mamik 22.04.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Mamik chyba mi wygodnie no to najważniejsze pytałam w zeszłym roku jednego wykonawcę o elementy ogrodzenia - gładki mur. Powiedział, że on to robi jak klasyczny mur, tzn bloczki betonowe, na to cienki styropian i tynk. Ja odpuściłam. Tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205065-Komentarze-do-quot-Bursztyna-quot&p=7458783&viewfull=1#post7458783 o zabezpieczaniu desek przez opalanie. Spodobało mi się, mam nadzieję wykorzystać pomysł u siebie na ogrodzeniu. Może Ciebie też zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 MAmik ciekawe to opalanie ale deski wychodzą w nieciekawym kolorze jak na ogrodzenie. Ty będziesz robić drewniane w 100%? My długo rozważaliśmy ale ostatecznie uznaliśmy że 70mb dech do regularnej impregnacji to sporo dodatkowej roboty. opalanie rozwiązałoby ten problem, tylko ten ciemny kolor...A taki murowany płot musi mieć pewnie fundament? Rzeczywiście dużo roboty. To zdjęcie które wstawiłam to jedno z niewielu które mi się podobają w układzie łączonym mur-drewno. Chyba o proporcje chodzi w tym konkretnym ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Nie całe będzie pomurowka i słupki prefabrykowane. Do tego przęsła z dech poziomych coś jak to Tylko dechy w kolorze orzech, z podmurowką. Fakt, że jasnychz desek tą metodą nie uzyskasz. Ja chcę ciemniejsze, więc dla mnie metoda ok. No i ten brak konieczności dłubanie co kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 OK, czyli te dechy później można zabejcować? Orzech powinien spokojnie wyjść? Szacowałaś już może koszty takiego ogrodzenia? Chyba wyjdzie duuuużo drożej niż siatka panelowa. JA mam prawie 70 metrów ogrodzenia od frontu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Deski opalane metodą shu sugi ban można wypalić mocniej lub słabiej. Można potem też wyszczotkować, dzięki czemu uzyskają wyraźniejszy rysunek drewna i będą jaśniejsze. Na forum specem w temacie jest Oresund, który wybudował cały dom pokryty opalonymi deskami. Dach także Bejcowanie, czy malowanie czymkolwiek jest zbędne, a nawet może popsuć efekt. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 A co sądzicie o takiej bramie do ogrodzenia z czarnej siatki panelowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Wani, jak się nic nie zawali, to pod koniec czerwca podam Ci koszt wykonanego ogrodzenia. Koszt ogrodzenia panelowego to głównie materiał, bo robocizna tam prosta i szybka. W ogrodzeniu murowanym duża część kosztów to właśnie robocizna. U nas będzie fundament, tak około 80 cm wgłąb + ze 30 cm ponad terenem (na poczet przyszłego podniesienia terenu dla drogi). Koszt samych materiałów na fundamentu (beton + zbrojenie) to pewnie około 80 PLN/mb. do tego dochodzi to co jest faktycznym ogrodzeniem. Jeśli czegoś nie pomyliłam, to znajomy kiedyś robił ogrodzenie z siatki na fundamencie, zamiast słupków systemowych stosował zwykle rury czarne instalacyjne. Na to zwykła siatka, która chyba tańsza niż panele i może być na kilka lat. Później chyba można już na istniejącym fundamencie coś innego zrobić, np. domurować coś, może z cegły, może z bloczków, albo z elementów systemowych ogrodzeniowych. Rurki/słupki można chyba użyć jako zbrojenie słupków, dodatków zbrojenie zawsze można w istniejący fundament wkleić. Generalnie chodzi mi o to, że może warto zrobić teraz docelowy fundament, a co na nim, to już można pokombinować. Może zamiast siatki zrobić jednak drewniane opalane? Pamiętam, że Twój mąż sam takie rzeczy spokojnie zrobi, więc może zamiast pakować kasę w ogrodzenie panelowe, lepiej wpakować ją w fundament, stabilne słupy do bramy i furtki, a resztę ogrodzenia bardziej tymczasową. Brama powyżej sama w sobie nie jest zła, ale do panelowego mi nie pasuje Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Nie pasują mi kolory w tej bramie. Mam takie samo zdanie jak Mamik jeśli chodzi o ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 80 złotych na metr daje 200zł za 2,5 m czyli za fundament wychodzi tyle samo co za gotowe ogrodzenie panelowe. A mam wtedy dopiero fundament, drewno też jest drogie. Sytuacja jest taka że ogrodzenie budowlane się sypie, brama jest niewygodna w użytkowaniu, do tego nie mogę sadzić roślin bo będzie z nimi potem problem. Nie stać nas na wpakowanie w ogrodzenie kilkunastu tysięcy więc chyba powinnam zamknąć temat Ale nie będę rozpaczać, szczerze mówiąc od kilku tygodni oglądam ogrodzenia mijanych domów i żadne mnie nie złapało za serce A po niektórych widać ogromne pieniądze. Chyba wolę skromną siatkę a zaoszczędzone pieniądze ulokować w ogrodzie. Swoją drogą ciekawe czemu zawsze oszczędzamy pieniądze których po prostu nie mamy Wasza propozycja jest pewnie dobra ale oznaczałaby rozszerzenie inwestycji i przeciągnięcie jej w czasie to raz, mnóstwo roboty dla męża to dwa. Brama którą Wam pokazałam to brama poekspozycyjna. Cena ok. Dechy surowe więc kolor do zmiany. I tak się zastanawiam, pewnie rzeczywiście średnio pasuje do ogrodzenia panelowego, nawet czarnego....Ale co w takim razie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Wani, ja nie mam nawet siatki Pomysł był od początku na naturalne ogrodzenie. Nie chcieliśmy stawiać murów i chyba – gdy patrzę na ogrodzenia sąsiadów po kilku latach od ich postawienia – mieliśmy rację. Dobrze wyglądają te wymurowane w całości z naturalnego kamienia, a nie licowane kamieniem. Oblicówki lubią odpadać. Cegła się lasuje z wiekiem, a beton pęka i kruszeje. Wiedzieliśmy, że raz zrobione ogrodzenie musi starczyć na zawsze. Poza tym chcieliśmy się wtopić w krajobraz. Są przecież także w PL sadzone wzdłuż miedz żywoploty nieformowane, rzadziej formowane. I, rzecz najważniejsza, żaden sąsiad nie partycypował w naszym ogrodzeniu. Nikt za naszym płotem dotąd się nie pobudował. Trzeba więc było myśleć o koszcie ogrodzenia 180 mb plus brama i futrka, pewnie z Andrewexu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Rzeczywiście dla wariantu z wylewanym fundamentem Twój mąż miałby co robić. Trzeba zrobić wykop, szalunki, zbrojenie, jakąś izolację, beton dla takich ilości to z betoniarni, no ale roboty i tak dużo.Nie zgodzę się jednak co do kosztów, że to wyjdzie dużo drożej. Do ogrodzenia panelowego też trzeba jakieś posadowienia pod słupki zrobić, a jeśli montowalibyście bramę tą ze zdjęcia, to wydaje mi się, że do niej trzeba i tak dość solidne słupy zrobić z kawałkiem fundamentu.Koszt mb samego ogrodzenia z siatki nie powinien przekroczyć 20 PLN. Słupek kosztuje około 20pln, montowany co dwa metry, czyli 10pln/mb, siatka około 7-8 za metr, do tego jakieś drobiazgi zawsze dojdą, to zaokrąglając dwie dychy. Ogrodzenia to niestety droga zabawa, ja się bujam już drugi rok, bo albo ceny kosmiczne, albo terminów brak, albo wykonawca nagle znika. Mój mąż kompletnie nie "wykonawczy", więc skazani jesteśmy na zlecenie prac, choć powiem Ci, że przy którejś z kolei wycenie zaczęliśmy rozważać zrobienie ogrodzenia samodzielnie. U nas mniej niż połowa płotu z tego co u Ciebie, więc relatywnie łatwiej, ale my nigdy takich prac nie wykonywaliśmy, więc ucząc się robilibyśmy to trzy razy dłużej. Pomyślałam jeszcze, czy może dałoby się u Ciebie w jakiś sposób funkcyjne podzielić ogrodzenie, tzn. część (przykładowo 15-20m) z bramą i furtką byłaby częścią wjazdową/domową, zrobiona bardziej solidnie, już docelowo, a dalej byłaby część ogrodowa z ogrodzeniem panelowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Pestka czyli masz ogrodzenie z kamienia czy wcale nie masz? To znaczy sam żywopłot? Ja niestety muszę mieć płot bo i pies i dzieci małe...Ale myśląc o płocie zakłądam obsadzenie go i szczerze mówiąc naprawdę wolę wydać kasę na rośliny niż na mur...A obsadzenie też nie będzie tanie. Na ścianie frontowej chciałam pęcherznice ale mama mnie namawia na derenia białego. Na przeciw okna kuchennego chyba będą daglezje, przed nimi szpaler hortensji i przed nimi trawa. Tylko w rogu w którym mi się te dwa żywopłoty połączą chciałabym jakąs rabatę. Mam nadzieję że płot naprawdę nie będzie zbyt widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Tak to wygląda. Jak widać mamy się od czego odgradzać Z drugiej strony mamy zdecydowanie lepsze sąsiedztwo i widoki na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Te 70 m masz od ulicy, czy razem z tym kawałkiem od sąsiada? ŚLICZNY psiurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 23.04.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Waniliano widzę że mamy te same rozterki. W tej chwili nie mamy ogrodzenia (tylko kawałek które postawił sąsiad) i wkurza mnie że nie mogę sadzić roślin w okolicy gdzie ono stanie a do tego zauważyliśmy że listonosz i pewnie nie tylko zawraca na naszym trawniku. No i psy załatwiają się mi pod krzaczki. W Polsce nie da się bez ogrodzenia. Na bokach działki chcę zrobić siatkę na słupkach montowanych punktowo (wiercone na 80-100cm) a na froncie chciałam fundament 80cm w ziemi i 30cm nad ziemią albo zamiast części nadziemnej takie pustaki coś jak na zdjęciu poniżej nie wiem czy to lepsze niż dać okładzinę(taniej czy drożej?) taki pustak 40cm to 20zł plus 25zł przykrycie podmurówki 50cm Do tego chciałam jakiś niedrogie przęsło. Niestety okazało się że nie będziemy mieli tyle pieniędzy co zakładaliśmy i teraz się zastanawiam czy damy radę. Panele u nas odpadają bo mężowi się nie podobają.Zamiast paneli kupilibyśmy jakieś niedrogie przęsło albo tymczasowo siatka. U nas ogrodzenia frontowego jest 33m w tym 4m brama przesuwna i dwie furtki. Z tego co zrozumiałam chcesz zrobić fundament punktowy plus ta gotowa podmurówka. A jak macie zamiar rozwiązać ta przestrzeń pod bramą. Przy fundamencie lanym jest tam fundament do poziomu kostki a jak przy tym gotowcu? Liczyłam ile wyjdzie frontowa podmurówka z gotowca i wyszło mi że sam materiał to 700zł (nie wliczałam tej przestrzeni pod bramą i furtkami bo nie wiem czy też tam się daje te przęsła betonowe) doliczyć do tego trzeba jeszcze beton lany pod słupki bo też nie wiem ile to będzie kosztowało. Jeśli 80zł kosztuje taki fundament jak mamik pisała to 2640 za moje 33m czyli jakieś 1,5 tyś więcej niż z gotowca niby dużo ale też nie jakoś bardzo myślałam że więcej to kosztuje. Czy różnica w cenie nie podrośnie przy dodaniu robocizny? Takie słupki można samemu zamontować choć u nas to raczej odpada ze względu na brak czasu. Fundament pełny pewnie też ale czy to się opłaci bo i koparkę trzeba i szalunek. Mamik a ta cena za metr fundamentu to skąd? Chcieli byśmy to zrobić w tym roku i mieć z głowy. Spać nie mogę przez to ogrodzenie. Muszę w końcu znaleźć firmę co mi to wyceni bo już mnie głowa od tego boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 23.04.2017 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 70 m to ściana od frontu. Od strony tego starego domu jest dodatkowy problem bo jest znaczna różnica poziomów i póki co umacniamy krawężnikami od drugiego końca żeby się nam działka do sąsiadów nie osunęła Połowa ściany jest już zrobiona a materiał kupiony na całośc. Zostaną słupki do kupienia i panele ogrodzeniowe. Nie sądzę żeby w tym roku udało się to zrobić. Doriki nie wiem jak część z bramą ma być rozwiązana. Generalnie mało wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Doriko, witaj w klubie nieogrodzonych 80 to moje szacunki kosztów samych materiałów. Beton z betoniarni to około 300/m3, fundament 1m wysoki, 20 cm szeroki, to z 1m3 wyjdzie 5mb fundamentu. Reszta to zbrojenie około 10 PLN/mb i inne kolejne 10 Może niedoszacowałam? Może murowane z bloczków byłoby taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.04.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 U mnie będą takie Taniej wyjdzie na pewno beton. Wystawianie części fundamentu ma sens, jeśli nie masz zrobionego drogi, czy chodnika. Jeśli na zewnątrz masz już docelowy poziom, to takie wystający fundament jest kłopotliwy. Można otynkować tymi kamyczkami w żywicy, chyba marmulit to się nazywa, czy jakoś tak. Ale wtedy ta okładzina musi pasować do reszty ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 23.04.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Myślałam o tej wystającej części głównie dlatego że wszystkie przęsła mają 120cm a chciałabym ogrodzenie wyższe o te 30cm do tego miejscami nasza działka jest wyżej od drogi i mając te 30cm nie musiałabym się tym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 U mnie zero jakiekolwiek fundamentu czy podmurówki. Wierzby sadziłam co 30 cm. Potem dosadziłam jeszcze gęściej. Koty przechodzą, ale tylko w kilku miejscach. To też zlikwiduję. Po siatce też potrafią jak po drabinie. Tak samo lisy – raz widziałam jak się wspinał po siatce u siąsiadki. Nie namawiam nikogo na moje rozwiązanie, bo wymaga sporo pracy w pierwszych 2-3 latach i sporo staranności w wykonaniu. Ale sadzonki są bardzo tanie. Kosztowały na całe nasadzenie o ile pamiętam 300 czy 350 zł. Efekt jak dla mnie bomba. Pozostaje strzyżenie, bo bez tego wyrósł by wierzbostan godny puszczy. Tylko ciągle nie mogę się doprosić o slupki bramne i furtkowe Masz sporo miejsca. Zrób zwykłe słupki i najtanszą siatkę. Obsadź to krzewami. Jest duży wybór. Derenie piękne, ale bez cięcia porosną jak busz, wielkie, szerokie iwysokie, i stracą zimową urodę, bo czerwone gałęzie mają tylko młode, nie starsze niż 3-letnie pędy. Wybierałabym pęcherznice w dwóch kolorach liści, tawuły przepiękne w porze witnienia, róże mieszańcowe (http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-naturalne-dzikie-i-ich-mieszance). Te ostatnie jako kolczaste są doskonałe na ploty. Poza tym kwitną, a są wśród nich takie, które kwitną cały sezon, bądż przynajmniej powtarzają kwitnienie. Derenie, pęcherznice, róże i wiele innych krzewów możesz rozmnażać sama i szybko się rozrosną. Poza tym to duże krzewy, więc nawet jeśli posadzisz co 100 cm, to zarosną przestrzeń. Na zdjęciach, te zielono żółte gałazki to derenie Flaviramea (inaczej rozłogowe) w tym roku 1 kwietnia. Jakies 8 lat temu posadziłam ich 5 w różnych miejscach ogrodu. Teraz tu rośnie ich chyba z 10 sztuk na tle głogów Paul's Scarlet. Tworzą niezła osłonę o szerokości około 2 metrów. Ciężka tam wejść, a chwasty w ogole nie rosną. Od zewnątrz zasłania je mój wierzbowy płot (ostatnie zdjecie). Czerwone pędy to derenie sibirica. Cięte co roku ostro jesienią i wiosną (w tym roku mam opóźnienie) są takie własnie pięknie czerwone, ale to też dlatego, że mają prawie cały dzień słońce. Flaviramea też tnę na wysokość 120 cm i one co roku bardziej sie zagęszczają. Płot na ostatnim zdjęciu to dokładnie część za ktorą rosną derenie. Sfotografowałam w trakcie cięcia, więc w dalszej części po lewej widać jak wierzba się rozrasta. Po przycięciu ma 150 cm wysokości. Chiałam mieć płot max metrowy, ale sarny takie wysokości pokonują bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts