Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - montaż i obróbka - czy zostały dobrze zamontowane?

Recommended Posts

Jestem na etapie remontu lokalu użytkowego – właśnie wymienili mi okna i drzwi z obróbką zewnętrzną do stanu „pierwotnego” – bez obróbki wewnętrznej. Jednak mam duże wątpliwości, czy zostały ono prawidłowo zamontowane? Poniżej parę zdjęć – proszę o wypowiedź fachowców w tej dziedzinie.

DSC04332 [1024x768].jpg

DSC04334 [1024x768].jpg

DSC04335 [1024x768].jpg

DSC04348 [1024x768].jpg

DSC04355 [1024x768].jpg

Jednak mam duże wątpliwości, czy zostały ono prawidłowo zamontowane?

Jeśli to już koniec "montażu", to wątpliwości są uzasadnione. Koszmar!!! Ale zdjęcia piękne. Autorzy takich montaży powinni być tu wyjątkowo skrzętnie "promowani". Proszę ujawnić nazwę firmy zajmującej się rozprzestrzenianiem takiego dziadostwa monterskiego.

Nikt tu nie będzie bronił takiego montażu, ale ja mam pytanie do Inwestora: czy kupiłbyś te okna jeśli ich cena byłaby o 30-50% wyższa? (bo wtedy jest szansa, że mogłyby zostać wstawione lepiej).

Nikt tu nie będzie bronił takiego montażu, ale ja mam pytanie do Inwestora: czy kupiłbyś te okna jeśli ich cena byłaby o 30-50% wyższa? (bo wtedy jest szansa, że mogłyby zostać wstawione lepiej).

Jeśli wykonawca poinformowałby, że istnieją dwie opcje montażu: tania-oszczędna i droższa-kompleksowa to można rozważać, a tak co? 350zł od okna w tym jedne drzwi wejściowe za taki montaż to według Ciebie mało?

Jeśli to już koniec "montażu", to wątpliwości są uzasadnione. Koszmar!!! Ale zdjęcia piękne. Autorzy takich montaży powinni być tu wyjątkowo skrzętnie "promowani". Proszę ujawnić nazwę firmy zajmującej się rozprzestrzenianiem takiego dziadostwa monterskiego.

Firma ze Szczecina i jeśli nie poprawią tej fuszery to pewnie poznasz też ich nazwę ;)

Jeśli wykonawca poinformowałby, że istnieją dwie opcje montażu: tania-oszczędna i droższa-kompleksowa to można rozważać, a tak co? 350zł od okna w tym jedne drzwi wejściowe za taki montaż to według Ciebie mało?

A co wchodziło w zakres prac jakie miał wykonać ten montażysta ? Czy te 350 zł to koszt brutto za montaż tego okna, rolety i drzwi ?

Nie ma dwóch opcji montażu. Montaż można wykonać tylko prawidłowo albo nieprawidłowo. Ten jest nieprawidłowy. Klient powinien otrzymać ofertę na montaż prawidłowy. Rezygnując z pewnych elementów oferty, na przykład z powodu ceny musi mieć świadomość, że na jego życzenie montaż prawidłowy przeradza się w nieprawidłowy, co powinno znaleźć odbicie w treści zawieranej umowy. Klient będąc w pełni władz umysłowych można sobie zażyczyć postawienia domu na kominie, bo dlaczego nie? A 300 zł za wymianę okna skrzyniowego, to żart nie pieniądze. Aby to zrobić dobrze cena montażu przekroczy niejednokrotnie wartość okna, szczególnie jak to najtańsza pięciokomorówka, a obiekt stary jak ten na zdjęciu.

Inwestor nie znając się na rzeczy uznaje zaproponowaną ceną montażu domyślnie za cenę montażu prawidłowego. Jak dla mnie montaż okna z roletą nadstawną za 350zł, który zajął im ok. 3-3,5 godziny/szt. z tą tak zwaną obróbką to wcale nie mało? Nawet odliczając znikome ilości pianki i trochę tynku, kołków itp. to pozostaje ponad 300zł/okno. No chyba, że dziś fachowcy zarabiają w standardzie ok 100zł.godz. ?? Druga sprawa, że na samych oknach i roletach też jest marża? W sumie jeśli zleceniobiorca podejmuje się kompleksowej usługi to chyba bierze to wszystko pod uwagę robiąc ofertę?

Inwestor nie znając się na rzeczy uznaje zaproponowaną ceną montażu domyślnie za cenę montażu prawidłowego.

Ten tak chętnie podnoszony przez nabywców argument nieznajomości zagadnienia wprawia mnie w zakłopotanie, co do dalszej części wypowiedzi. Jak można dyskutować o cenach usługi o wykonaniu której nie mamy pojęcia? Rozumiem, że nabywca nie zna się na rzeczy, ale zna się na cenach? Śmieszne.

Jak dla mnie montaż okna z roletą nadstawną za 350zł, który zajął im ok. 3-3,5 godziny/szt. z tą tak zwaną obróbką to wcale nie mało? Nawet odliczając znikome ilości pianki i trochę tynku, kołków itp. to pozostaje ponad 300zł/okno. No chyba, że dziś fachowcy zarabiają w standardzie ok 100zł.godz. ??

Druga sprawa, że na samych oknach i roletach też jest marża? W sumie jeśli zleceniobiorca podejmuje się kompleksowej usługi to chyba bierze to wszystko pod uwagę robiąc ofertę?

A co ma wspólnego marża na towarach handlowych z marżą na usługach? Dla mnie towar, to towar, a usługa to usługa. Ich koszty sumują się w ofercie, ale to wcale nie znaczy, że prawidłowa kalkulacja cen polega na podwyższaniu marż na towarach po to by ją obniżać na usługach. Zasada powinna być prosta, dobre okna kosztują X, a dobrze wykonana usługa ich instalacji Y. Chcesz mieć taniej, rezygnuj kliencie (byle świadomie) z pewnych elementów towarów i usług, Naciskanie na rabaty z przekonaniem, że one nie przełożą się na sposób wykonania okien i usług jest zwykła naiwnością, którą później tłumaczy się: "ja nie wiedziałem". Jak ktoś widzi i rozumie tylko ceny, to ma co chciał - niskie ceny. Reszta najczęściej jest wypadkową... tej chwilowej "niewiedzy" i niemożności zdobycia tej wiedzy przed faktem.

dla tego pewnie nie wymieniamy okien skrzynkowych bo jak wymieniam co potrzeba zrobić /lub dokupić aby było poprawnie to klienci pewnie znajdują lepsze(czyt.tańsze) rozwiązanie:)

Choć znalazło się kilku świadomych i albo dopłacili do poszerzeń albo otwory przygotowali zgodnie z wytycznymi.

Zawsze można się dochodzić że jest źle zamontowane itd itp

Ten tak chętnie podnoszony przez nabywców argument nieznajomości zagadnienia wprawia mnie w zakłopotanie, co do dalszej części wypowiedzi. Jak można dyskutować o cenach usługi o wykonaniu której nie mamy pojęcia? Rozumiem, że nabywca nie zna się na rzeczy, ale zna się na cenach? Śmieszne.

Nikt tu na temat cen za usługę nie dyskutuje, ani nie dyskutował, tak wyszło z godzin poświęconych na montaż (ok. 100zł/godz.)

A co ma wspólnego marża na towarach handlowych z marżą na usługach? Dla mnie towar, to towar, a usługa to usługa. Ich koszty sumują się w ofercie, ale to wcale nie znaczy, że prawidłowa kalkulacja cen polega na podwyższaniu marż na towarach po to by ją obniżać na usługach. Zasada powinna być prosta, dobre okna kosztują X, a dobrze wykonana usługa ich instalacji Y. Chcesz mieć taniej, rezygnuj kliencie (byle świadomie) z pewnych elementów towarów i usług, Naciskanie na rabaty z przekonaniem, że one nie przełożą się na sposób wykonania okien i usług jest zwykła naiwnością, którą później tłumaczy się: "ja nie wiedziałem". Jak ktoś widzi i rozumie tylko ceny, to ma co chciał - niskie ceny. Reszta najczęściej jest wypadkową... tej chwilowej "niewiedzy" i niemożności zdobycia tej wiedzy przed faktem.

Naciskanie na rabaty? Skąd ta informacja???

Pomijając powyższe - wystarczyło rzetelnie poinformować klienta o tym jak taka wymiana okien skrzynkowych wygląda i jakich efektów można się spodziewać, czy też z czym trzeba się liczyć itp. To takie proste...

Nikt tu na temat cen za usługę nie dyskutuje, ani nie dyskutował, tak wyszło z godzin poświęconych na montaż (ok. 100zł/godz.)...

Skoro nie dyskutujemy na temat cen to dlaczego cię w oczy kuję stawka jaą sam wyliczyłeś? W sumie niska. specjalista 100/godz, profesor 150-200/godzinę i tak dalej

Im też w kieszeń zaglądasz ?

Kolega T12345T dokładnie podsumował Twój przypadek

Witek - też omijają mnie skrzynki, bo jak uświadomię klientowi że musi dopłacić do poszerzeń (90% przypadków) że musi wymienić co najmniej parapety zewnętrzne a w wielu przypadkach oba, wewnętrzny także, to wygrywa zlecenie ten który później montuje tak jak masz zamontowane.

To co widzę na zdjęciach to niestety przykład zrobienia w jaja klienta najniższą ceną a sam montaż karygodny i tak naprawdę to nie montaż tylko chałtura

Widzisz facet jak Ty się nie znasz na montażu! To nie żadna chałtura, a jedynie opcja montażu: "tania-oszczędna". Jej wadą jest zbyt wysoka cena. Gdyby nie ona, byłoby ok:-).

No patrz T12345T, nie znam się, ale choć może dobrze go wykonali od zewnątrz - bo przecież środek zakresu prac nie obejmował. A co do ceny - masz rację, też wyczytałem co tak naprawdę boli klienta ;)