Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant VC 206/5-5 ecoTEC 20kW - proszę o opinie.

zbigor

Recommended Posts

Stoję przed wyborem kotła 1F. Myślałem o Termecie Gold i DeDietrichu MCR ale dostałem dobrą ofertę na kotłownię z Vaillant VC 206/5-5 ecoTEC 20kW

Katalogowo wygląda przyzwoicie. Niezła modulacja, energooszczędna pompa ... Ale katalog sobie a praktyka sobie. Dlatego proszę o praktyczne opinie na temat tego kotła. Czy jest awaryjny? Czy łatwo sie czyści wymiennik?

Będzie obsługiwał podłogówkę przez sprzęgło.

btw

Ewentualnie biorę pod uwagę DeDietricha, bo instalator ma tam podobno dobre ceny. MCR odpada bo jest za mocny i ma słabą modulację Znalazłem jednak kocioł DeDietrich Baxi DuoTec Compact 1.24 To chyba jakaś nowość zeszłoroczna. Ktoś coś o nim słyszał ? Cenowo wychodzi na poziomie Vaillanta. Ma dobrą modulację 3,7-26,1 kW

• 1 year później...

Wybrałem Vaillanta 146 a nie 206. Zasobnik Vaillant 150 litrów. Instalacja była w te wakacje.

Na razie kocioł nie będzie chodził normalnie tylko na minimum bo dom nie jest wykończony i nie będzie zimą zamieszkany .

Nie wypowiem się na temat zadowolenia bo nie wiem jak będzie podczas normalnej pracy. Póki co nie mam zastrzeżeń .

Spodobał mi się program do suszenia jastrychu. Raz ustawisz i masz temat z głowy. Kocioł sam wygrzeje posadzkę.