Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża kaseta w ścianie na drzwi przesuwne 180x250 - jak wykonać, jaka cena?

Recommended Posts

Planuję remont mieszkania i między kuchnią a salonem mam ścianę prefabrykowaną z drzwiami 80 cm

Ściana w budynku z lat 60 budowanym w technologii ramy H nie jest nośna, ma 12 cm grubości i jest to ostatnie piętro, według zarządcy mogę wyburzać jako działową.

Rozważałem dotąd po prostu wywalenie kawałka ściany i zrobienie pół-otwartej kuchni tj. zrobienie do sufitu (250 cm) otworu długiego na 180 cm tak aby doświetlało kuchnię, nieco ponad połowę ściany chciałem zachować.

Jednak w mieszkaniu jest dość zimno i czasem lubię zamknąć drzwi między pokojem a kuchnią więc boję się, że w zimie przydałaby się możliwość zamykania jednak salonu od kuchni otwartej na korytarz, mimo tego, że wg. mnie otwieranie drzwi w kasetach jest męczące, a co dopiero tak dużego skrzydła (no ale byłoby przesuwane rzadko).

Pytanie: czy są firmy (ja - Warszawa) które wykonują tak duże drzwi przesuwne w ścianę?

Drzwi nie muszą być mega piękne gdyż częściej będą wsunięte w ścianę.

Ważne, aby były jednak przeszklone.

Bardzo ważne - czy taka konstrukcja pozwala na złożenie samej kasety w mieszkaniu czy kasetę się gotową wnosi od producenta?

Ponieważ tak duża kaseta na pewno nie zmieści się w klatce.

Nie zmieści mi się na klatce wniesienie także tak wielkiego skrzydła, więc w grę wchodzi jakieś skrzydło złożone np. z 2-3 paneli.

Czy coś takiego jest produkowane i jakie mogą być tego koszty? Podejrzewam, że jeśli już, to tego typu zamówienia produkują raczej firmy robiące coś dla biur itp. bo w domach raczej rzadko.

Są drzwi przesuwne 2-skrzydłowe. Zadaj pytanie do Porty, Dre, Erkado, Pol-Skona itp. Robią coś takiego i jakiegoś szczególnego problemu z tym nie ma. Polecam brać z montażem, bo będziesz się chrzanił z tym długo. Oczywiście pomiary przed montażem również należą do tego co się zwie "montaż drzwi".

Koszta różne - wszystko zależy od producenta. Musisz kupić kasetę, 2x skrzydło, 2x okucia, ościeżnicę tunelową.