Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i nie będzie kamienia jutro....

Pisałam miesiąc temu u MBD że mieliśmy wypadek samochodowy. Długo nie było spokoju.... Dziś trzy zastępy straży pożarnej z psami i policja szukali Teścia który wyszedł z domu na spacer z psem. 9 godzin Go nie było, wpadł do starej Odry i nie umiał wydostać się z błota. Ma początki Alzheimera :(

Wybaczam psu firanki, nie odeszła nasza Onka od Teścia na krok, siedziała przy nim tyle godzin.

Czuję się emocjonalnie wyczerpana. Teść wyziębiony ale ok. Teraz strach czy nie będzie z tego jakiegoś zapalenia płuc.

Jutro oszacuję straty po wizycie kilkunastu zabłoconych osób w domu. Wszystko wali szlamem....Krzesła na pewno do wyrzucenia. Piszę w sumie o tych krzesłach żeby usprawiedliwić swój wpis. Tak naprawdę chciałam się wygadać....

Wani :hug: Dobrze, że starszy pan dał radę i nie skończyło się gorzej :hug:

Dzielna psica, tylko niech już innych firan nie niszczy :)

Dom wyczyścisz, zapach zginie :yes:

Jakie krzesła do wyrzucenia ??? Tapicerkę można wymienić, a resztę umyć, wysuszyć, przetrzeć papierem, przemalować............... Tylko robota niemiła.

A poza tym to w końcu tylko przedmioty, jak mówi moja cioteczna siostra „rzecz nabyta” ;)

Edytowane przez pestka56

Do Warszawy and back : 4 h w jedną stronę, godzina na miejscu i powrót znów 4 h :sick:

Ale kamień wybrany, szary łupek :yes: Ma fajną, naturalną strukturę i ładny kolor. Powinien być u nas w piątek. Sprawdzałam na stronie ale go nie ma. Spojrzę później czy coś wyszło ze zdjęć które zrobiłam telefonem. W poniedziałek przyjedzie cegła. Zostaje już tylko kwestia wyboru belki i jej podpory. To znaczy konstrukcja mocująca już zrobiona, podpory mają stanowić element wyłącznie dekoracyjny. Belki mam dwie, jedną sosnową, identyczną jak te przy kuchni ( jeszcze w naturalnym kolorze) i starą dębową z wykopalisk. Ta dębowa jest potwornie ciężka i częściowo czarna z racji wieku. Myślałam że ten stary dąb to jakieś cudo będzie a przyznaję że skłaniam się do montażu sosny ;)

Dywan też zamówiłam, jest nieduży ale za bardzo mi się spodobał żeby odpuścić. Póki mnie nie stać na większy będzie sobie leżał ten.

Wanili

póki pamiętam przy przeglądaniu wątku, widziałam,że poszerzyłaś taras więcej niż to wynikało z projektu, zgłaszałaś to gdzieś ? nie trzeba ?

jestem zakochana w Twojej kuchni, masz piękne fronty i choć pisałaś o rowkach, to jednak bez nich nie wyglądałyby tak fantastycznie :wiggle:

mandala jest wspaniała, gorączkowo myślę, gdzie ja mogłabym jej motyw wkomponować

zdjęcie dzieciaków na paletach mnie rozczuliło :rolleyes: śliczne! i zdjęcie i dzieciaki :)

Wani, właśnie przeczytałam jakie stresujące zdarzenia za Wami, współczuję serdecznie :hug:

pies - mądre zwierzę, dobrze, że szczęśliwie się wszystko skończyło

dywan - kupiłaś ten czerwony? I jak, pasuje?

kamien do kominka ładny, ja bym chyba w czarny poszła :), ale z pewnością ten Twój będzie wyglądać pięknie

A mi właśnie ta czarna płyta z powodu kozy nie pasowała, jakoś mi się to zlewało :p Z kolei mocno się black slate od podłogi odcinał.

Zobaczymy jak będzie z szarym ;)

Mamik dywan będzie pewnie w połowie tygodnia, kupiłam ten

http://i1282.photobucket.com/albums/a535/iks6/181_zpsrh7cepdd.jpg

Wiwik już przesądzone że sosna bo znaleźliśmy jeszcze jedną belkę, ma 10cm zamiast 15 jak ta w kuchni i wydaje mi się że wygląda lepiej taka delikatniejsza.

Pestka, dziękuję :) Allegro czasami przeglądam, jak mnie coś najdzie, a że mam za mało miejsca na fajną biblioteczkę, na ogół zniechęcam się po przekopaniu tego co jest. Ta z Twojego linka bardzo ładna, dość ozdobna, ja chcialabym mieć bardziej siermiężną, takie chyba typowe dla domów polskich z okresu międzywojennego, choć ta z linka naprawdę git

Wani - masz lampę?

Mamiku, BIBLIOTEKA bardzo ciekawa i cena też świetna. Nikt jeszcze nie licytuje. Licytacja kończy się 9 grudnia o 10:24. Jeśli Ci się podoba, to moja rada, poczekaj z zalicytowaniem aż będzie 10 minut do końca :)

http://allegro.pl/biblioteka-z-lat-20-i6622875538.html#thumb/5

Edytowane przez pestka56

Bardzo ładna ta biblioteka, szkoda że nogi takie ciężkie...Mnie by zniechęciły do zakupu chyba. Ale gdyby postawić ja na czymś nieco lżejszym to byłaby fantastyczna :)

Mam kamień (przed garażem na palecie :lol2: ) , mam cegły, mam dywan. Ściany boczne już stoją, nadproże dla ściany frontowej też. Może kiedyś skończymy ? :lol2:

Czyli jednak miał być chyba czarny kamień ;) Bo rozpakowaliśmy i przy sztucznym oświetleniu wygląda na dużo ciemniejszy niż na zewnątrz jak oglądaliśmy. Jestem trochę rozczarowana...Cegła za to wydaje mi się zbyt pomarańczowa, wyobrażałam sobie ciemniejszą. Zaczynam się obawiać o efekt końcowy

Jeśli chodzi o ceglę, to może ją przyciemnić. poeksperymentuj na jednej. Myślę, że mogą ładnie zadziałać bejce do drewna.

atomiast łupku nie rozjaśnisz. Powinnaś go zaimpregnować i to może go jeszcze przyciemnić. Są dwa rodzaje impregnatów do kamienia: matowy i dający efekt mokrej powierzchni. Ten drugi daje satynowy lekki połysk i mocniej pryciemnia, ale też wydobywa urodę tego kamienia.

Jeśli chodzi o ceglę, to może ją przyciemnić. poeksperymentuj na jednej. Myślę, że mogą ładnie zadziałać bejce do drewna.

atomiast łupku nie rozjaśnisz. Powinnaś go zaimpregnować i to może go jeszcze przyciemnić. Są dwa rodzaje impregnatów do kamienia: matowy i dający efekt mokrej powierzchni. Ten drugi daje satynowy lekki połysk i mocniej pryciemnia, ale też wydobywa urodę tego kamienia.

Pestka to pewnie to co piszesz. Na zewnątrz widzieliśmy surowy kamień a ten nasz jest już zaimpregnowany.

Co do cegły to spróbuję, ta bejca ma być w jakimś kolorze?