Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli wykonawca poinformowałby, że istnieją dwie opcje montażu: tania-oszczędna i droższa-kompleksowa to można rozważać, a tak co? 350zł od okna w tym jedne drzwi wejściowe za taki montaż to według Ciebie mało?

A mogę zapytać jakie usługi w jakich cenach świadczysz? Po ile za metr wynajmiesz ten lokal i dlaczego tak drogo?

Ja tam innym do portfela nie lubię zaglądać. Mówiąc o opcji droższego montażu miałem na myśli wszelkie potrzebne / zalecane/ poszerzenia. To nie jest mały koszt.

Witam

Jak już tyle o cenach mówicie to aby takie okno w takim miejscy dobrze zamontować to ja bym musiał policzyć z 150-200 zł za mb, zakładam, że okienko ma ze 4mb to 600-800 zł.

A jak widzimy 350 zł uważane jest przez klienta za zbyt wysoką cenę - no cóż.

Cały czas pokutuje to co powtarzam od lat - daliśmy kiedyś klientowi montaż GRATIS i teraz każda cena będzie za wysoka.

Z drugiej strony ja nie wiem dlaczego niby dobry montażysta okien nie ma zarabiać 100 czy 200 zł na h ? a w czym on jest niby gorszy od mechanika samochodowego czy lekarza ?

Pozdrawiam

W takim razie wychodzi na to, że wycenił swoją pracę według posiadanych umiejętności ;) Jednakże wolałbym, aby posiadał owych umiejętności więcej (czyt. był droższy) to nie miałbym teraz problemu i dodatkowych kosztów związanych z obróbką/zabudowami G/K. Alternatywnie mógł poinformować, że taka sytuacja może wystąpić i zaproponować owe poszerzenia - to czy inwestor je wybierze czy też nie to już jego sprawa, ale przynajmniej miałby świadomość.

No to doszliśmy do w miarę kompromisowego stanowiska.

Sprzedawca powinien zaproponować możliwie najlepsze rozwiązanie z przedstawieniem jego kosztów oraz opcjonalnie wariant niskobudżetowy.

A to czy Inwestor wybrał by opcję prawidłową czy też nie, a może poszedł do następnego punktu który nawet by okiem nie mrugnął tylko dał niską cenę i "najlepszą jakość" to już inna sprawa.

Chcesz by z tego została jakaś "nauczka" dla sprzedawcy? Odezwij się do niego i zadaj pytanie, ile by kosztowało doprowadzenie tego okna do stanu bliższego prawidłowości.. to będzie dla niego sygnał, że jednak są Klienci którzy chcą mieć dobrze..

I jeszcze jedno - to nie tylko "umiejętności" sprzedawcy, ale cała filozofia. Ten brak listwy podparapetowej w oknie to koszt może 5 zł. A już dużo by dał na dole. Więc jeśli te 5 zł to tak ważna dla producenta sprawa, to ile oszczędził w bardziej kosztotwórczych miejscach??

Okno różnią się nie tylko ceną.

Witam

Okno różnią się nie tylko ceną.

Dokładnie tak ale ... to właśnie CENĘ widać na 1 rzut oka.

Szkoda tylko wielka, że tak niewielu Inwestorów myśli zdroworozsądkowo i ma świadomość, że CENA jest pochodną różnych czynników:

- jakości wykonania

- zastosowanych komponentów

- doświadczenia i umiejętności

itd.

Pozdrawiam

Inwestor nie znając się na rzeczy uznaje zaproponowaną ceną montażu domyślnie za cenę montażu prawidłowego. Jak dla mnie montaż okna z roletą nadstawną za 350zł, który zajął im ok. 3-3,5 godziny/szt. z tą tak zwaną obróbką to wcale nie mało? Nawet odliczając znikome ilości pianki i trochę tynku, kołków itp. to pozostaje ponad 300zł/okno. No chyba, że dziś fachowcy zarabiają w standardzie ok 100zł.godz. ?? Druga sprawa, że na samych oknach i roletach też jest marża? W sumie jeśli zleceniobiorca podejmuje się kompleksowej usługi to chyba bierze to wszystko pod uwagę robiąc ofertę?

Jedna z moich ostatnich wizyt u stomatologa trwała niecałe 0,5 godziny i wydrążyła moją kieszeń o 410 zł.

W jednym zębie podłubał i zalepił, drugiego wyrwał specjalnie się nie wysilając...

Plomba kosztowała pewnie ze 20 zł, znieczulenie drugie tyle, kombinerki mocno się nie wyszczerbiły więc jeszcze kilku nimi obrobi...

Co powiesz na takie stawki? :rolleyes:

Że dłużej nauki pobierał? Widocznie nie był zbyt pilny, byłem opuchnięty przez tydzień.

A mogłem iść pod najbliższy sklep, trochę poszurać, chłopaków sprowokować i efekt byłby podobny a 4 stówki dalej by leżały w wazoniku...

ps. do dzisiaj się głowię, dlaczego nie utargowałem tej dychy:rolleyes:

• 1 month później...

Ekipa powróciła na poprawki i zaproponowali odpłatną obróbkę styropianem i siatką od wewnątrz. Zaczęli więc do skuwania pozostałych części muru, które pozostały w kilku miejscach po obu stronach okna. Niestety zamiast wcześniej to skuć i przymocować kotwy do muru to teraz skuwając boki kotwy zostały w powietrzu, po czym „wspaniała” ekipa użyła pianki do ich „zamontowania”

Na pytanie dlaczego nie wywiercili nowych otworów i nie zamontowali kotw z powrotem odpowiedzieli, że nie są one już potrzebne :o

Ekipa powróciła na poprawki i zaproponowali odpłatną obróbkę styropianem i siatką od wewnątrz. Zaczęli więc do skuwania pozostałych części muru, które pozostały w kilku miejscach po obu stronach okna. Niestety zamiast wcześniej to skuć i przymocować kotwy do muru to teraz skuwając boki kotwy zostały w powietrzu, po czym „wspaniała” ekipa użyła pianki do ich „zamontowania”

Na pytanie dlaczego nie wywiercili nowych otworów i nie zamontowali kotw z powrotem odpowiedzieli, że nie są one już potrzebne

Chciałeś tanio . . . . masz tanio

• 10 months później...

Choć znalazło się kilku świadomych i albo dopłacili do poszerzeń albo otwory przygotowali zgodnie z wytycznymi.

A mógłbyś przytoczyć te wytyczne. Np. ile węgarka zostawić, jeżeli ościeże ma być domurowane. Chciałbym po prostu wiedzieć na co zwrócić uwagę, jak przyjedzie fachowiec i poznać czy to na pewno fachowiec :)