Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

No dobra...teraz albo nigdy. Zgadza się szerokość, nie za bardzo głębokość. Kolory mi pasują. I marzę o takiej od początku...Cena dość wysoka ale co teraz jest tanie?

piekna-sofa-ercol-lozka-wersalki-sofy-krakow-295650262.jpg

Wszystko w niej jest dla mnie idealne. Tylko te 75 cm głębokości :bash::bash::bash: Musiałabym wyjechać stołem głębiej w salon a tym samym w przejście do kuchni :(

Edytowane przez waniliana

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Bonami jest taka ławeczka https://www.bonami.pl/p/lawka-sedia-argentina

Mnie by w tym miejscu bardzo pasowała tego typu https://www.bonami.pl/p/drewniana-lawka-adalyn Do niej poduchy na siedzenie

Albo ławeczka podobna tylko bez oparcia i wtedy plecy zrobiłabym w formie panelu typu wezgłowie mocowanego do ściany. Ławeczka oczywiście byłaby wolnostojąca.

Na youtube są filmiki jak zrobić taki pikowany panel na ścianę. Ale można też kupić robiony na zamówienie.

Tam jest opcja, że zglaszasz prośbę o powiadomienie, gdy znowu będzie dostępna. Tak u nich kupiłam szafkę na klucze dla mojej przyjaciółki.

Pasowałaby u Ciebie przepięknie

Tyle że ona jest drewniana a u mnie się drewno zagęściło :D Musiałabym malować a to by była zbrodnia bo ławeczka jest piękna taka jaka jest :rolleyes:

Nie pochwaliłam Ci się jeszcze co przywiozłam ostatnio :

DSCN0945.jpg

Przekompostowana końska kupa :lol2::lol2::lol2:

Dziś przyjadą trociny, pozostanie zamówić mączkę bazaltową i pozostanie wymyślić co gdzie sadzić ;)

Prześliczna :D Ławeczka oczywiście (qpa też, ale inaczej). A jak położysz na takiej drewnianej poduchy, to ilość drewna zmaleje i będzie okey.

Ta z B... 1 109 zł. Też niemało, ale one takie urodziwe obie i ta B i ta S. Tą B można podobnie opatulić jak jest ta S.

Masz całą zimę na kombinowanie nasadzeń. Robię to samo i wreszcie mam niejakie zrozumienie w tym temacie u J. Obiecał, że jak zima będzie tak nadal jak jest, to ściągnie te 50-70 m2 darni, gdzie chę rabatę a'la Piet Oudolf.

A... i żeby nie było, że tylko ty masz takie cuda q...ste :) , mam kilkanaście worków własnej ziemi liściowej z zeszłorocznego zbioru:wiggle:

• 1 month później...

Na początku chciałabym się przywitać i przyznać do tego,że wątek ten podglądam już od dłuższego czasu z ukrycia...

Jestem zachwycona dbałością o każdy szczegół, kuchnia cudna a salon z kozą...no cóż....jak zobaczyłam to stwierdziłam,że też taką chcę :rolleyes:

I tu mam pytanie-czy mogłabym dowiedzieć się jakie są wymiary miejsca jakie zajmuje koza? (chodzi mi nie tyle o wymiary samej kozy ,a o zewnętrzne wymiary zabudowy,ponieważ taka właśnie mi się marzy). Jesteśmy na etapie planowania i nie mogę się zdecydować na miejsce w jakim ją postawić, po prostu nie wiem ile miejsca powinnam na taką konstrukcję zarezerwować. Pozdrawiam serdecznie, jeszcze raz gratuluje cuuudownego domu.

Kasia

Kasia, to proste :)

wymiary kozy + odległość kozy od ścian bocznych i tylnej + grubość murów po bokach

Wszystko zależy od kozy, którą chcesz mieć. W instrukcji każdego piecyka są podane minimalne odległości od ściany i tego się trzeba trzymać. Oczywiście można ją bardziej odsunąć.

Kasia, służę pomocą w kwestiach kominkowo-kozowych, jeśli będziesz potrzebowała.

Bardzo mądrze rozważasz już teraz jak i gdzie zainstalować piecyk. Przy okazji przemyśl sprawę komina. Stawiając komin bezpośrednio nad kozą/piecykiem zaoszczędzisz miejsce i nie będziesz musiała robić wyczystki kominowej, bo wszelka sadza będzie spadać do paleniska. To stary dobry system budowanie komina ponad paleniskiem. W wielu krajach nadal chętnie stosowany, a przez zdunów bardzo polecany.

Weź też pod uwagę, że do kominka lepiej nadaje się komin ze stali kwasowej niż ceramiczny systemowy.

Pamiętaj o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz domu

Kasia358 ale mi miło że Ci się podoba to co do tej pory udało nam się zdziałać w domku :)

Koza zdecydowanie jest jednym z najlepszych pomysłów ale skoro podglądasz od jakiegoś czasu to pewnie wiesz że bez Pestki by nie powstała :)

Nie wiem czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie ale cała zabudowa ma 1,3 szerokości. Ścianki boczne po 21 cm. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało.

A tak swoją drogą : moja koleżanka też zrobiła zabudowę kozy na podstawie naszej ;) Tak więc można uznać że się "kozi domek" przyjął :D

Szersze kadry salonu....póki co zadanie jest niewykonalne bo od dwóch tygodni siedzę w domu chora z dziećmi. Możecie sobie wyobrazić jak wygląda przestrzeń :o Ja jak jestem chora to nie mam siły, dzieci jakby niewiele mniej niż zazwyczaj. No i tą swoją energię jakoś muszą uwolnić :) Nie mam siły z tym walczyć więc zdjęcia muszą poczekać :p

Wani-dziękuję za odpowiedź i ciepłe słowa:)

Pestka-pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań kominkowo-kozowych, tylko może przeniose się do wątku z inspiracjami kominkowymi, żeby tutaj nie zaśmiecać wątku u Wani:)

Pytań to ja pewnie jeszcze z milion będę miała, bo zielona w tematach budowlanych jestem:cry:

A dla wszystkich chorowitków dużo zdrówka życzę, ściskam cieplutko :hug: