kaluza112 30.03.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam serdecznie, W czerwcu, zaraz po załatwieniu wszystkich papierków, zamierzam rozpoczać budowę domku KENDRA MAŁA http://www.domplan.com.pl/Kendra%20Mala/Kendra%20Mala.html Obecnie jestem na etapie szukania wykonawcy, czyli jak sami wiecie, jest to jeden z wazniejszych momentów w całej tej przygodzie. Chciałbym Was prosić o poradę, czy cena podana przez jedną z firm mieści się w sensownych granicach. Wielu z Was już przez to przechodziło i bedzie w stanie się wypowiedzieć w tym temacie Dając projekt do wyceny, prosiłem o podanie kosztów do SSO wraz z dachem. Podam też istotne zmiany w projekcie: podniesienie ściany kolankowej o pustak, poszerzenie domku od strony salonu o 60cm, poszerzenie garażu o 120 cm, likwidacja obydwu balkonów, likwidacja komina w salonie. Na ściany Ytong, fundamenty ocieplone spolistyrenem ekstrudowanym 10 cm, folia kubełkowa, strop Teriva, 5 okien połaciowych, schody betonowe (projekt przewiduje drewniane). Powierzchnia netto po poszerzeniu ok 210 m2. Firma ma dobrą opinię na rynku, jest z polecenia. Wyceniła mi robociznę, materiały i ciężki sprzet potrzebny na ten etap na 185 tys.zł. Robocizna i sprzęt to ok 58tys., reszta to materiał. W cenę jest wliczone wykonanie ścianek działowych, tarasu (beton), schodów wejściowych, schodów od garażu, ogrodzenie działki siatką budowlaną, nadbudowa komina z pełnej cegły. Nie są wliczone okna połaciowe. Udało mi się dowiedzieć, że w mojej okolicy taka cena za roboty z własnym sprzetem to raczej standard, ale co z materiałem? Nie uważacie że to trochę dużo? Wiem, że zlecając budowę z materiałem zapłacę wiecej niż miałbym wszystko organizować sam, jednak nie mam możliwości pilnowania budowy w tygodniu i byłoby to dla mnie wygodniejsze. Pytanie tylko, czy nie przepłacam w ten sposób kwoty większej niż 20,30 tys ? Za wszytstkie odpowiedzi wielkie dzięki, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 02.04.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Mnie za podobny metraż powiedziano 122 z dachem. http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html Za samą robociznę życzą sobie od 26 do 50 kilku tysięcy. Myślę, że ok 35 tys to cena odpowiednia za samą robotę ze sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 08.04.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witaj! Byłem kiedyś bardzo zainteresowany projektem Kendra Mała, później w oko wpadł(a) mi Karmelita Mała. W końcu wybrałem projekt indywidualny (130m2 po podłogach), ponieważ odstraszały mnie koszty budowy, gdzie mamy właśnie powierzchnię netto ponad 200m2 (Karmelita 230m2), a użytkowa to ładne około 135m2. Taki haczyk, na który łapie się wielu nieświadomych (sic!) inwestorów. Budujemy i liczymy wg. powierzchni netto. Jedna z bardzo ogólnych wycen jaką dostałem na ten projekt (Kendrę):- stan surowy otwarty - ok 140000zł (materiał z robocizną) - zamknięty (bez łazienek,podłóg) ok 210000zł materiał z robocizną Myślę, że robocizna powyżej 40tyś zł za SSO to drogo. Warto negocjować cenę, wcześniej poprosić co firma zrobi i za ile. Poproś o wycenę jeszcze inne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.04.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Poszukaj sobie kierownika budowy - ale nie "papierowego" tylko takiego za 4000pln. W ogóle zaomnij że weźmiesz firme i tobie dobrze zrobi i nie będziesz musiał tego kontrolować. Nie znasz się na budownictwie, nie masz czasu, chcesz to zrobić taniej - weź NORMALNEGO kierownika budowy. Jeżeli jest na rynku kilka lat to też tobie poleci dobre sprawdzone ekipy. Cena 185 tys czy to drogo ? Poświęć sobie weekend i po prostu wszystko policz. Tutaj na forum masz np w Dziennikach Budowy podane koszty a chyba material to raczej nie jest trudno policzyć - ile m3 drewna ile cegieł ile metrów 3 betonu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargotkaM-ce 12.04.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam, A ja otrzymałam wycenę domku 140m netto, prostokąt, dwuspadowy dach bez udziwnień tylko jedno okno dachowe, bez piwnic ... najprostszy w swojej klasie!!! rysowany na pdst. projektu z34: http://z500.pl/projekt/34/Z34,projekt-domu-na-mala-dzialke-tani-w-budowie-ekonomiczny-w-uzytkowaniu.html Etapy uwzględniają następujące czynności: 1. Roboty ziemne + fundamentowe (pomiary kontrolne w wykopie podczas pracy koparki, wykonanie podbudowy piaskowej wraz z zagęszczeniem, wykonanie poziomów kanalizacyjnych, , podkład betonowy, izolacja przeciwwilgociowa z papy, montaż zbrojenia wraz z wykonaniem ław fundamentowych żelbetowych,murowanie ścian fundamentowych wraz z izolacją 2. Ściany konstrukcyjne o grubości 25 cm wraz z kominami (murowanie ścian z pustaka o grubości 25 cm, wykonaniem nadproży oraz rdzeni żelbetowych w ścianach, wykonanie wieńca pod murłaty wraz z montażem zbrojenia, wymurowanie kominów z kształtek systemowych. 3. Strop monolityczny żelbetowy (wykonanie deskowania stropu, montaż zbrojenia, układanie mieszanki betonowej wraz z zawibrowaniem) 4. Dach (montaż więźby dachowej, montaż folii paroprzepuszczalnej, montaż dachówki ceramicznej, montaż okien dachowych, montaż odwodnienia liniowego, montaż obróbek blacharskich) CENA NETTO 58 tys. Inna firma wraz z drenażem wokół budynku oraz ścianami działowymi wyceniła 65 tys NETTO Dodam tylko że budujemy się na śląsku na III kat. szkód górniczych, jesteśmy świadomi że będą podwyższone koszty budowy ze względu na zabezpieczenie fundamentów, ale żeby aż takie kwoty? Proszę o wasze przemyślenia w tym temacie. A ja szukam dalej, jakby ktoś mógł polecić firmę działającą na śląsku to bardzo proszę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 19.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 MargotkaM-ce witaj w klubie poszukujących ekipy. U mnie firma z polecenia znajomych wyceniła robociznę za prosty domek, stodołę 130m2 PC, na około 60tyś zł brutto. A tak liczyłem na nich. Nie spodziewałem się takiej ceny. Męczyłem się nad projektem indywidualnym, starałem się wszystko upraszczać, żadnych balkonów, lukarn, okien dachowych, ucinać ile się da na metrach, a tu taka cena. To tak jakby projektować samochód wyścigowy, wywalać z niego zbędne rzeczy a fabryka i tak policzy jak za model z maksymalnym pakietem wyposażenia Wiem jedno - trzeba zęby zacisnąć i szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 28.04.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dostałem ostatnio kilka wycen mojego Heweliusza. Jest podobny do Twojej Kendry. 44.000 za SSZ36 tys za SSO28 tys za SSO52 tys za SSZ Trudno jednoznacznie określić ile będzie wszystko kosztować. Planuję wynegocjować ok 33 tys za SSO + 4 tys za postawienie więźby i ok 10 tys za pokrycie dachówką. Reszta materiały i tutaj może być problem z policzeniem. Wg projektu mam BK ale zapewne zmienię na ceramikę, do tego beton, strop itp rzeczy. Tego jeszcze nie ogarniam. Dostałem też wycenę na całość prac z materiałem za 190 tys do SSZ. Ja liczę, że SSZ zrobię za 150 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts