Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

Wątek mi wypadł z pierwszej strony :D

Wraca temat zabudowy kozy, dzwoniłam do firmy którą linkowała kiedyś Pestka, będę zamawiać próbki

Black slate

http://www.mapstone.pl/wp-content/gallery/black-slate-naturalny/black-slate-naturalny_fot-2.jpg

Gaya grey

http://www.mapstone.pl/wp-content/gallery/gaya-grey/thumbs/thumbs_gaya-grey-jpg2_.jpg

Mogę zamówić pięć próbek, muszę pomyśleć co jeszcze....

http://www.mapstone.pl/

Pestka wymierzyłam ścianę, niestety nie da rady zabudować wnęki telewizyjnej tak jak na Twojej inspiracji : okno tarasowe jest zbyt blisko ściany

Poza tym szukałam cegieł, oglądałam ceglane ściany i kozy przy takich ścianach : podoba mi się ale się boję że to za dużo jak na mój salon, zwłaszcza że niedaleko kozy będą jeszcze schody. Boję się że będzie napaćkane, chyba zrobię taką prostą wersję domku...

a2e07764fca42bd7d262d8843c217086.jpg

Dodam jeszcze że kamień bedzie miał 3 cm grubości a nie 6, cena robi swoje. Pomysł z podwyzszeniem bloczkami upadł bo M nie za bardzo ma ochotę z tym walczyć

Za opinie na temat sypialni dziękuję :) Wybiorę jakiś delikatny kolor :)

Aga drzwi z LM, najtańsze sosnowe ;)

Edytowane przez waniliana

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To może pójdź w tę stronę. Bardzo by mnie cieszyło gdybyś zrobiła wysoką wnękę.

Waniliana-fireplace-Jotul100-white.jpg

Waniliana-fireplace-Jotul100-black.jpg

Na projekcie widzę, że okno jest wystarczająco daleko od narożnika, by zrobić płytką maksimum 20 cm głębokości zabudowę z miejscem na TV. Większość książek ma mniej niż 20 cm szerokości. Poza tym ładnie wyglądają nawet, gdy stoją na styk z krawędziami półek.

29 cm od narożnika. Chodziło mi o to że zabudowa kozy i wnęki z telewizorem nie będą w jednej linii tak jak na Twojej wiz.

Co do wysokiej zabudowy to u nas rura wejdzie w ścianę na wysokości 195 cm więc nie za wysoko... Rodzaj zabudowy będzie też trochę zależał od długości belki dębowej. Jutro będę wiedziała jakiej długości byłaby dostępna i na kiedy. To dąb z wykopalisk, w trakcie suszenia, nie wiem jak wygląda taki stary dąb...

Co sądzisz o tej cegle? Słuszne są moje wątpliwości?

Ależ to niczemu nie przeszkadza, że nie w jednej linii, że zabudowa trochę się schowa za wnęką :)

Jak chcesz to jeśli zrobiłabyś zdjęcie tej części – miejsce na kozę i aż do narożnika z kawałkiem okna, tak, żeby było widać po kawałku sufitu i podłogi, to mogę spróbować wpasować cały układ. Jeśli nie dasz rady na jednym zdjęciu zmieścić całości, to możesz zrobić kilka zdjęć stojąc w jednym miejscu i tak zmieniając kadr, żeby jedno na drugie kawałek zachodziło. Zmontuję.

Myślisz, że za dużo cegły by było? Uważam, że nie, ale przecież nie musisz od razu wykładać wnęki cegłą.

Delta piękna kozucha i dom! Ja mam tego trochę mniejszego Jotula bo i miejsca mniej. Cegła wyglada pięknie, przez Ciebie znów mnie naszły wątpliwości :p

Z oporami wrzucę Wam zdjęcia jak to u mnie wygląda, widać na nich z całym okrucieństwem że to nadal budowa jest a nie dom ....:sick:

db0532acbc62e124eb5dfd04e4ae8e54.jpg

5e4a292b83ee7d4111bf8e22f212f765.jpg

NO i widać że wielkiej przestrzeni tu nie ma ;) Tam gdzie jest teraz wyłaz dachowy mają być schody więc blisko kominka.

U nas niewiele się dzieje bo M kafluje mieszkanie. Na pierwszy rzut poszła kuchnia, ja staram się rozkminić łazienkę żeby było tanio ale przyzwoicie. Chcemy tam minimum kafli bo jak wiadomo kaflowanie zajmuje trochę czasu którego nie mamy..

Ależ to niczemu nie przeszkadza, że nie w jednej linii, że zabudowa trochę się schowa za wnęką :)

Jak chcesz to jeśli zrobiłabyś zdjęcie tej części – miejsce na kozę i aż do narożnika z kawałkiem okna, tak, żeby było widać po kawałku sufitu i podłogi, to mogę spróbować wpasować cały układ. Jeśli nie dasz rady na jednym zdjęciu zmieścić całości, to możesz zrobić kilka zdjęć stojąc w jednym miejscu i tak zmieniając kadr, żeby jedno na drugie kawałek zachodziło. Zmontuję.

Myślisz, że za dużo cegły by było? Uważam, że nie, ale przecież nie musisz od razu wykładać wnęki cegłą.

Pestka odsunę komodę i kolumny i zrobię te zdjęcia tak jak piszesz :) Kozę też odsunąć? Pusta ściana ma być?

Znalazłam taką cegłę ciętą z lica : ceglanafantazja.pl

http://www.ceglanafantazja.pl/Images/Realizations/thumbnail/restauracja_allegro_czestochowa_3.jpg

Znalazłam też zdjęcie czarnego dębu, nie wiem czy u mnie by dobrze wyglądał...

http://www.domidrewno.pl/wp-content/uploads/2012/11/domidrewno_czarny_dab_f2.jpg

Delta Ty jakie masz drewno?

Ech, nie zdążyłam poodsuwać wczoraj gratów - mąż mi wyjechał więc ciężko z czasem.

Dziękuję za miłe słowa, dopadł mnie marazm jakiś i zniechęcenie, nie ma ani czasu ani kasy żeby podokańczać to wszystko co jest pozaczynane. A najbardziej chyba słońca brakuje :p CZasem tak mam że dopada mnie myśl że chyba zwariowałam z tym domem, że lepiej po najmniejszej linii oporu wykończyć i mieszkać już normalnie. Dzięki za wsparcie i motywacje, czasem wyobrażenie tego co chciałoby się mieć nie wystarcza...

Skoro zaraziłam część FM sprzątaniem z M.Kondo to podzielę się jeszcze jednym moim odkryciem : planowanie budżetu :D Właśnie przed chwilą NIE KUPIŁAM dwóch cudownych poduszek na WW za "jedyne" 250 zł bo nie uwzględniłam drobnostrojek w planie na marzec. Z ciężkim sercem wywaliłam je z koszyka a teraz się cieszę bo mam plan i go realizuję :yes:

pkt 1. ocieplenie budynku - tu mamy już materiał, czekamy na pogodę

pkt 2. Uzdatnienie kozy żeby móc wcześniej wyłączyć piec

Gdyby któraś chciała przyjrzeć się swoim finansom t polecam zajrzeć tu : http://marciniwuc.com/finanse-osobiste-domowy-budzet/

A co chcesz w kozie uzdatnić?

Miejsce do przyłączenia. Zasada że nie ma nic tak trwałego jak prowizorka jest prawdziwa i jak podłączymy tak jak stoi to zostanie na lata ;) Koza jest w świetnym stanie, rury kosztują jakieś 150 zł, wiem że moglibyśmy ją podłączyć ale serio się boję że nam zapał minie do robienia "koziego domku"

Zzaraz. Które rury? te do doprowadzenie powietrza, czy dymowe?

Czy Ty chcesz ją mieć w tym miejscu gdzie widać na zdjęciu, czy też docelowo ma być centralnie na kominie? i gdzie jest (na ścianie czy z podłogi) doprowadzenie powietrza z zewnątrz?

Powietrze możesz doprowadzić rurą miękką tzw flex. 1 mb, który kosztuje poniżej 30 zł, można rozciągnąć nawet na kilka metrów. Tnie się nawet zwykłymi nożyczkami i można ją dowolnie kształtować. Zamocowanie do wyprowadzenia z kozy i z drugiej strony przy ścianie robi się z pomocą srebrnej taśmy samoprzylepnej. Taśma może być nawet tzw. temperaturowa.

Edytowane przez pestka56

Skoro zaraziłam część FM sprzątaniem z M.Kondo to podzielę się jeszcze jednym moim odkryciem : planowanie budżetu :D Właśnie przed chwilą NIE KUPIŁAM dwóch cudownych poduszek na WW za "jedyne" 250 zł bo nie uwzględniłam drobnostrojek w planie na marzec. Z ciężkim sercem wywaliłam je z koszyka a teraz się cieszę bo mam plan i go realizuję :yes:

pkt 1. ocieplenie budynku - tu mamy już materiał, czekamy na pogodę

pkt 2. Uzdatnienie kozy żeby móc wcześniej wyłączyć piec

Gdyby któraś chciała przyjrzeć się swoim finansom t polecam zajrzeć tu : http://marciniwuc.com/finanse-osobiste-domowy-budzet/

Mnie Kondo zaraziłaś skutecznie :yes: Chętnie, acz ze strachem, wpiszę swoje liczby do pliku z domowym budżetem ;) Już Ci dziękuję za to, że będę bogatsza :D A dwóch poduszek za 250 zł wcale nie żałuj! Taka cena to rozbój w biały dzień ;)