Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiatrołap - wykończenie ścian

gahan

Recommended Posts

Witam,

nurtuje mnie problem wykończenia ścian w ciągach komunikacyjnych, tzn. w wiatrołapie, przedpokoju ( holu), schody .Obawiam się,że pięknie wymalowane ściany po kilku miesiącach ocierania mokrą kurtką, płaszczem( w wiatrołapie- jeszcze do tego niezbyt obszernym), odruchowego dotykania przy schodzeniu/wychodzeniu po schodach zamienią się w brudne, "opalcowane"powierzchnie. Dobra farba zmywalna, może fajna tapeta(również zmywalna), cegła ( może zbyt "ciężka" do małych pomieszczeń),albo ...? Co macie u siebie?

Chętnie poczytam o Waszych pomysłach...

W kupionym przez nas domu królują lata 80-te, czyli boazeria na ścianach.. W holu i przy schodach właśnie... Oczywiście będziemy ją zrywać (już się boję co będzie pos spodem) i zupełnie nie mam pomysłu na to, co dać na ściany.. Tym bardziej, że musimy zostawić kafle, które są obecnie.. Niestety-środku finansowe mocno nas ograniczają...

Wygląda to tak:

http://investdom.opole.pl/invest/app/www/pic/zdj1412.jpg

http://investdom.opole.pl/invest/app/www/pic/zdj1411.jpg

:roll:

Musze do tego dobrać też drzwi wew. ale to inna bajka..

Jakieś propozycje, inspiracje??

enigma

pewnie pod tą boazerią pełno kołków i listew, pozostaje zerwać, uzupełnić ubytki, zrobić gładź i pomalować na jeden kolor. Myślę,że przy takich mręgatych płytkach na ścianie musi być gładko i spokojnie,

albo

poczekać, uzbierać na jakąś większą "imprezę remontową' i wtedy może jakieś zmiany w rozmieszczeniu ścian działowych itp., wtedy to i te płytki się zerwie i będzie większe pole manewru

a moze ograniczysz sie na poczatek tylko do pomalowania tej blazerii na bialo, tak zeby bylo wida sloje ( wkrajach skandynawskich czesto spotykane) a sciany pomalowac jakims kolorkiem

to chyba najtansza i najlatwiejsza wersja ale zalezy od tego jakie wnetrza ci sie wymarzyly i od tego co juz posiadasz

(ty piszesz o zrywaniu desek a ja o tym jak i gdzie je zamontowac :wink:

Gahan, rzecz w tym, zę nic "grubego" robic nie będziemy bo nie ma takiej potrzeby-układ pomieszczeń jest jak dla nas super, łazienki zrobione ładnie etc.. Przed nami malowanie, meble kuchenne, drzwi wew, ogrodzenie i ta nieszczęsna boazeria...

Na razie skłaniamy sie ku zerwaniu, zagipsowaniu dziur, położeniu gładzi i malowaniu...

Schody łatwiej nam przejechać papierem ściernym i polakierować je na inny kolor niż tak się "bawić" z boazerią ;-)

a moze ograniczysz sie na poczatek tylko do pomalowania tej blazerii na bialo, tak zeby bylo wida sloje ( wkrajach skandynawskich czesto spotykane) a sciany pomalowac jakims kolorkiem

to chyba najtansza i najlatwiejsza wersja ale zalezy od tego jakie wnetrza ci sie wymarzyly i od tego co juz posiadasz

(ty piszesz o zrywaniu desek a ja o tym jak i gdzie je zamontowac :wink:

Myśleliśmy o tym, ale postraszono nas, że przed malowaniem trzeba stara warstwę lakieru zetrzeć i ze jest z tym od groma roboty, zwłaszcza w szparkach między deskami....

Wnętrza chciałam bardziej nowocześniej niż tradycyjnie, mam wrażenie , że może mi się to udać wszędzie tylko nie w holu :-(

Enigma,

wobec tego jednak zerwanie, gipsowanie, malowanie, i do tego jak odnowisz schody to będziesz miała ok,

Cieszynianko, myślałam o takich tynkach( masz na myśli popularny "marmolit"?), ale zastanawiam się jakie i czy do mojego domu o takim trochę wiejskim stylu będą pasować ...i czy zrobić wszystkie ściany tak samo : wiatrołap, hol, ściany przy schodach aż do góry?czy tylko fragmenty?

Proszę, podpowiadajcie, wrzućcie zdjęcia..

Enigma,

wobec tego jednak zerwanie, gipsowanie, malowanie, i do tego jak odnowisz schody to będziesz miała ok,

Cieszynianko, myślałam o takich tynkach( masz na myśli popularny "marmolit"?), ale zastanawiam się jakie i czy do mojego domu o takim trochę wiejskim stylu będą pasować ...i czy zrobić wszystkie ściany tak samo : wiatrołap, hol, ściany przy schodach aż do góry?czy tylko fragmenty?

Proszę, podpowiadajcie, wrzućcie zdjęcia..

Nie wiem czy to się nazywa marmolit :roll: , ale wygląda tak:

http://images39.fotosik.pl/99/dbc4214545ea8005med.jpg

http://images46.fotosik.pl/102/e37f2ff3d6f5950emed.jpg

http://images47.fotosik.pl/103/9a915fdfea5e189bmed.jpg :wink:

tak cieszynianko, :D

nie wiem dlaczego u nas ten tynk określa się jako marmolit, widywałam go na zewnątrz na tarasach i cokołach

wydaje mi się cieszynianko,że Twój wiatrołap jest też niezbyt obszerny - tak jak i u nas, ładnie wygląda taki tynk :)

i podobają mi się Twoje drzwi wyjściowe, możesz je pokazać w całości?

tak cieszynianko, :D

nie wiem dlaczego u nas ten tynk określa się jako marmolit, widywałam go na zewnątrz na tarasach i cokołach

wydaje mi się cieszynianko,że Twój wiatrołap jest też niezbyt obszerny - tak jak i u nas, ładnie wygląda taki tynk :)

Mój wiatrołap jest dość niewielki, żeby nie powiedzieć mikroskopijny :lol:

Mam jeszcze taki tynk mozaikowy, ale w innym kolorze na boku schodów (zdjącia na razie nie posiadam).

Drzwi wejściowe pokażę, muszę tylko poszperać :wink:

Proszę bardzo, ale zdjęcie jest stare i domek na nim jeszcze nie jest otynkowany :roll:

http://images44.fotosik.pl/103/f3539606201560d1med.jpg

Drzwi są dwukolorowe: od środka orzech (jak drzwi wewnętrzne), na zewnątrz złoty dąb (jak kolor okien).

:wink:

Rozwiązaniem na niektóre ściany (te bardziej narażone na zabrudzenie) jest też ołożenie ich płytkai elewacyjnymi (oczywiście nie całego pomieszczenia, ale np. jednej ściany). Na taką jedną-dwie ścianki nie poójdzie ci aż tak dużo tych płytek, więc i cenowo nie będzie tragedii. a efekt z pewnością ciekawy. Ja u siebie położyłam najtańsze, co znalazłam - jasno szare płytki silikatowe łupane (50 gr za sztukę) - wyglądają świetnie, tylko trzeba je zaimpregnować, bo troszkę się kruszą.

właśnie, można płytki, ładnie wychodzi cegła, tynk mozaikowy, ale żeby się wszystko "kupy" trzymało, to musi to jakoś płynnie przechodzić w całość,

ja mam bardzo mały wiatrołap, z niego wchodzi się do małego holu, a tam schody na poddasze - wszystkiego nie da się wyłożyć samą cegłą czy tynkiem mozaikowym, bo będzie zbyt ciężko, a z kolei co krok to innego na ścianie- to z kolei oczopląs :cry:

Czy naprawdę większość forumowiczów maluje ściany i się nie przejmuje,że za chwilę brudno?