waniliana 06.06.2016 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Dzieki Aniko ale chyba sobie podaruję Twoją tanszą alternatywę Pokaz tą Twoją taniochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.06.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 piknik się udał ? Wani, Aniko, a jak głęboko macie zakopany fundament? Poniżej strefy przemarzania? Bo jesli nie, to obsypanie byłoby raczej konicznością, niezależnie od względów estetycznych stolik śliczny, w pierwszej wersji myślałam, że ten warsztatowy chcesz reanimować i trochę mnie ta brawura zadziwiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 06.06.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Memik a co ma głębokość fundamentu do tarasu? zwłaszcza że (zgodnie z gwarancją na mój dom bo ponoć taki wymóg technologiczny tego rodzaju budownictwa) musiałabym odsunąć taras o 5-10cm od fundamentów domu by wilgoć w fundamentach się nie zbierała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 06.06.2016 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mamik u nas fundament głęboko, na pewno technologicznie ok. To co wystaje z ziemi wynika z obniżenia poziomu działki względem poziomu drogi i podniesienia fundamentu ze względu na ryzyko powodzi. W pozwoleniu na budowę uwzględnione jest wyrównanie terenu.O co chodzi z tym odsunięciem tarasu u Aniko nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.06.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Aniko, o fundament spytałam przy okazji, jeśli dom ma wysoko poziom "0", to kusi, żeby wypłacić posadowienie , my tak zrobiliśmy, ale z pełną świadomością, że tą brakującą ochronę trzeba będzie dosypać, poza tym na szczęście mieliśmy dość dobry grunt a o co chodzi z tym odsunięciem tarasu? Wani, kupiłaś stolik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 06.06.2016 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mamik można uznać że tak chociaż nie mam jeszcze danych do przelewu Płacę najpierw za stolik, babka go sobie odbiera od sprzedającego i ma go dla mnie zrobić. Mam nadzieję że wyjdzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 07.06.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Myślicie że w takim kwietniku da się trzymać kwiata? Musiałaby być chyba białą doniczka włożona w środek? Kiedyś już były te kwietniki na WW ale miałam wątpliwości co do praktyczności i spasowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.06.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Pasowałyby też te zelowe kolorowe kulki do upraw hydroponicznych. Można tez wstawić kolorową doniczkę, ale sporo mniejszą od tej miski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 21.06.2016 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Ale dawno tu nie pisałam - jak widać nie za dużo się u nas dzieje Zakiełkowała nam w głowie myśl żeby dokupić sąsiednią działkę i rozważaliśmy to mocno ale ostatecznie stwierdziliśmy że możemy nie dać rady i potrzebujemy trochę oddechu. Mam nadzieję że coś co się nie sprzedało przez 7 lat postoi jeszcze trochę i poczeka aż staniemy finansowo na nogi. Póki co sąsiednia działka z domem do remontu i rozwalonym budynkiem gospodarczym mocno straszy i chcemy się od niej odgrodzić. Problemem jest różnica poziomów - my naszą część wyrównaliśmy do poziomu drogi i zrobiła się skarpa. Stary płot stoi 15 cm niżej niż nasz trawnik (nie dosypaliśmy ziemi do samego płot w obawie że się przewróci). Teraz trzeba myśleć jak zrobić ogrodzenie. W rogu przy samej drodze chcemy postawić dzieciom domek i szukam roślin które by go szybko zasłoniły bo co to za kryjówka którą widać z daleka:) Generalnie mam problem z roslinami, nie znam się na tym i brakuje mi czasu. Stolik do salonu kupiony i czekam aż będzie gotowy do odbioru. Kupiłam też w końcu lampę do kuchni, oby wyglądała jak trzeba... Edytowane 15 Lipca 2016 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.06.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Wani, śliczna trawka na roślinach się nie znam zupełnie, więc nawet nie próbuję się wypowiadać płotu bym w ogóle bym nie ruszała, bo im lepszy będzie i ładniejsza Twoja działka, czyli ładne sąsiedztwo, tym większe niebezpieczeństwo sprzedaży sąsiedniej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 22.06.2016 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Wczoraj zamówiłam lampę, dziś już u mnie Wygląda na to że wreszcie mam lampę do kuchni, jestem zadowolona (chociaż jeszcze nie wisi więc więc to zadowolenie takie awansem trochę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 22.06.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Lampa fajna, będzie pasować Ogrodzenie mniej fajne, mam podobne z jednej strony działki, no może w trochę lepszym stanie ale mam też plan jak to zmienić Czekam aż ktoś kupi sąsiednią działkę, ja nie mam na nią ochoty bo ma burdel w księdze wieczystej i ze trzydziestu współwłaścicieli. Niby porządkują sprawę, w ubiegłym roku wykarczowali teren, wystawili na sprzedaż ale chętnych póki co brak. Jak już ktoś ją kupi to pewnie stwierdzi, że rzeczywiście to ogrodzenie mało wyględne i zgodnie z niepisanym sąsiedzkim savoir-vivre przyjdzie do nas z info o stawianiu nowego ogrodzenia i być może z propozycją partycypowania w jego kosztach. My oczywiście się zgodzimy. Moi rodzice mieli dwa lata temu taką sytuację. Sąsiad im zaproponował nowe ogrodzenie. Dali 50 % wartości i nie musieli nawet kiwnąć palcem bo facet wszystkim zajął się sam. Mówimy oczywiście o zwykłym ogrodzeniu a nie wywalonym na trzy metry murze z klinkieru za 30tyś. Wtedy niech sobie stawia sam. Tak czy siak na tym skorzystamy. Pod warunkiem, że ktoś to kupi;) Tobie oczywiście życzę żeby nikt tego nie kupił jeśli masz na to ochotę. Jak postawisz coś lepszego teraz to po zakupie dodatkowego gruntu i tak będzie do wywalenia więc taka trochę robota głupiego. Ogrodzenie jak ogrodzenie, w centrum wielkiego miasta nie mieszkamy ostatecznie:) A jak jednak ktoś kupi to się z nim dogadasz i wydasz połowę Edytowane 22 Czerwca 2016 przez Aga11* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 24.06.2016 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Aga ja bym chyba wolała sama płot zrobić bo wtedy mam wpływ na to co stawiam - już mam betonowy mur z jedenj strony...Aniko bardzo współczuję sąsiadów. Skąd się tacy ludzie biorą??? Chyba rzeczywiście musisz coś szybko postawić i odgrodzić się od sąsiadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 24.06.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Na dziwnych ludzi dziewczyny na tym forum wpadają Już kolejny raz czytam o jakiś konfliktach sąsiedzkich. Temat zupełnie mi obcy. To ja mam troszkę lepiej bo u mnie w okolicy wielbiciel betonowych ogrodzeń działki raczej sobie nie kupi. Chociaż z drugiej strony nie to co piękne tylko to co się komu podoba. To jak już się sprawa wyklaruje to Ty możesz znalezc właścicieli i zaproponować podzielenie się kosztami. Nic na tym nie stracisz a możesz tylko zyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 30.06.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Chyba mam fazę na lampy Chciałabym tą nad stołem ale tradycyjnie cena zniechęca.....Chyba za tą kasę wolę kupić brakujące oświetlenie do kuchni. A może 650 zł to standard i taniej nie kupię fajnej lampy? I mój stolik po zeszlifowaniu i pobieleniu Co ciekawe patrzę na wersję początkową i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam zmieniając mu kolor... Ale ta czereśnia by mi nie pasowała do niczego Edytowane 30 Czerwca 2016 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.06.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Czy on ma litą deskę, czy fornir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 30.06.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Czy on ma litą deskę, czy fornir? Pestka nie wiem,podobno drewniany, nie ja go robię. Pomijając ograniczone umiejętności jestem w takim niedoczasie że do zimy bym pewnie nie skończyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.06.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jak fornir na blacie, to widać ciemiutkie kreseczki na krawędziach. Pytam, bo szlifowanie forniru jest trudne. Można przesadzić. Ma w końcu max 3 mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.07.2016 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Pestka nie wiem nadal czy stolik drewniany czy fornirowany ale mam już go w domu - jak wyjadą goście i ogarnę salon to zrobię zdjęcie. Póki co czwórka małych dzieci nie daje mi szans. Ale jestem zadowolona ze stolika, nawet zawalonego klockami i książkami To co mi teraz nie daje spokoju to aranżacja miejsca do pracy. Zarówno ja jak i mój mąż znosimy do domu papierzydła i potrzebujemy miejsca żeby usiąść i popracować trochę. Póki nie zrobimy góry w grę wchodzi tylko sypiania a właściwie jedna jedyna wolna ściana w sypialni. Znalazłam stare zdjęcie więc wrzucam A po głowie chodzi mi coś takiego tylko nie wiem czy to możliwe skoro nie mam miejsca od ściany do ściany a od ściany do drzwi.... Może po prostu zrobić tam bok który stworzyłby ściankę? Całość ma być maksymalnie płytka, tak żeby dało się usiąść przy biurku ale nie zabierać za dużo miejsca. Dodam że chciałbym żeby projekt wyszedł rozsądnie cenowo bo coś nas ostatnio prześladuje niefart i nieoczekiwane wydatki Co sądzicie? Dodam że jak zobaczyłam tą pierwszą inspirację to od razu pomyślałam o jakiejś fajnej, kolorowej tapecie między blatem a półkami Edytowane 15 Lipca 2016 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 15.07.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Pomysł super. Musiałabyś faktycznie wstawić jakiś malutki bok. Jak na drugim zdjęciu w inspiracji. Tu masz pewnie z 10-15 cm wnęki.Tylko, czy nie będziesz wchodziła prosto na blat? myślę, że on może przeszkadzać. Albo zrobić krótszą tą zabudowę, tylko z kolei czy nie straci wówczas efektu. Hm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts