Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKARGA na opiesza?? gmin?

ania1719508426

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czeka cię długa i skomplikowana walka. Na razie, na gorąco przychodzi mi do głowy abyś - wobec tego - złożyła wniosek o warunki przyłączenia do kanalizacji (u mnie wydaniem warunków zajmuje się Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji). Są dwie możliwości

- albo napiszą, że nie ma możliwości przyłączenia

- albo napiszą, że przyłączenie jest możliwe po wybudowaniu odcinka sieci od.... do....

I jedna i druga odpowiedź jest dla ciebie jednakowa, bo oznacza, że nie ma możliwości przyłączenia czyli, że gmina kłamie. Pamiętaj, że czym innym jest budowa sieci a czym innym budowa przyłącza. Zgodnie z nową definicją przyłącza to nie ty finansujesz kawałek którego brakuje i "jelenia" raczej nie znajdą.

Jeszcze pomyślę jak to ugryźć. Na razie zrób to.

Witam

Jestem tu nowy i mam pytanie do powyższego tekstu:

Dostałem już odpowiedz że niema możliwości podłączenia do sieci "bo niema i na razie nie będzię" (!!!!), do kogo powinienem się ewntualnie skierować w celu uzyskania pozwolenia na budowę szamba.?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Pozdraiwam

do kogo powinienem się ewntualnie skierować w celu uzyskania pozwolenia na budowę szamba.?

Do urzędu gminy. Razem z wnioskiem o wzizt

Dzieki za szybką odpiwiedz.

Niestety kiedy kieruje wniosek o wzizt z zapytaniem o szambo lub oczyszczlanie przydomową, otrzymuje odpowiedz typu "... niemożemy wydać warunków ponieważ sieć jeszcz dopiero projektowana..." i ani słowa na temat szamba.(!?!). Czy znasz może przypadek obejścia gminy i skierowania się bezpośrednio do starostwa powiatowego (w związku ze noweliacja prawa budowlanego) w celu wydania pozwolenia na budowę bez "prawa" do odbioru i urzytkowania budynku pod warunkiem przyłączenia się do wybudowanej sieci?. Coś w stylu wzizt na podstawie projeku sieci. Wydaje się to logiczne, sieci brak ale teoretycznie projekt będzie za pare tygodni, więc proszę urząd o wrysowanie przyłączy i moge sobie adaptować pojekt.

:o

Czy znasz może przypadek obejścia gminy i skierowania się bezpośrednio do starostwa powiatowego (w związku ze noweliacja prawa budowlanego) w celu wydania pozwolenia na budowę bez "prawa" do odbioru i urzytkowania budynku pod warunkiem przyłączenia się do wybudowanej sieci?. :o

Obecnie większość domów jednorodzinnych nie musi uzyskiwać pozwolenia na użytkowanie, więc ten pomysł raczej nie.

Jeżeli masz wzizt to tam jest napisane, jak masz odprowadzać ścieki. Jeżeli masz tam napisaną sieć kanalizacyjną to trzeba było się odwołać od treści decyzji w ustawowym terminie. Skoro się nie odwołałeś to znaczy że się zgadzasz.

Czeka cię długa i skomplikowana walka. Na razie, na gorąco przychodzi mi do głowy abyś - wobec tego - złożyła wniosek o warunki przyłączenia do kanalizacji (u mnie wydaniem warunków zajmuje się Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji). Są dwie możliwości

- albo napiszą, że nie ma możliwości przyłączenia

- albo napiszą, że przyłączenie jest możliwe po wybudowaniu odcinka sieci od.... do....

I jedna i druga odpowiedź jest dla ciebie jednakowa, bo oznacza, że nie ma możliwości przyłączenia czyli, że gmina kłamie. Pamiętaj, że czym innym jest budowa sieci a czym innym budowa przyłącza. Zgodnie z nową definicją przyłącza to nie ty finansujesz kawałek którego brakuje i "jelenia" raczej nie znajdą.

Jeszcze pomyślę jak to ugryźć. Na razie zrób to.

Mam taki problem : posiadam działkę z przeznaczeniem pod zabudowę, wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zawiera zapis " Warunkiem realizacji zabudowy jest uzbrojenie terenu"

zwróciłam sie do Zakładu Wodno-Kanalizacyjnego o wydanie warunków przyłaczenia, dostałam odpowiedź że przyłączenie do sieci wod-kan jest niemożliwe ponieważ odcinek do którego można by było się przyłączyć jest jeszcze nie wybudowany. W urzędzie gminy uzyskałam informację że zezwolenia na szambo nie dostanę ponieważ na dany teren jest plan zagospodarowania który przewiduje sieć wod-kan, jednak nie wiadomo kiedy ta sieć będzie budowana ponieważ w chwili obecnej gmina nie ma pieniędzy. Czy jest jakiś sposób żeby z takiej sytuacji wybrnąc ?.

Czy można do urzędu gminy wystąpić o wydanie warunków przyłączy na podstawie zezwolenia na budowę sieci wod-kan która zawiera dokumentacje techniczną w/w przyłączy.

wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zawiera zapis " Warunkiem realizacji zabudowy jest uzbrojenie terenu".

Należało w czasie uchwalania planu wnieść zarzut i złożyć wniosek o uzupełnienie treści planu o zapis, że: "w okresie przejściowym, do czasu realizacji uzbrojenia terenu dopuszcza się szamba, studnie i co tam chcesz pod warunkiem ich zlikwidowania w terminie pół roku od uruchomienia danej sieci.

Poproś o pełny tekst uchwały i sprawdź dokładnie czy na pewno nie ma tam zapisu o "okresie przejściowym".

Możesz próbować dowodzić, że zgodnie z Ustawą z dn.17 maja 1989 Prawo geodezyjne i kartograficzne przez uzbrojenie terenu, rozumie się wszelkiego rodzaju nadziemne, naziemne i podziemne przewody i urządzenia wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, cieplne, telekomunikacyjne, elektroenergetyczne i inne a więc szambo też jest uzbrojeniem terenu (i podlega stosownej ewidencji), ale to już zabawa dla twardzieli i na dłuższy czas....

Pozdro Ania

• 8 months później...

witam,

do ani, ale nie tylko :

problem wygląda następująco : wystąpiłam do ENEI o warunki przyłączeniowe i je otrzymałam w dniu 09.06.2006 (piątek) datowane na 31.05.2006. W międzyczasie dowiedziałam się, że muszę podpisać umowę przyłączeniową (sugestia projektanta adaptującego), bo bez niej nie można złożyć dokumentów na ZUD i do pozwolenia (?).Umowę podpisaną przeze mnie złożyłam w ENEI 16.06.2006 i do tej pory nie jest podpisana, bo z dniem 12.06.2006 zmieniły się wytyczne (prawo? : po stronie ENEI leży założenie skrzynki elektrycznej), co zmienia procedury i wszelkie podpisywanie warunków i umów zostało wstrzymane do czasu bliżej nieokreślonego. Dowiedziałam się również, że będą wydane nowe warunki :o i sporządzona nowa umowa. Co mogę z tym zrobić aby przyspieszyć i mieć podpisaną umowę oraz otrzymać jakieś odszkodowanie? Mam umówionych wykonawców na koniec sierpnia, a tu papiery jeszcze nie złożone :roll:

Proszę o opinie.

. Co mogę z tym zrobić aby przyspieszyć i mieć podpisaną umowę oraz otrzymać jakieś odszkodowanie? .

Możesz jedynie iść na rozmowę do Bardzo Ważnego Dyrektora w Enei - to wszystko. Enea jest przedsiębiorstwem a nie organem administracji publicznej. Wszystko co Enea musi, to załatwić ci każdorazowo sprawę w ciągu 2 tygodni.

Odszkodowanie ci się nie należy.

• 1 month później...

witam wszystkich,

do ANI : sprawę w Enei w końcu załatwiłam i otrzymałam to na co czekałam, ale teraz mam kolejny problem i proszę o pomoc w jego rozwiązaniu.

Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką pozwolenia na budowę, ale tuż przed wydaniem tej decyzji okazało się, że Urząd Gminy nie wydał zgody na podłączenie się do wybudowanej przeze mnie kanalizacji deszczowej, rzekomo ze względu na za małą przepustowość i w związku z tym wody opadowe, a także oczyszczone ścieki z POŚ mam zagospodarować we własnym zakresie, czyli znowu zapłacić np. za studnię chłonną.

Jak się od tego odwołać? Jakie przepisy pomogą mi w wykorzystaniu kanalizacji deszczowej, za którą zapłaciłam i w 2003, gdybym się wtedy budowała, mogłabym się przyłączyć?

pozdrawiam

Marta

Jeśli decyzja nie jest jeszcze prawomocna to przysługuje ci odwołanie do SKO (pouczenie "co i jak" przeczytasz na końcu twojej decyzji).

Oczywiście powinnaś ją uzasadnić merytorycznie ale warto też wspomnieć o naruszeniu formalno-prawnym: gmina wydając pozwolenie takiej treści nie oparła się na żadnym przepisie ani na analizie. Jak przypuszczam było to zwykłe "widzimisię" pracownika.

Jeśli decyzjia jest prawomocna to odradzam odwołanie. Buduj, a w międzyczasie coś się wymyśli. :wink:

Nie rozumiem - wybudowałaś osobiście kanalizację deszczową i nie możesz z niej korzystać? To do czego ona miała służyć? :o

Dzięki aniu za odzew, na ciebie zawsze można liczyć.

Gmina odpisała co odpisała bez podania żadnej podstawy prawnej, ale u nas nie tylko takie historie się dzieją, ogólnie samowolka na całego.

Pozwolenie uprawomocnia się 22.08 i zastanawiam się czy odwoływać się i czy to przypadkiem nie skomplikuje mi za bardzo całego procesu budowlanego i nie wydłuży terminu rozpoczęcia prac. Jestem umówiona z wykonawcą na połowę września.

Skomplikuje. :( Do września odwołania na pewno nie załatwisz.

Buduj a w międzyczasie załatwiaj projekt zamienny - wtedy budowa będzie postępowała zgodnie z harmonogramem i nie stracisz czasu na "przepychankę" z gminą. Swoją drogą to nie sądzę, żeby jakikolwiek inspektor skontrolował sposób odprowadzenia wód deszczowych - szczególnie gdy ma być to zagospodarowanie na własnym terenie. :D

• 1 month później...

cześć,

aniu, jeśli możesz to pomóż w następującej sprawie :

mam uzgodniony projekt przyłącza wodnego z uwagą. Ta uwaga oznacza konieczność postawienia hydrantu. Koszt (ok.1,5 tys.) mam ponieść ja. Hydrant ma służyć do czyszczenia sieci wodociągowej, na końcu której znajdują się dwie działki, w tym moja. Sieć wodociągową robiliśmy w ramach komitetu działkowiczów i wtedy nie było mowy o hydrancie, a teraz wychodzi na to, że jak chcę mieć wodę, to muszę postawić hydrant. Czy jest możliwość odwołania się od tego lub wnioskowania (ale na jakiej podstawie (???) o przeniesienie tego kosztu na ZWIK?

Serdecznie pozdrawiam

Marta

• 4 months później...

Taką nie.

Musi być inna.

Też na opóźnienie, ale powołaj się na § 7. 1. ROZPORZĄDZENIA

MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1) z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci gazowych, ruchu i eksploatacji tych sieci (Dz. U. z dnia 4 maja 2004 r.)

Jeżeli istnieją techniczne i ekonomiczne warunki dostarczania paliwa gazowego, przedsiębiorstwo gazownicze określa warunki przyłączenia w terminie nie dłuższym niż:

1) 30 dni od dnia złożenia wniosku

Przysługuje ci także odszkodowanie za niedotrzymanie standardów obsługi klientów. (Jakieś grosze :evil: )

• 3 weeks później...

Aneczko Kochana mam zapytanko...chcielibysmy na naszej działce obok szamba, które juz mamy a które niestety jest za małe wkopać zbiornik i do niego podłaczyć scieki (kanaliza jest przewidziana na koniec 2008 roku!), czy musze znow pisać do starostwa o zgodę? i czy potrzebuje na to jakies pozwolenia? bo znając moich "sasiadow" znow na mnie nadzór naślą!

Miłego weekendu życzę.

Pozdrawiam cieplutko (choć u nas -8 i pełno śniegu)