Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka rewelacyjny ten wierzbowy płot! Pokazuj Twój ogród jak najczęściej bo naprawdę jest co :)

Czyli radzisz od ulicy posadzić totalnie mieszany żywopłot krzewiasty? Pęcherznice, tawuły i róże w jednej linii?

A pomysł na ścianę na przeciw okna jest ok? Daglezje plus hortensje z trawą?

Daglezje + hortensje + trawa to samograj. Tylko posprawdzaj jak z glebą tam masz i pamiętaj, że hortki lubią kwaśno. Trawę też trzeba będzie dobrze dobrać. Hortensje wybieraj takie, żeby sztywno stały. Dana i TAR chyba coś o tym pisały, że niby są jednakowe, a jedne stoją, a inne pokładają się.

Krzewy sadź grupami po 3 lub 5 sztuk z jednego gatunku. Masz tyle miejsca, że możesz. A w rogu jakieś zaokrąglenie z nasadzeń. Tak bym umieściła iglaste.

Trzeba ten trawnik zmniejszyć. Zawsze piszę, że to największy pochłaniacz wody, pieniędzy i pracy, a do tego z roku na rok może go szlag trafić jak nie grzyb, to pędraki.

Mój ogród tylko dzięki temu sie podoba, że go całego nie pokazuję :) Teraz jest paskudny, chociaż trochę kwitnie. Ale ten rok jest okropny. Śliwa Pissardi, zawsze była obsypana kwiatami, różowy obłok. Teraz wygląda jak obskubana. :( Cebulice kwitną, ale co chwilę w innym miejscu. Nie ma szans na dywan z kwiatków.

Tu przymarzło, a tam ledwie zipie. Nie mówiąc o tym, że chyba 80% lawend padło. Przeżyło może z 5-7. Mizeria :(

Masz może plan ogrodu z rozmiarami i usytuowaniem domu? Wklejaj. Pomożemy wymyślić co i jak, a potem najlepiej Elfir odpytać.

Dziewczyny, szukając jeszcze wczoraj informacji dla siebie nt płotu, natknęłam się na dziennik budowy "Cyprysa". Dziennik bardzo fajnie napisany i są tam też informacje nt. płotu, ogrodzenia frontowego, widać etapy prac, dla mnie super wiedza. Pojawiła się tez cena za 1mb ugodzenia z siatki na fundamencie "na gotowo" wykonywanej przez firmę - 120 PLN/mb. Fundamenty nieco płytszy, pewnie słabiej zbrojony, ale cena z robocizną. Tak więc moje wczorajsze szacunki - 110 za materiał fundament + góra, raczej są dość trafione, może nawet z zapasem.

Tu post o cenie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205105-Budujemy-quot-Cyprysa-quot-(pracownia-Horyzont)&p=6790773&viewfull=1#post6790773

W dalszej części jest też ogrodzenie frontowe. Moim zdaniem naprawdę warto poczytać :)

To w pierwszym poście swojego wątku zrób spis treści z nr stron lub linkami do nich

Jest też taki wątek „robimy zabudowę kominka samemu{ i tam możesz wstawić krótki opis ze zdjęciem i linkiem do odpowiedniego miejsca u ciebie.

To w pierwszym poście swojego wątku zrób spis treści z nr stron lub linkami do nich

Jest też taki wątek „robimy zabudowę kominka samemu{ i tam możesz wstawić krótki opis ze zdjęciem i linkiem do odpowiedniego miejsca u ciebie.

Czytałam ten wątek na etapie robienia zabudowy i sporo tam było krytyki - nie odważę się ;)

Nie przejmuj się. Krytyka tam jest różna. Nie każdy z piszących wie co krytykować, ale też nie każdy zasluguje na krytykę.

Czasem lubią się poprzepychać.

Poza tym u Ciebie nie ma co skrytykować. Ewentualny błąd w montażu Jotula mogłabyś mieć tylko jeden, bo nie pamiętam, czy o tym pisałyśmy. Czarna rura dymowa – tzw. kielichy wpuszcza się jeden w drugi tak jakbyś stawiała szklanki jedna w drugą i szkalanka stoi normalnie na swoim dnie.

Wielu montażystów robi błąd odwracając ten układ do góry nogami. Wtedy np. kondensat,albo woda z komina zamiast lecieć do paleniska i się wypalać, płynie po rurze z zewnątrz. Powstają wstrętne zacieki i smrodek.

Dzięki za miłe słowa, mnie się bardzo podoba, ten kąt razem z kominkiem tworzą moje ulubione miejsce w domu :)

MBD poduchy nie były drogie, jedna kupiona w Ikea a dwie w TKMaxx : łącznie zapłaciłam ponizej 200zł za nie. Oglądałam piękności na etsy ale ceny....:sick:

Kupiłam jakiś czas temu kaktusa do łazienki : miał sobie rosnąć dłuuuuugo i szczęśliwie. A ten popierdziela jak głupi :p Można coś z nim zrobić poza zmianą miejsca ?

99cfa43864d869dc79ee88b5e768bb90.jpg

Temat żywopłotu ciąg dalszy :rolleyes: Jako że ogrodzenie zamówione (bez bramy bo tu brak decyzji jeszcze) to naprawdę muszę podjąc jakąś decyzję. Chodzi mi po głowie ten dereń w części działki której zdjęcie kiedyś wstawiłam ale mam też wątpliwości jak czytam o jego wiosennym cięciu. I nie chodzi mi o pracę przy tym żywopłocie, zastanawiam się czy jak przytnę tego derenia wczesną wiosną to on zdąży odbić przed latem żeby nas trochę zasłonić w sezonie? Co do drugiej ściany decyzja podjęta : będą daglezje i hortensje, w samym rogu chciałabym wkomponować jeszcze jakieś iglaki i miskanty żeby trochę ubyło trawnika. Pzeczytałam cały wątek dereniowy na ogrodowisku i nadal mam wątpliwości ;)

Chciałam zamówić clematisy i nieeeee maaaa tej domiany co chcę :cry::cry::cry: Montana Freda :

469b538b828b6cd1739eb5c8e064458f.jpg

Rzuciło mi się w oczy takie zdjęcie w czeluściach internetu i chciałabym coś podobnego przy tarasie. Chyba bardzo do mnie przemawia połączenie hortensji z trawami :)

http://www.mojpieknyogrod.pl/gfx/00/00/f2/f3/image-20lp29d_jpg/thumb_560x800_10.jpg

Teren jest przygotowany ale nie mam już chyba czasu teraz na czytanie o trawach, to jest temat na lata :o Póki co nie wiem nic...

Wczoraj skończyliśmy wyrównywać teren pod warzywniak i tak się zastanawiam że tu chyba też jestem spóźniona....Mam pomidory od mamy, chciałabym fasolkę i bób jeszcze. No i zieleninę ale to zdaje się w każdym momencie mogę siać.

Czuję że lata nauki przede mną jesli chodzi o ogród....

thumb_560x800_10.jpg

Z hortensjami pięknie zagrają Miskanty Gracillimusy i Morning Light

Tu zamów i będziesz zadowolona. Smal ma dobre trawy i ładne. Szybko przysyła.

http://www.trawki.pl/?106,miscanthus-sinensis-gracillimus&PHPSESSID=9be19751a6731800f26ebeba1d20b3a4

http://www.trawki.pl/?110,miscanthus-sinensis-morning-light-&PHPSESSID=9be19751a6731800f26ebeba1d20b3a4

Możesz zadzwonić i dogadać się na większe sadzonki.

Pomyśl też o jakich niskich zadarniaczach do tego, bo wiosną będzie goło.

https://e-clematis.com/pl/p/Clematis-montana-Freda-botaniczny/909

Brak w magazynie, ale gdybyś kupowała clematisy to dobre miejsce. JAk Ci na nim bardzo zależy, to dzwoń do Marczyńskiego i pytaj kiedy i gdzie zrobi dostawę. Oni odpowiadają na takie pytania http://www.clematis.com.pl/pl/kontakt Jak nie mają takiego, to doradzą podobny.