Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja w miare jeszcze nowa wyrzynarka Einhella znow sie rozlatuje (uchwyt brzeszczota ma luzy), wiec bede probowal w ramach rekojmi ja oddac i kupic cos lepszego.

Budzet do 200zl - wydaje mi sie, ze jest ok, skoro w tej cenie kupilem Einhella. Parametry, ktore mi wlasciwie wystarczaly:

Moc (W): 620

Liczba skoków (min-1): 800-3000

Cięcie ukośne: max 45 st.

Głębokość ciecia (drewno/metal/tw. sztuczne) (mm): 85 / 8 / 12

Waga netto (kg): 2,1

Moze miec wskaznik laserowy, o ile to sie przydaje (nie mialem, nie wiem, ale potencjal wydaje mi sie, ze jest). Musi miec bezkluczowy system montazu brzeszczota oraz ustawiania kata stopki. Moze miec odciag wiorow. Musi miec regulacje obrotow. Musi miec solidne stalowe elementy (kiedys w marketowce urwalo mi sie ramie kolka prowadzacego) i solidna poslizgowa nakladke na stope.

Przede wszystkim ma byc solidna, ciac jak od noza (Einhell, zanim zaczal sie rozlatywac, cial jak nowym nozem tapicerskim - zero szarpania paneli) i sie nie psuc. Gwarancja 3 lata bedzie mile widziana.

Black Decker to była dobra niemiecka firma. Mam wkrętarkę jeszcze 18V lilion z udarem. Nie narzekam nie zawiodła. Wiertarka udarowa dawna też chyba ze 20 lat służyła i komuś jeszcze pewnie nadal służy. Ta wyrzynarka nie ma tylko podświetlenia pola pracy albo zapomnieli napisać o tym. Ciekawe tylko jaka jest jej cena.A mocy tej wystarczy na bank.

Nie widze, czy ma prowadnice.
Jeżeli możesz wskocz to Castoramy tam jest ten Black-Decker . Obejrzysz dokładnie.Na zdjęciach widoczne są wejścia do prowadnicy , więc powinna być tylko w takim przypadku śruba blokująca powinna być w korpusie a tutaj nie widać.No chyba, że w walizce jest Edytowane przez wiesiek6308

• 2 months później...

Kupiłem coś takiego:

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily/wyrzynarki-elektryczne/wyrzynarka-023024/

wymieniłem na inny egzemplarz, po czym oddałem.

Dlaczego?

W pierwszym prowadnica równoległa nie trzymała kąta prostego i to już było widać na oko (jakies 3 stopnie), a w drugim nieznacznie (jakieś pół stopnia), a w obu brzeszczot w uchwycie nie był umieszczony idealnie równolegle - nie umiem powiedzieć ile stopni, ale na oko już było widać, więc parę pewnie. Owszem, można utrzymać prosto kontrując na bieżąco, ale po jakimś czasie krzywi się brzeszczot, a jeśli pojechać po jakiejś prowadnicy, to brzeszczot sobie, stopa sobie, aż brzeszczot się złamie.

Poza tym, gdyby wyeliminować te wady (byłbym wówczas skłonny dać za ten sprzęt nawet 200 i więcej zł), byłoby super - wyrzynarka solidnie skontruowana, mechanizm bez luzów, czuć moc, prędkość cięcia, krawędź ciętego panela, jak od noża tapicerskiego. Szkoda.