Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wani, a popatrz sobie na elewacje domów w typie mur pruski. CZy gdzieś widzisz jakieś okrągłości? Styl, Waćpani trza utrzymać inaczej źle będzie wyglądało :wiggle:

https://www.google.pl/search?q=half+timbered+houses&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SdAuVefCOIyxsAGU7IGAAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2017&bih=1240

tu pruski mur z okrągłą bramą :p

1457623.jpg

i łuki nad oknami....

http://thumb101.shutterstock.com/display_pic_with_logo/196675/257989967/stock-photo-traditional-half-timbered-houses-in-the-streets-of-the-small-town-of-hunspach-in-alsace-france-257989967.jpg

Edytowane przez waniliana

Generalnie pruski mur w tradycyjnym wydaniu mnie nie przekonuje - za dużo tego...Ja chcę kilka belek zaledwie. A tak naprawdę to tak w stu procentach jeszcze nie wiem czy chcę :) Teraz muszę zdecydować jakie zamówić drzwi. I przemyśleć to na tyle dokłądnie żeby potem nie żałować..

Tak sobie jeszcze myślę...dom ocieplać bedziemy przed zimą, elewacje robić w przyszłym roku albo i nie...może jednak lepiej zamówić drewniane drzwi? Bo takie czerwone w niewykończonym budynku będą straszyć...Da się potem takie drzewniane zgrabnie przemalować ? A może znów bez sensu kombinuję?

Wanilianno, jako "Prusak z urodzenia i wychowania" przynoszę pewną realizację (wraz ze zdjęciem projektu), będącą właśnie lekkim nawiązaniem do tradycji muru pruskiego.

Niestety, zdjęcie tylko od frontu domu, ale daje obraz całości. A, dom, nie stoi na starych ziemiach pruskich, tylko na Mazowszu:

http://www.amz-architekci.pl/realizacje/budynki_jednorodzinne/willa_honorata_w_milanowku,p2063675278

W rzeczywistości wygląda również bardzo dobrze - wiem, bo przechodzę koło tego domu przynajmniej raz dziennie ;)

Jeśli chodzi o krągłości, do których Cię ciągnie - przyjrzyj się drzwiom wejściowym. Choć słabo widać - ich górne rogi są lekko zaokrąglone. Może to jakiś kompromis? ;)

A kolumienki przed domem - Pestka dobrze mówi z tą przeróbką. ;)

Pozdrowienia :)

Drewniane drzwi da się spokojnie przeanalizować. Dlatego je biorę bo jestem prawie pewna że niezależnie jej teraz podoba mi się ten niebieski to za jakiś czas będę chciała coś innego. Co do koloru okien to pestka kiedyś mi podsumowała pomysł na zmianę przy pomocy termo folii czy czegoś takiego, poszukaj u mnie w wątku lub i u Ciebie o tym napisze ;) bo to ciekawa informacja

Wiecie, ja z tymi kolumnami to nie upieram się "bo wiem lepiej".... :p Po to pytam żeby otrzymać odpowiedź i się nad nią pochylić. Chodzi o to że M miał z tymi kolumnami trochę kłopotu i roboty, jest z nich bardzo dumny że sam je wylał. Chyba nie mam serca mówić mu że miałby je zabudować....

Sprout dziękuję za zdjęcie i opinię :)

Aniko chyba słownik Ci pomagał pisać posta, co??? :rolleyes:

Oklejanie okien dopiero co wstawionych? :wiggle::wiggle::wiggle: Może z rok chociaż poczekam?

Miałam dziś w końcu pomiar kuchni. Pojawiły się nowe wątpliwości ale zanim o nich napiszę zapytam : czy woskowane meble naprawdę bardziej łapią kurz itd bo wosk nie wnika w całości? Babka nie powiedziała NIE ale chyba się stara mnie zniechęcić

Żeby nie było, zostaje układ ze zlewem pod oknem, wątpliwości dotyczą ustawienia lodówki i barku

W ramach przypomnienia wstawię zdjęcie barku który był główną inspiracją

3a07b8dcdf53686cad5f3ba5bd74cba0.jpg

W wersji nad którą znęcałyśmy się tu wspólnie miało być to rozwiązane tak (przepraszam że rysunki odręczne i słabej jakości )

11a4a16a56f92be948e51e2ac1ccdcf6.jpg

ten kwadracik to nasza belka. Blat miał się zaczynać w części salonowejj o 12 cm głębiej niż w kuchennej i okalać słupek. Tył mebli miał się kończyć na granicy słupka. No i tutaj babka zasugerowała że za dużo wycinania i że będzie trzeba założyć maskownicę wokół słupa a to popsuje efekt. Podobno nie da się złożyć "sztucznego" blatu z drewnem tak żeby było idealnie....:-?

Wersja 2

0d7e4e5af45a55d3703e0cf38a5d83cc.jpg

Blat kończy się na granicy słupka, linia przerywana to plecy szafki. Znakami zapytania zaznaczyłam pustą przestrzeń która powstaje w takim układzie. No i ten słup wchodzący w wolną część blatu.....

Wersja 3

ac1a397434b3213466aba0f1dec38555.jpg

Koniec blatu styka się z początkiem słupka. Nic nie trzeba wycinać ale zamierzony początkowo efekt wizualny chyba idzie się paść? I znów ta wolna przestrzeń....

I moja myśl : syntetyczny blat z drewnem to rzeczywiście trochę kiszka... Może więc w tej części barowej, która jest podniesiona i nie tworzy całości z resztą blatu dać drewno drewniane? :lol2: Ten blat ma służyć do jedzenia, nie będą na nim stawiane gorące gary itd.

No i najważniejsze : zdecydowałam o powrocie do korzeni kucjennych : kuchnia ma być biała z dębowym blatem. Półki we wnęce będą pewnie dębowe, wiszące po prawej chyba też. Ale zasadnicza część w bieli. O tym czy będzie to drewno lakierowane czy woskowane jeszcze myślę, myślę, myślę

Przy ustawieniach innych niż pierwotne robi się problem z oświetleniem nad blatem bo jest wyprowadzone z belki. Zyskujemy natomiast trochę przestrzeni w salonie, niewiele tracąc w kuchni. Po wywaleniu zlewu pod okno na lewej ścianie zrobiło się trochę luzu ;)

Apropos oświetlenia : jak doświetlić zlew? Jest opcja żeby zamontowac coś co doświetli blat roboczy i zlew?

No i jeszcze kwestia lodówki. Babka powiedziała że wolnostojąca musi być odsunięta od ściany o jakiś cm. Mamy jednak zwrócić uwagę czy przy drzwiach otwartych na wprost, 90 stopni, da się wysunąć swobodnie szuflady bo jeśli nie to ta szczelina musiałaby mieć 3 cm. Dla mnie to masakra, taka szpara.

Można wstawić lodówkę z drugiej strony wysokiej zabudowy ale wtedy będie bardziej widoczne że jest wysunięta z linii mebli..

Edytowane przez waniliana

http://www.bi-polska.pl/inwestycja/le-village/galeria

Znajdziesz tu kolumny okrągłe, która dziwnym trafem pasuje :) To osiedle Le Village w podwarszawskim Józefosławiu.

Byłam widziałam i te kolumny nie rzuciły mi się w oczy. Dopiero teraz szukając zdjęć nowoczesnego domu nawiązującego elewacją do muru pruskiego, zauważyłam je.

Osiągnięto to dodając kolumnie coś w rodzaju krągłego kapitelu, który poszerza ją u góry i wiąże z bryłą domu. Ta krągłość kolumny przestała być obcym elementem.

jozefos_aw_cyraneczkijulianowska_le_vilage_230_m2_2450128424053061312.jpg