pestka56 15.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Drzwi są boskie, ale reszta.... dyskutowałabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Wani, a popatrz sobie na elewacje domów w typie mur pruski. CZy gdzieś widzisz jakieś okrągłości? Styl, Waćpani trza utrzymać inaczej źle będzie wyglądało https://www.google.pl/search?q=half+timbered+houses&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SdAuVefCOIyxsAGU7IGAAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2017&bih=1240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 15.04.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Drzwi są boskie, ale reszta.... dyskutowałabym też tak myślę - dlatego już kombinuję, gdzie w moje nowoczesne przyszłe wnętrze wrzucić takie drzwi:wiggle: Zaczarowały mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.04.2015 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 http://www.eg.bucknell.edu/~hyde/England2004/Images3/IMG_3830Copying.jpg Tyle że nie naoiszę że mi się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.04.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) tu pruski mur z okrągłą bramą i łuki nad oknami.... http://thumb101.shutterstock.com/display_pic_with_logo/196675/257989967/stock-photo-traditional-half-timbered-houses-in-the-streets-of-the-small-town-of-hunspach-in-alsace-france-257989967.jpg Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.04.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Pruski mur jakoś gryzie mi się z tymi kolumnami, które masz przy wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.04.2015 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Generalnie pruski mur w tradycyjnym wydaniu mnie nie przekonuje - za dużo tego...Ja chcę kilka belek zaledwie. A tak naprawdę to tak w stu procentach jeszcze nie wiem czy chcę Teraz muszę zdecydować jakie zamówić drzwi. I przemyśleć to na tyle dokłądnie żeby potem nie żałować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 15.04.2015 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Tak sobie jeszcze myślę...dom ocieplać bedziemy przed zimą, elewacje robić w przyszłym roku albo i nie...może jednak lepiej zamówić drewniane drzwi? Bo takie czerwone w niewykończonym budynku będą straszyć...Da się potem takie drzewniane zgrabnie przemalować ? A może znów bez sensu kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Zaokrąglenie na pionach TAK, ale kolumnom okrągłym stanowcze NIE Chyba, że byłyby to całe bale z okorowanych pni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprout 16.04.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Wanilianno, jako "Prusak z urodzenia i wychowania" przynoszę pewną realizację (wraz ze zdjęciem projektu), będącą właśnie lekkim nawiązaniem do tradycji muru pruskiego. Niestety, zdjęcie tylko od frontu domu, ale daje obraz całości. A, dom, nie stoi na starych ziemiach pruskich, tylko na Mazowszu: http://www.amz-architekci.pl/realizacje/budynki_jednorodzinne/willa_honorata_w_milanowku,p2063675278 W rzeczywistości wygląda również bardzo dobrze - wiem, bo przechodzę koło tego domu przynajmniej raz dziennie Jeśli chodzi o krągłości, do których Cię ciągnie - przyjrzyj się drzwiom wejściowym. Choć słabo widać - ich górne rogi są lekko zaokrąglone. Może to jakiś kompromis? A kolumienki przed domem - Pestka dobrze mówi z tą przeróbką. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 16.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Drewniane drzwi da się spokojnie przeanalizować. Dlatego je biorę bo jestem prawie pewna że niezależnie jej teraz podoba mi się ten niebieski to za jakiś czas będę chciała coś innego. Co do koloru okien to pestka kiedyś mi podsumowała pomysł na zmianę przy pomocy termo folii czy czegoś takiego, poszukaj u mnie w wątku lub i u Ciebie o tym napisze bo to ciekawa informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.04.2015 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Wiecie, ja z tymi kolumnami to nie upieram się "bo wiem lepiej".... Po to pytam żeby otrzymać odpowiedź i się nad nią pochylić. Chodzi o to że M miał z tymi kolumnami trochę kłopotu i roboty, jest z nich bardzo dumny że sam je wylał. Chyba nie mam serca mówić mu że miałby je zabudować.... Sprout dziękuję za zdjęcie i opinię Aniko chyba słownik Ci pomagał pisać posta, co??? Oklejanie okien dopiero co wstawionych? :wiggle: Może z rok chociaż poczekam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.04.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Miałam dziś w końcu pomiar kuchni. Pojawiły się nowe wątpliwości ale zanim o nich napiszę zapytam : czy woskowane meble naprawdę bardziej łapią kurz itd bo wosk nie wnika w całości? Babka nie powiedziała NIE ale chyba się stara mnie zniechęcić Żeby nie było, zostaje układ ze zlewem pod oknem, wątpliwości dotyczą ustawienia lodówki i barku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.04.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 W ramach przypomnienia wstawię zdjęcie barku który był główną inspiracją W wersji nad którą znęcałyśmy się tu wspólnie miało być to rozwiązane tak (przepraszam że rysunki odręczne i słabej jakości ) ten kwadracik to nasza belka. Blat miał się zaczynać w części salonowejj o 12 cm głębiej niż w kuchennej i okalać słupek. Tył mebli miał się kończyć na granicy słupka. No i tutaj babka zasugerowała że za dużo wycinania i że będzie trzeba założyć maskownicę wokół słupa a to popsuje efekt. Podobno nie da się złożyć "sztucznego" blatu z drewnem tak żeby było idealnie.... Wersja 2 Blat kończy się na granicy słupka, linia przerywana to plecy szafki. Znakami zapytania zaznaczyłam pustą przestrzeń która powstaje w takim układzie. No i ten słup wchodzący w wolną część blatu..... Wersja 3 Koniec blatu styka się z początkiem słupka. Nic nie trzeba wycinać ale zamierzony początkowo efekt wizualny chyba idzie się paść? I znów ta wolna przestrzeń.... I moja myśl : syntetyczny blat z drewnem to rzeczywiście trochę kiszka... Może więc w tej części barowej, która jest podniesiona i nie tworzy całości z resztą blatu dać drewno drewniane? Ten blat ma służyć do jedzenia, nie będą na nim stawiane gorące gary itd. No i najważniejsze : zdecydowałam o powrocie do korzeni kucjennych : kuchnia ma być biała z dębowym blatem. Półki we wnęce będą pewnie dębowe, wiszące po prawej chyba też. Ale zasadnicza część w bieli. O tym czy będzie to drewno lakierowane czy woskowane jeszcze myślę, myślę, myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 16.04.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 nie wiem czy to ta godzina, czy Twoja kuchnia jest zbyt skomplikowana ale nie potrafię pomóc z tymi słupkami natomiast biała kuchnia z dębowym blatem i takimi półkami w wnęce będzie na pewno śliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.04.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 nie wiem czy to ta godzina, czy Twoja kuchnia jest zbyt skomplikowana ale nie potrafię pomóc z tymi słupkami natomiast biała kuchnia z dębowym blatem i takimi półkami w wnęce będzie na pewno śliczna My też już się pogubiliśmy.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.04.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Przy ustawieniach innych niż pierwotne robi się problem z oświetleniem nad blatem bo jest wyprowadzone z belki. Zyskujemy natomiast trochę przestrzeni w salonie, niewiele tracąc w kuchni. Po wywaleniu zlewu pod okno na lewej ścianie zrobiło się trochę luzu Apropos oświetlenia : jak doświetlić zlew? Jest opcja żeby zamontowac coś co doświetli blat roboczy i zlew? No i jeszcze kwestia lodówki. Babka powiedziała że wolnostojąca musi być odsunięta od ściany o jakiś cm. Mamy jednak zwrócić uwagę czy przy drzwiach otwartych na wprost, 90 stopni, da się wysunąć swobodnie szuflady bo jeśli nie to ta szczelina musiałaby mieć 3 cm. Dla mnie to masakra, taka szpara. Można wstawić lodówkę z drugiej strony wysokiej zabudowy ale wtedy będie bardziej widoczne że jest wysunięta z linii mebli.. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 http://www.bi-polska.pl/inwestycja/le-village/galeria Znajdziesz tu kolumny okrągłe, która dziwnym trafem pasuje To osiedle Le Village w podwarszawskim Józefosławiu. Byłam widziałam i te kolumny nie rzuciły mi się w oczy. Dopiero teraz szukając zdjęć nowoczesnego domu nawiązującego elewacją do muru pruskiego, zauważyłam je. Osiągnięto to dodając kolumnie coś w rodzaju krągłego kapitelu, który poszerza ją u góry i wiąże z bryłą domu. Ta krągłość kolumny przestała być obcym elementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Głosuję na barek z blatem drewnianym Będzie nawiązanie do półek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.04.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Patrzę od dłuższej chwili i nie zgodzę się, te kolumny tu pasują jak pięść do oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts