Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiatrołap - wykończenie ścian

gahan

Recommended Posts

Witam

Jeżeli chodzi o tynk mozaikowy to chętnie pokażę swój z garażu :)

http://img218.imageshack.us/img218/5307/budowa005kopia.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/4544/budowa006kopia.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/1203/budowa003kopia.jpg

Dla mnie prezentuje się rewelacyjnie !!!

w garażu z pewnością ;)

Ja odpowiem może inaczej niż większość tu sugeruje. Deski na ścianie wg mnie zawsze dodają przytulności wnętrzu, u Ciebie, przynajmniej na zdjęciu, prezentują się dobrze. Dla odśweżenia umyj je wodą z łagodnym środkiem. Ewentualnie pociągniej czymś bezbarwnym do drewna.

Ktoś wspomniał kraje skandynawskie, tam prawie w co drugim domu ściany pokrywają panele drewniane malowane lub koloru naturalnego drewna, wg mnie jest to fajne. Może w POlsce juz opatrzyły się lub kojarzą nienajlepiej ale wg mnie zupełnie niepotrzebnie. Aby to wnętrze wyglądało bardziej nowocześnie zmieniłabymraczej inne elementy wystroju, tzn. drzwi i meble,( np. wieszak w przedpokoju ) . Mniej pracy i kosztów.

Ja odpowiem może inaczej niż większość tu sugeruje. Deski na ścianie wg mnie zawsze dodają przytulności wnętrzu, u Ciebie, przynajmniej na zdjęciu, prezentują się dobrze. Dla odśweżenia umyj je wodą z łagodnym środkiem. Ewentualnie pociągniej czymś bezbarwnym do drewna.

Ktoś wspomniał kraje skandynawskie, tam prawie w co drugim domu ściany pokrywają panele drewniane malowane lub koloru naturalnego drewna, wg mnie jest to fajne. Może w POlsce juz opatrzyły się lub kojarzą nienajlepiej ale wg mnie zupełnie niepotrzebnie. Aby to wnętrze wyglądało bardziej nowocześnie zmieniłabymraczej inne elementy wystroju, tzn. drzwi i meble,( np. wieszak w przedpokoju ) . Mniej pracy i kosztów.

popieram

teraz nie ciekawie to pomieszczenie wyglada bo wszystkim kojarzy sie pewnie z latami 80

wiadomo, zeby miec ladnie, pracy i wydatkow nie unikniesz,

moze zainwestujesz w ladne, neutralne kafle?

W tym pomieszczeniu to nie boazeria zle wyglada i psuje wszystko, to raczej te kafle (co bys nie zrobil ze scianami to one i tak beda wszystko psuc), zmien drzwi i dodatki. Liczy sie pomysl

• 5 years później...
Zastanawiam się co położyć w wiatrołapie na trochę nierównych ścianach. Nie chcę robić tam gładzi, bo pomieszczenie jest tylko na wejście do domu, ale chcę by wyglądało w miarę dobrze i czysto. Myślałam o tynku francuskim, ale gdzieś na forum wyczytałam że to drogo wychodzi. Co można zastosować innego, nadającego się do wiatrołapu?

• 2 months później...

witam,

mamy mały wiatrołap, w nim szafę, która zajmuje całą jedną ścianę, mieszkamy juz 7 lat na swoim, w tym czasie 4 razy malowaliśmy ściany, które są wiecznie brudne. Niby zmywalnymi farbami, które po jakimś czasie (kilku zmyciach) i tak już nadają się tylko do kolejnego malowania.

chcielibyśmy teraz ściany wykończyć w taki sposób, który nie zmuszałby do ciągłego odmalowywania.

Co polecacie na wykończenie ścian w wiatrołapie?

myslimy o tynku mozaikowym - jednakże nie do końca nam się podoba, o panelach ściennych, o desce, o jakimś tynku ozdobnym (jednak ten nie bedzie zmywalny i będzie szybciej się brudził.

Licze na pomoc :)

sewerynslovi - mam mały wiatrołap, a duży przychówek;) więc siłą rzeczy ściany były wiecznie brudne. Aż 2 lata temu pokryłam farbę dodatkowo lakierem wodorozcieńczalnym - nie wiem, czy tak się robi (może fachowiec by mnie zabił), nie wiem, co zrobię, jak mi się kolor znudzi (mam antracyt), ale od czasu malowania mam ścianę jak nową:D