Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody dywanowe - pomóżcie

sitoo

Recommended Posts

Chodzi o moje wymarzone schody dywanowe, drewniane, zabiegowe, czyli bez spocznika. Takie sobie wymarzyliśmy i takie nam projektant zaprojektował. Zapewniał że będą wygodne. Wczoraj spojrzeliśmy do projektu i okazuje się, że wysokość stopni to 17 cm a ich głębokość 26 cm. Moja stopa ma 22 cm, ale mężowa ma już 28 cm. Ze wzoru 2h+s wychodzi 60, ale mam wątpliwości czy stopnice nie są za krótkie. Czy pomimo wszystko takie schody będą wygodne? Edytowane przez sitoo

ja mam dywanowe schody, dokładnie takie wymiary. Są wygodne. Ale mam spocznik a nie zabiegowe.

Długość stopy nie ma tak wielkiego znaczenia, bo jak pięta wystaje 2 czy 3 cm to nie jest problem

A podczas schodzenia nie ma problemu z położeniem stopy i schody nie są strome? Bo z wchodzeniem rzeczywiście nie powinno być problemu.

• 3 months później...

Z mojego doświadczenia wiem że stopień schodów dywanowych nie powinien być węższy niż 250 mm.

Chodzi tu tylko i wyłącznie o komfort schodzenia z takich schodów.

Wejść da się zawsze, nawet jakby były 120 mm, z zejściem jest ten problem że musi być wystarczająco dużo miejsca aby postawić ciężar ciała na części stopy między palcami a śródstopiem jednocześnie nie uderzając piętą o podstopień schodów.

260 mm jest moim zdaniem wymiarem optymalnym lecz wiadomo że im więcej tym bezpieczniej.

Chodziłem po schodach 250 mm głębokich i dotykałem piętą (moja stopa ma 285 mm),

Chodziłem też po takich co mają 222 mm i są odpowiednio przygotowane jako schody dywanowe wąskostopniowe.

• 2 months później...
Chodzi o moje wymarzone schody dywanowe, drewniane, zabiegowe, czyli bez spocznika. Takie sobie wymarzyliśmy i takie nam projektant zaprojektował. Zapewniał że będą wygodne. Wczoraj spojrzeliśmy do projektu i okazuje się, że wysokość stopni to 17 cm a ich głębokość 26 cm. Moja stopa ma 22 cm, ale mężowa ma już 28 cm. Ze wzoru 2h+s wychodzi 60, ale mam wątpliwości czy stopnice nie są za krótkie. Czy pomimo wszystko takie schody będą wygodne?

powinny mieć 30-32cm głębokość z noskiem. Wysokość jest w zakresie 15-17 cm

Edytowane przez jarekkur

• 4 weeks później...

Przy schodach dywanowych 17 x 26 cm jest ok, za długi stopień też nie może być bo będzie trzeba robić nienaturalny krok.

Idealna wysokość do 16,7 cm przy schodach uniwersalnych i trochę niższa jeśli w domu są osoby starsze / małe dzieci.

Ostatecznie jest tak że to ilość miejsca i wysokość regulują jaka będzie długość/wysokość stopnia.

sitoo nie przejmuj się schodami zabiegowymi, projektuje się je tak aby w osi środkowej miały tę samą długość co pozostałe - proste stopnie, wyznacza się je za pomocą promienia koła więc nie może być inaczej.

Koszt schodów dywanowych - należy przyjąć 1000zł / stopień + koszta balustrad. Ważne aby odwiedzać zakład przy produkcji i zobaczyć jak naprawdę są wykonane te schody, bo czasem spotyka się stopnie za 300 zł/szt. z płytą meblową w środku ?! Jeśli klient o tym nie wiedział to sprawa powinna trafić do sądu.

Edytowane przez ewpo*2

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...