię w kształcie litery C, z wysoką zabudową na prawej ścianie? Dużo więcej miejsca na gary, piekarnik w słupku. Układ sprzętów na rysunku prawidłowy, odległości między nimi można delikatnie pozmieniać, aby przestrzeń robocza była jak najwygodniejsza.

Po co właściwie skracać tę ściankę? Nie lepiej ją wykorzystać i zrobić kuchnię w kształcie litery C, z wysoką zabudową na prawej ścianie? Dużo więcej miejsca na gary, piekarnik w słupku. Układ sprzętów na rysunku prawidłowy, odległości między nimi można delikatnie pozmieniać, aby przestrzeń robocza była jak najwygodniejsza.

Pomyślałam, że fajnie by było skrócić tą ściankę aby od hallu nie było widać tylko drzwi a choć trochę salonu.

w mieszkaniu w którym teraz mieszkam fajną kuchnie na wymiar mi zrobili bo bar jest i pod barem dodatkowa duża szafka i od strony salonu przeszklona szafka na szkło/ także o miejsce sie nie boję.

dziękuje za rady bo też nie widziałam co do sprzętu typu zlewozmykak czy płyta czy zmienić.

Faktycznie tak troche maly na tym rzucie. Dziekuje za wszystkie pomysly,

z jednej strony fajnie jak naroznik po drugiej stronie ale z drugiej strony jest to mieszkanie sloneczne to dajac tv blizej okna zawsze trzeba bedzie rolete spuszczac. mebelki do kuchni na pewno na wymiar razem z barkiem tylko czy aby na pewno plyta do gotowania blizej baru?

a szafa w hallu faktycznie nie musi miec 180cm dlugosci wystarczy taka na 130-150max i obok bozna jeszcze lustro wrzucic na sciane.

A co powiedzie o lazience? lepiej bedzie wanna z prawej czy moze poziomo od wejscia? jeszcze troche czasu mam na to wszystko ale po malu przygotowuje sie na wyliczenia co i o jakich wymiarach mi sie zmiesci do tej lazienki.

pieknie dziekuje za checi i pomysly :)

Jeżeli chodzi o odległości między urządzeniami są pewne zasady, których należy przestrzegać. Nie ma jednak zasad dotyczących ich kolejności. Zwykle najbardziej reprezentacyjne urządzenie powinniśmy umieścić na przeciwko drzwi (umywalka, prysznic/wanna). Jakbyś nie ustawiła miejsca nie stracisz. Kibelek trzymałbym bliżej umywalki, a pralkę odsunął. Czyli od lewej np pralka, kibelek, umywalka i wanna na swoim miejscu. Kwestia nawyków.