Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamówiłam jedną płytkę, tzn mandalę, popatrzę na nią z miesiąc i zobaczę czy mi się nie znudzi ;) o ile kółka nie odprysną przy próbnym cięciu :p

A teraz pytanie łązienkowe : warto jeździć po salonach po kabiny i resztę czy lepiej szukać w necie? Jakie macie doświadczenia?

[ATTACH=CONFIG]312609[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]312610[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]312611[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]312612[/ATTACH]

Te próbki to w ramach pytania, które zestawienie najlepsze? Bo jeśli tak, to ja wybieram ostatnie :)

Zamówiłam jedną płytkę, tzn mandalę, popatrzę na nią z miesiąc i zobaczę czy mi się nie znudzi ;) o ile kółka nie odprysną przy próbnym cięciu :p

Pokaż koniecznie, gdy już przyjdzie! Wg mnie będzie świetna i nie znudzi Ci się :)

A teraz pytanie łązienkowe : warto jeździć po salonach po kabiny i resztę czy lepiej szukać w necie? Jakie macie doświadczenia?

nie wyobrażam sobie kupować bez zobaczenia w realu a taką płytkę też bym sobie sprezentowała jako ozdobę do kuchni :D bo taka śliczna jest :D

Te zestawienia to trochę dla siebie zrobiłam, żeby zobaczyć jak to wygląda w poszczególnych wariantach. Wrzuciłam tu a że pora była późna to na komentarz i pytanie do Was sił zabrakło ;) Wydaje mi się że dąb olejowany w połączeniu z białymi cokolikami też byłby ok. Bo rzeczywiście zestawienie płytek z bielą jest bezkonkurencyjne... Szczerze mówiąc zupełnie zapomniałam że po pomiarach firma ma mi zrobić wizualizację kuchni i tu poproszę o dwa warianty, tj kuchnia cała biała i dwukolorowa, z dębem.

Co do blatów to ustaliliśmy z mężem że próbniki są tak niemiarodajne, tj. małe, że wybiezemy ze trzy ktore wydadzą nam się najlepsze i poprosimy o półmetrowe próbki. Majątku za to nie zapłacimy chyba a ogląd sytuacji będzie

Płytka ma być 20go do odbioru. Postawię ją za kuchenką i zobaczę jak się będzie sprawować, tj czyścić np :p Póki co nadal szukam alternatywy w razie W. Jakiś rok temu, może nawet dalej, znalazłam sklep z płytkami cementowymi. Mieli tam ogromny wybór i symulator ułożenia tych płytek. Teraz nie mogę tego odnaleźć, znajdują mi się tylko Kolory Maroka....

Juskra jedną płytkę chcesz sobie sprezentować? ;) MOże się okazać że ja też z tą jedną zostanę :p

A do salonu pojedziemy jednak, mimo że czasu brak a wyprawa zadaniowa z dziećmi zazwyczaj skazana jest na porażkę ;)

Oki, poproszę o pomoc zanim podejmę jakąś decyzję z której już nie będę mogłą się wycofać ;)

Byłam u stolarza w sprawie drzwi wejściowych, pomału muszę zamawiać skoro w czerwcu chcemy się przenosić. Marzą mi się drzwi kolorowe : zielone, czerwone, pomarańczowe? Do tego miały być okiennice ale z różnych względów wycofujemy się z tego pomysłu. W każdym razie zanim zamówię drzwi, zwłaszcza takie charakterne, muszę wiedzieć co z resztą zewnętrza. Nawaliłam już z oknami i dałam się namówić M na drewnopodobne....Sama sobie tyłek skopię że nie wzięliśmy białych....No ale teraz już za późno i trzeba zrobić coś z tym co mamy. A wygląda to tak:

51146a57215fb9d3cd575395a8ca5ab8.jpg

Kolor nadbitki to impregnat i oczywiście będzie zamalowany najszybciej jak się da. szczerze mówiąc to nie mogę na niego patrzeć ;)

Tu rzut elewacji z projektu, jak widać między oknami jest ciasno...

c1b494c55a05a00b7e7bd179bf28bd64.jpg

Dodam że okno kuchenne, to po prawej jest nieco powiększone

Może bez sensu kombinuję z pruskim murem i zostawić tylko kostkę na szerokość schodów wokół drzwi i na dole wokół budynku?

Doradzicie coś?

Edytowane przez waniliana

1. Drewno belek musi być w kolorze okien, bo inaczej razem z kolorowymi drzwiami zrobi się ni pies ni Wydra.

2. Słupy ganku powinnaś obudować na kwadratowo płytkami ceglanymi (cegły za grube). Cegłę trzeba też użyć do wyłożenia podmurówki, ganku i schodów.

3. Belki trzeba wprowadzić także w trójkąt nad gankiem;

4. Cokolwiek zrobisz, żeby pasowało do stylu muru pruskiego, musi być kanciaste. Żadnych łuków i okrągłości.

Okiennice kosztują niejednokrotnie tyle co okna, a nie wiem czy u Ciebie właśnie jest na tyle miejsca między oknami, żeby skórka warta była wyprawki.

Tak przy okazji czy podnosiliście ściankę kolankową bez wydłużania połaci dachu? Bo patrząc na projekt i realizację tak mi się nasuwa. Pytanie czy nie bedzie "łyso" nad oknami, jak dodasz okiennice. (efekt mojego lekkiego skrzywienia w stronę różnych symetrii, specjalnie się tym nie przejmuj).

Dorzucam linka do pinteresta, tam mam u siebie trochę kolorowych drzwi https://www.pinterest.com/doreks/doors/

Pomysł znakomity :)

Przez jakiś czas rozważałam czy nie zrobić tak mojej elewacji. Zobaczymy, bo mam jeszcze drugi pomysł. Wszystko kwestia ile co będzie kosztowało.

Tynk na fotce, kto wie czy to nie jest jakiś zupełnie naturalny na bazie gliny i kładziony dłońmi. Potem oczywiście bielony. Bardzo jestem ciekawa eksperymentu z użyciem na zewnątrz tego cudu z wapna, wody i pokostu, o którym pisze Emilia. Jeśli u niej to będzie z sukcesem, to ja tak zrobię u siebie.

Zrobię na pintereście tablicę z elewacjami :)

Nie pomogę niestety w kwestii elewacji, ale wstawię Wam drzwi ze sprzedawanego w naszych stronach domu - klimat zupełnie nie mój, ale zauroczyły mnie na maksa:D Zresztą, cały dom jest nieprawdopodobny i odjazdowy - takie drzwi mają wewnątrz - prowadzą do wszystkich pomieszczeń w tym domu. Nie mój klimat, ale i tak je kocham:

ed279c64afb3d098f618587790ac3776.jpg

http://img-dom.grtech.pl/kadry/upload/ni/6080/ogl/da/71/2069878567.jpg

i okiennice wewnątrz domu:D

http://img-dom.grtech.pl/kadry/upload/ni/6080/ogl/da/71/2069882477.jpg

Edytowane przez ana289

1. Drewno belek musi być w kolorze okien, bo inaczej razem z kolorowymi drzwiami zrobi się ni pies ni Wydra.

2. Słupy ganku powinnaś obudować na kwadratowo płytkami ceglanymi (cegły za grube). Cegłę trzeba też użyć do wyłożenia podmurówki, ganku i schodów.

3. Belki trzeba wprowadzić także w trójkąt nad gankiem;

4. Cokolwiek zrobisz, żeby pasowało do stylu muru pruskiego, musi być kanciaste. Żadnych łuków i okrągłości.

Oki, teraz na spokojnie bo już przemyślałam propozycje a nawet z meżem obgadałam ;)

ad1. pewnie masz rację ale trudno mi się pogodzić z tym że przez te okna muszę dalej brnąć w ciemne drewno...Widziałaś obramowania okien u ZOJAart? Są jasne do ciemnych okien i wygląda piękne - może i dla mnie jest nadzieja?

ad 2. plan był żeby po słupach puścić bluszcz...takie kwasratowe słupy wydają mi się masywne.....nie wiem, myślę i przetrawiam ;)

ad 3 tu nie będzie problemu :rolleyes:

ad 4. patrz pkt 2 ;)