Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

Priv poszedł

Najlepiej obejrzeć samej, ale to chyba nie możliwe. Poproś o więcej zdjęć ze środka paleniska - ściany, dno, góra, jak wygląda uszczelka na drzwiczkach.

Dlaczego sprzedaje, jak funkcjonował, ile palili w nim. Ile ma lat?

Ta koza chyba nie ma doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Przy szczelnym domu to jest większe niebezpieczeństwo zadymiania.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda na trochę brudny od palenia, ale tym bym się nie przejmowała. Fajnie, że daje się tak rozbierać. Na drugim zdjęciu widać możliwość zainstalowania rury dymowej z tyłu. To zmusza do większego odsunięcia Jotula od ściany, ale równocześnie zyskuje się płytę, na której można nawet dodatkowo posuszyć kawałki drewna, albo postawić żeliwny czajniczek z pyszną herbatą :)

Z zewnątrz jak będziesz uważała, że warto, możesz odnowić specjalnymi farbami, bo są takie.

Palenisko wygląda na tzw. bezrusztowe, ale wydaje mi się, że (zdjęcie z otwartymi drzwiczkami) pod dnem paleniska widzę szufladę na popiół. Ponieważ nie widzę rusztu w dnie paleniska, ale są szczeliny wzdłuż ścianek, to popiół chyba tamtędy zsypuje się do szuflady.

Zapytałabym jeszcze o to:

• Którędy jest doprowadzane powietrze do komory paleniska i czy jest tam może na tym doprowadzeniu regulacja (ręczna), albo nawet szyber? Byłoby to korzystne, bo regulacja ilości doprowadzanego powietrza, pozwala ekonomiczniej palić.
  • Czy na rurze odprowadzającej dym z paleniska jest szyber. Jak nie ma to powinniście go zainstalować. Przydatna byłaby informacja o średnicy wylotu dymowego, średnicy tej pionowej rury.
  • Czy śruby przytrzymujące szybę (zdjęcie 6) nie są zapieczone? Czy można je odkręcić, żeby dobrze wyczyścić szybę i móc wymienić uszczelkę? Uszczelki (szurki na drzwiczkach) wyglądają albo na niedawno wymieniane, albo świadczą o faktycznie niezbyt intensywnym używaniu piecyka.

Wydaje mi się, że to całkiem niezły sprzęt i jeszcze sporo popracuje :) Dla pewności jednak, bo ja przecież amatorka ;) zapytaj może Piotra B.

Wiem, Wani :) stąd propozycja, żeby mu pokazać zdjęcia. Tak na wszelki wypadek. Poza tym pewnie powie Ci kto to najlepiej oczyści, bo lepiej, żeby zajął się tym fachowiec. Sami nigdy nie zrobicie tego dokładnie i przy pomocy właściwych środków, a lepiej, żeby piecyk zaczynał nowe życie wpełni sprawny.

Chodzi Ci o to na ostatnim zdjęciu? Przypuszczam, że jest to pokrywa komory spalania. Podziurawiona raczej nie jest. To co widać to wg mnie efekt działania ognia – centralnie jest zawsze najwyższy i najmocniejszy.

Waniliano, zaglądam, podczytuje, ale się nie odzywam. Aż tu dzisiaj nie mogę milczeć.

Mamy tu nocleg :-) przyjeżdzaj

??? Ty w O mieszkasz? Nieee, ja się z pewnością nikomu do domu wpraszać nie będę ale z chęcią przyjmę namiar na jakiś nocleg w pobliżu :)

Aga znasz może DENTART? MOja córcia ma ubytek w czwórce, dotychczasowe próby leczenia się nie powiodły a ktoś mi polecił właśnie ten ośrodek. Rozmawiałam z dentystką i to co zaproponowała wydaje się sensowne i daje nadzieję że się uda zęba wyleczyć. Normalnie sen z powiek mi ta dziura spędza....

Jak się uda że nie będziemy jechali jak po ogień to kawa koniecznie :)

??? Ty w O mieszkasz? Nieee, ja się z pewnością nikomu do domu wpraszać nie będę ale z chęcią przyjmę namiar na jakiś nocleg w pobliżu :)

Aga znasz może DENTART? MOja córcia ma ubytek w czwórce, dotychczasowe próby leczenia się nie powiodły a ktoś mi polecił właśnie ten ośrodek. Rozmawiałam z dentystką i to co zaproponowała wydaje się sensowne i daje nadzieję że się uda zęba wyleczyć. Normalnie sen z powiek mi ta dziura spędza....

Jak się uda że nie będziemy jechali jak po ogień to kawa koniecznie :)

NIe do końca, ale prawie :-)

NIestety mieszkamy od niedawna i nie nie znam tego ośrodka.

Na kawę zapraszam KONIECZNIE

Wani, czyli sprawa Jotula idzie do przodu :)

Na stronie Booking.com możesz zobaczyć i zarezerwować, albo tylko zobaczyć i sprawdzić ceny noclegów w Otrębusach i najbliższej okolicy. Pewnie to nie są wszystkie obiekty, ale na pewno te, gdzie jest czysto.

booking.com

Już ci to wyżej podawałam, ale pewnie nie zauważyłaś :)

Np. Hotel i Karczma Staropolska Mazowsze w Otrębusach na Świerkowej 2 ma podaną cenę, za 2 osobowy pokój z łazienką, 144 zł (ze śniadaniem wliczonym w cenę – 180).

http://www.booking.com/hotel/pl/hotel-i-karczma-mazowsze.pl.html?aid=373424;label=otrebusy-TizXFgFpzNiKJLtcxqsE6gS28362570762%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-146342136550%3Akwd-53400555841%3Alp1031042%3Ali%3Adec%3Adm;sid=48d8a32b786ed247b6ff3fbca7eb9f4b;dcid=4;dist=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=9e54bd6eedeae45cf8299259e3df99b9fc653562X2;type=total;ucfs=1&

Edytowane przez pestka56

Pestka rzeczywiście przegapiłam, dzięki. Nie chodziło mi o jakikolwiek nocleg, raczej pytałam czy znacie coś fajnego i godnego polecenia :) Mam mieszane uczucia co do tego wyjazdu, tyle km do dentysty??? Ale tylko tam znalazłam podtlenek azotu i dentystkę tak miłą że poświęciłą czas żeby do mnie oddzwonić i wysłuchać z czym mamy problem i co można z tym ewentualnie zrobić.

Zdjęcia wysłałam na @ PiotraB, mam nadzieję że przejrzy.

Idę regał poszlifować, muszę zrobić coś z wymiernym efektem