Marlukas88 30.03.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić w sprawie odprowadzenia wody z dachu. Otóż na całej działce jest około 30 do 40 cm humusu a potem już tylko iły i glina na ponad 16 metrów. Nie wiem w jaki sposób i tanim kosztem odprowadzić wodę z dachu. Powierzchnia dachu wynosi około 132 m2. Mam 4 rynny dookoła domu i myślałem żeby wszystkie rynny połączyć ze sobą i jakoś to rozsączyć w warstwie humusu z tyłu domu ponieważ jest tam malutki spadek terenu. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie i chciałby się podzielić doświadczeniem? O studni chłonnej mogę zapomnieć ponieważ glina jest bardzo głęboko i bez sensu robić coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 30.03.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Najlepiej zrób sobie oczko wodne i tam skieruj wody opadowe z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 31.03.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Proponuję abyś zbierał tą wodę w zbiorniku a następnie wykorzystwał do nawadniania terenu zielonego - trawnika, kwiatków itp. Wydaję mi się, że jest to rozsądne. Czasem należy spojrzeć na pewien problem z innej strony, nie zawsze to najtańsze rozwiązanie jest dla nas najlepsze. Mam już trochę doświadczenia i czasem okazuje się, że to najtańsze to było najdroższe. Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić w sprawie odprowadzenia wody z dachu. Otóż na całej działce jest około 30 do 40 cm humusu a potem już tylko iły i glina na ponad 16 metrów. Nie wiem w jaki sposób i tanim kosztem odprowadzić wodę z dachu. Powierzchnia dachu wynosi około 132 m2. Mam 4 rynny dookoła domu i myślałem żeby wszystkie rynny połączyć ze sobą i jakoś to rozsączyć w warstwie humusu z tyłu domu ponieważ jest tam malutki spadek terenu. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie i chciałby się podzielić doświadczeniem? O studni chłonnej mogę zapomnieć ponieważ glina jest bardzo głęboko i bez sensu robić coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Proponuję abyś zbierał tą wodę w zbiorniku a następnie wykorzystwał do nawadniania terenu zielonego - trawnika, kwiatków itp. Wydaję mi się, że jest to rozsądne. Czasem należy spojrzeć na pewien problem z innej strony, nie zawsze to najtańsze rozwiązanie jest dla nas najlepsze. Mam już trochę doświadczenia i czasem okazuje się, że to najtańsze to było najdroższe. I tak musisz zrbic przelew. Chyba ze zainstalujesz zbiornik tak ze 20+ m3. A to bedzie kosztowalo. Nawet z takiego malego dachu, w czasie jednego burzowego dnia, moze splynac ladnych kilka m3. Jak zainstalujesz akceptowalny cenowo zbiornik rzedu 2-3m3 to jego przepelnienie jest gwarantowane, czyli przelew i rozprowadzenie po dzialce i tak zrobic trzeba. Z drugiej strony, wody do podlewania nie starczy na dlugo, kiedy nie bedzie padac przez miesiac. Moim skormnym zdaniem, tylko rozprowadzenie po dzialce. Im gorszy grunt, tym rozprowadzenie po wiekszej powierchni musi byc zrobione. Wszystko zalezy od tego ile jest dzialki. Jesli jest to 1000m2, to dolozenie na ten teren "dodatkowej" wody z 100m2 da przeciez wzrost raptem 10%. Wiec jakies tramatycznego pogorszenia sytuacji byc nie powinno. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts