Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Wrrrr, takiego długiego posta napisałam i mnie wywaliło :mad:

Tak więc zważywszy na godzinę teraz krótko

1. za życzenia dziękuję

2. W Nowym Roku i u siebie życzę pomyślności wszelakiej

3. zapraszam do salonu :p

Naprawdę chciałąbym w styczniu pomalować, łapię więc koncepcję całości żeby już potem zbyt dużo w ścianie nie kuć i nie przekładać ;)

Wizja jest taka

4cb5a6f3051c676de2dfc110b876c403.jpg

To nad kanapą to najprawdopodobniej oprawiona w ramę tkanina. Zasłony docelowo wypełnią kąt ściany, mają być lekkie i bez funkcji zasłaniania okna. W kącie lampa stojąca NAd oknem oczywiście listwa maskująca

To wokół kanapy to półki na książki. Długo myślałam jak ogarnąć ścianę jadalniano-wypoczynkową i ostatecznie postanowiłam ją podzielić

Wizja jak widać nawet na zdjęciu jeszcze nieostra :p Krzesłą powysuwałam żeby było widać ile miejsca jest potrzebne do swobodnego funkcjonowania przy stole

Tutaj w moim odczuciu niezbyt udana realizacja z ciężkimi półkami

8874969075389dcca007cd336db7c0db.jpg

Ja bym chciała coś bardziej zbliżonego do tego

8a45f1014dc56dd24d40dc017b42060b.jpg

d13f8fbe15be08ff7b7a14d67c7ec65e.jpg

Ta dodatkowa półka po prawej to element opcjonalny, mógłby pod nią zawisnąć kwiat. Oklejałam też przestrzeń nad stołem aż w końcu wyszło mi że najlepiej będzie jeśli zostawię tam tylko lampy. Trochę szkoda bo chodził mi po głowie plakat z Pippi Pończoszanką :p

No więc....za wszelkie opinie i sugestie będę wdzięczna :)

Edytowane przez waniliana

Aż się prosi o szafki strong ;) ale na to by był potrzebny zwycięski kupon lotto. Ikea ma podobne systemy. Ja u siebie wstępnie planuję coś takiego:

596515772b04a2bbffea661babf62867.jpg

Tylko białe/drewniane

Ale nic jeszcze nie postanowiłam ;)

A co myślisz o "złotych " elementach?

71e7a648b47f26a8c09c9bfa19335bef.jpg

Metalowe elementy pomalować na zloto

To algot z Ikei. Mamy w tym garderobę. Bardzo fajnie wyglada

Edytowane przez AnikoPL

Aniko ja nawet nie zastanawiam się jeszcze JAk ale CZY w ogóle :) Jedno jest pewne : u mnie regał byłby wąski

Dziś rano olśniło mnie że skoro nad stołem mają być jednak tylko lampy a ściana "goła" to może idea regału jest bezsensowna? MOże zamiast regału postawić przy kanapie dużego kwiata?

Aniko książek mamy duuużo, wszystko jeszcze w kartonach. Planujemy po wykończeniu góry przenieść tam dzieci a z ich obecnego pokoju zrobić biblioteko-gabinet. Mimo wszystko wizja książek w salonie jest dla mnie jak najbardziej ok:) Martwie się tylko czy ten wąski a wysoki słupek będzie dobrze wyglądał. Jeśli się zdecydujemy to raczej zamówimy kute pręty a półeczki mąż sam zrobi. Co dogalerii grafik to chyba nie chcę w salonie żadnych galerii. Patrzę na to co pozapisywałam na pintereście i wychodzi na to że batdziej mi się podobają duże obrazy czy zdjęcia w mniejszej ilości.

Tomkowa komoda Tamo jest jak najbradziej aktualna, musi jednak poczekac aż będzie koza, dopiero wtedy będzie wiadomo ile tak naprawdę zostało mi ściany. Co do kwiata to od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki kwietnik

68a014a2e2c5c7fc1a35ce5cc913c83f.jpg

Cokolwiek użyjesz jako półki na książki, pamiętaj, że jeśli nie będzie boków, to po prostu nie postawisz żadnych książek na tej wąskiej wysokiej. Pospadają i koniec. To będzie tylko miejsce na durnostoje :(

Wykorzystaj do tej kompozycji półki-regału coś takiego jak ikeowski Billy, ten wąski. Może wisieć poziomo także, a jeśli pomalujesz go na kolor ściany albo zostawisz biały, będzie lekko.

Wani, przynoszę jeszcze inną propozycję półek ;)

niby takie jak planujesz, ale obudowane ramą....

http://cdn9.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/48565/polki-z-ksiazkami-w-salonie_1623061.jpg

może zrobić je nad kanapą, a duży obraz, plakat czy oprawioną tkaninę dać nad stołem?

całkiem odkryte, wąskie półki jakie planujesz jakoś mi się nie widzą.... mam wrażenie, ze spowodują ci tam bałagan...znaczy nieład artystyczny :rotfl:

a te ramy mogłyby nawiązywać do drewnianej belki...

no bo jakoś to wszystko trzeba połączyć ze sobą...

zrób może szersze kadry z każdego kąta i napisz, co gdzie planujesz ;)

donice rewelacja!!

brać!! :)

Catti dziękuję za inspirację ale niespecjalnie do mnie przemawia :rolleyes: Trochę przekombinowane te obrazo-półki ;)

No nic, półek z akademika nie będzie, przekonałyscie mnie ;) Zastanowię się może czy nie zrobić jednej długiej pod sufitem, na całą ścianę

Tomkowa stolik fajny ale nie jestem przekonana do koloru drewna...jesion, jesion.....jak to wygląda na żywo? :rolleyes: Może bym nawet zaryzykowała ale 700zł to w sumie żadna okazja, chyba wolę jednak doożyć i kupić ten

e71ff18c7ed2707d04fd4ef98ab47dd9.jpg

Pestka już się kiedyś dziwiłaś że mam tablice na pintereście poukrywane :p Tak naprawdę to moje zasoby są skromne i niewielki z nich pożytek dla innych

Aaaa, a kwietniki nie wiem gdzie i czy można kupić - my planujemy zrobić bo nie wygląda to na skomplikowane przedsięwzięcie

Catti dziękuję za inspirację ale niespecjalnie do mnie przemawia :rolleyes: Trochę przekombinowane te obrazo-półki ;)

nie ma sprawy ;)

to był tylko przykład na odwrócenie uwagi od pomysłu, że nad kanapą musi wisieć obraz.... :D

czasami człowiek się na coś nakręci (jak ja na wysokość stolika :rotfl:) i potem kredki :D

Tomkowa przeniosłam do siebie

Okej, będziesz kupować farby BM do drewna? Z czego są drzwi i listwy? Moim zdaniem biel listew i drzwi pięknie podbija kolor pale oak :)

Tak, jeśli zdecyduję się na taką opcję to będę malować drzwi BM do drewna, w półmacie. O połączenie z pale oak nie boję się wcale, część z drzwiami będzie wyglądała fajnie :wiggle: Bardziej mnie zastanawia czy listwy malowane w kolorze ścian ( tak by było w salonie) będą dobrze wyglądać? Nie zleje mi się to za bardzo? Czy któraś z Was kobitki spotkała się z listwami przypodłogowymi w kolorze ścian? Szukam na pintereście ale nie mogę znaleźć

421af7178a082352f6658ebdc085ac37.jpg