Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szpara w kamieniu POMOCY

Folletta

Recommended Posts

dylatacja jest potrzebna, aczkolwiek nie jestem pewien czy aż taka duża, temat zaraz i tak zejdzie na wełnę, która szczególnie w kominku narożnym jest średnio zalecana.

jak już pstrykasz i wklejasz fotki to daj więcej niż jedną, ciekaw jestem do czego ten kamień w ogóle jest przyklejony , do płyty gipsowej, przykręconej do profila ?

Mam narożny kominek i wykonawca zrobił od spodu na górze dziurę (zdjęcie) Czy to jest ok czy mnie wkręca że taka dylatacja jest potrzebna, a po prostu źle dociął kamień ? Wygląda to kiepsko :/

Ciekawe innowacyjne rozwiązanie... ta szpara to dobre ze 2 cm ma i to jak widzę w poziomie...

wykonawca to firma od gipsów (wykończeń) ?

Edytowane przez bohusz

to sreberko które widać na zdjęciu wewnątrz obudowy to wełna.

wkład pierwsze widzę, na zdjęciu wygląda jak wygląda, ale to tylko zdjęcie

polecił go wykonawca ? lub znajomy który go używa ? lub ktoś choć polecił wykonawcę ?

czy zrobili panowie od wszystkiego ?

śmiało . jak na zebraniu AA. musimy wiedzieć wszystko :)

szpara jest na oko zbyt duża, ale w takim miejscu to lepiej aby kamień był nieco dalej od ciepła, choć bez wątpienia można to osiągnąć w subtelniejszy sposób

wrzuć więcej zdjęc obudowy jeśli już sobie na odległość dywagujemy na temat wykonania.

zachowaj przy tym spokój, gdyż takie internetowe wróżenie ze zdjęć nie zawsze da jednoznaczne odpowiedzi

Edytowane przez lecho*ski

no i dlaczego taka wełna nie jest ok ?

Tak polecił go wykonawca i jest to firma tylko od kominków.

Szpara przeszkadza tylko jak leżysz na plecach przy kominku. Zawsze możesz zamknąć oczy, zamiast je tylko mrużyć....;)

Ja robię czasem dylatacje większe od twojej szczelinki...zależy od kamienia.

kamień to indian black

Jeśli szpara będzie przeszkadzać, można ją zamaskować jakąś metalowa siatką, czy perforowaną blachą pomalowaną na czarno. Szczeliny nie zmniejszaj. Niech sobie powietrze wlatuje do środka, zabierając stamtąd gorączkę.

A jeżeli ta szczelina obok wkładu u góry ma pracować jako nawiew i tak się robi jeszcze w niektórych rejonach Polski, to OK. No i może ten ruch powietrza ostudzi ten karton (papier) na gipsie i sam gips, bo zapewne od szyby będzie grzało, a papier (karton) nawet jakby był koloru czerwonego i gips to materiały wrażliwie wielce na temperaturę. Edytowane przez bohusz