Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

waniliana, pocieszę Cię może, praktycznie wszystko u mnie na gębę robione było i dotrzymane - wszystko z obcymi, nieznanymi. Zdarzyła się przy drzwiach wewnętrznych niezła obsuwa, ale wszystko skończyło się dla mnie szczęśliwie i lepiej niż się spodziewałam. Może to kwestia urodzenia w czepku, ale działa.

Wyciągnij sobie średnią ze skrajności i działaj dalej nie martwiąc się tym, co będzie. Bo będzie dobrze, zobaczysz.

dzęki Dorka - to naprawdę znana w okolicy firma, raczej nie pozwolą sobie na jakieś grubsze numery....W przyszłym tyg montują kuchnię mamie koleżanki, zobaczymy czy będzie wszystko w terminie i zgodnie z ustaleniami

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodatkowo zwróć uwagę,żeby NIE było w umowie postanowienia pozwalającego wykonawcy na przesunięcie terminu z uwagi na okoliczności od niego niezależne. Niestety wykonawcy często wciskają tego typu postanowienia,żeby zabezpieczyć swoje interesy.

Może nie żeby nie było ale były określone dokładnie jakie to są. W mojej umowie na dom też taki zapis jest ale są dodatkowo wyszczególnione ze powódź, blokada dróg itp bo opowiadała nasza posredniczka że kiedy Lepper blokował drogi zablokował kilka budów. Inwestorzy byli wściekli, oni byli źli a Lepper z kolegami im tydzień trzymał tiry i nic nie dało się zrobić, albo powódź parę lat temu. Ludzie chcieli by im domy stawiać a nie wiadomo było czy za chwilę wal 500m dalej nie pęknie.

Ja nie, ale pytaj Szocik o próbkę Formici. Nie wiem gdzie ona zamawiała, czy też jeździła do firmy, która ma je w ofercie. Oni na stronie podają, kto dystrybuuje w PL.

Ja do niedawna miałam kompletny katalog Formici i malutkimi próbkami. Macałam to kiedyś własnymi palcami, ba wiele lat temu użytkowałam w łązience i pomagając w pracach kuchennych u rodziny w Kanadzie. Wtedy się w tym zakochałam na zabój. Gwarantuję jakość, urodę i wytrzymałość na kuchenne przypadki. U nich można nawet zamawiać indywidualne wzornictwo, ale tu pewnie problem ilościowy.

Ceny Formici nie są małe, ale to Rolls Royce wśród laminatów.

Czy te, które wybrałaś po przecięciu mają przekrój taki jak płaszczyzna robocza? To jest seria ColorCore ( http://www.formica.com/pl/pl/products/colorcore#swatchesTab )

DZwoniłą babka od kuchni. Pierwotnie we wnękę na przyprawy wchodził blat, teraz babka zadzwoniła żeby podnieść trochę tą wnękę żeby nie trzeba było tego blatu ze 120ki przycinać, zwłaszcza że pod oknem też blat wchodzi w parapet i robią się dwa takie zęby. Na wizualizcji Any jest tak jak babka mówi. Co myślicie?

11133664_1679630312258185_5277994144214909011_n.jpg?oh=bf139fdc803aadaeed443c904351cec7&oe=55D2CDE0

Dla mnie to nie są zęby, tylko wygoda czyszczenia. Jeden zakamar mniej. Beata Weronika, Anitka89 i Szocik mają blaty pociągnięte we wnęki okienne. Wygląda bardzo ładnie.

Myślałam, że Ana tak zrobiła, bo miała kłopot z programem :( Nie podoba mi się taki schodek :no: Co innego, gdyby dolna półka wnękowa, listwa i parapet okienny poziomowały się. To wtedy względy estetyczne górą.

Nie - u mnie z lenistwa powstał ten schodek (ależ jesteście szczegółowe:lol2:) skupiałam się na mandali;)

Nie wiem Wanilia, jaka jest różnica w cenie - ale jeśli do przełknięcia to cięłabym ze 120 całość łącznie z parapetem na jednej wysokości - kapitalnie to wygląda i jest mocno praktyczne:yes:

Ana mam prośbę do Ciebie...Dałabyś radę wstawić w wiz kuchni właściwy okap? Czyli taki klocek jak U Juskry kombinujecie, taki chcę właśnie, na dole drewnem obrobiony.....Bo zastanawiam się czy się mandala zgra z tym okapem?

Oczywiście jak będziesz miała chwilę, mam jeszcze trochę czasu, chyba....:p

To niemożliwe że my się mamy z koncem czerwca przeprowadzać :o

Robię podsumowanie tygodnia

KUCHNIA

Jutro odbieram moje "płytki" i zamierzam je od razu powycinać i wykafelkować ścianę :D Tak więc mam nadzieję że wieczorem będzie już foto. Komunikacja z firmą od mebli ożyła i jestem dobrej myśli. Niezależnie od tego jak potoczy się los kafli stwierdzam że już lubię moją kuchnię, tylko nie mogę o niej za dużo myśleć. Miałam szukać wizualizacji wnęk, tego jak tam są położone blaty itd i wiecie co? Nie chce mi się :no: Serio. Czekam na próbki blatu. Mam jeszcze przyszly tydzień bo w następny poniedziałek jadę do mojej kuchennej firmy i wszystko ma być już ustalone na tip top.

I tu jescze pytanie do Was - ile mają meble kuchenne podciągnięte pod sam sufit u Was? Czy obniżałyście sufit jak Marcia? Wycierania kurzu z górnych szafek kuchennych nie cierpię ale coś mi tu nie gra z wysokością w wersji pełnej zabudowy

W kwestii kuchni czeka mnie jeszcze wybór sprzętu :sick: Nie mam tu specjalnych preferencji, nie znam się na tym i nie za bardzo mam ochotę się poznawać ;) Lodówka jest wstępnie wybrana (chociaż nie skreśliłam opcji oklejania jeszcze) , zlew chyba z Ikea taki

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/hallviken-zlew-komorowy-wtopiony-czarny__0307251_PE427504_S4.JPG

Bateria podokienna musi być, jeśli macie coś do polecenia to chętnie się poprzyglądam propozycjom

Płyta indukcyjna ma być na szafce 90 ce, to znaczy że moge wybrać szerszą płytę (80cm?) Musiałabym dac wtedy szerszy okap? Nie wiem czy chcę takiego kloca na ścianie...

Piekarnik będzie w tej białej części kuchni. Jaki wybrać kolor? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze? A zmywarka?

ŁAZIENKA

Byliśmy dziś w Casto, półokrągła 80ka obejrzana, przymierzona i powiem tak : szału nie ma ale się mieścimy. Pytanie czy jest sens się cisnąć skoro można wygodniej. M nadal niechętny skuwaniu posadzki, za to płaski kwadratowy brodzik bierze pod uwagę. Zniechęca go wizja zamawiania szyb pod wymiar. Z drugiej strony nie musimy tego robić od razu i już nawet nie mówię o wieszaniu zasłonki - jest przecież jeszcze wanna. MOżna też zastosować rozwiązanie polecane przez Mmelisa i zrezygnować z półek pod prysznicem na rzecz "przybornika" wieszanego :cool:. Wtedy moglibyśmy kupić standardową kabinę kwadratową i dostawić ścianę postumentu bok w bok? Jakiś model ze składanymi drzwiami? Ja wiem że pewnie lepiej byłoby jak w łazience podlinkowanej przez Tomkową ale biorę pod uwagę to że mój M bedzie to robił sam i że siły przerobowe się mu kończą....

No nic, w tym układzie zabudowa geberitu musiałąby mieć 14-15 cm i być podciągnięta pod sufit - z uwzględnieniem miejsca na szafkę w środku. CZyli postument do wysokości okna, dalej szafka (po odjęciu 2 cm na grubość drzwi zostałoby 12-13 cm w środku, papier toaletowy i płyn do czyszczenia kibelka się zmieszczą ;) ) i pod sufitem zabudowa z regipsu - malowana na biało. MIędzy wanną a wc zostanie mi jakieś 25 cm. Ta głębsza część, już bez gzymsu kibelkowego będzie miała około 20 cm i to w sumie idealne miejsce na szczotkę wc :D

Pod oknem wanna 170 cm. Zostanie 14cm luzu, zostawić je z jednej strony czy symetrycznie po 7 cm?

Reszty nie opisuję bo tu bez zmian. Teraz pytanie co z kaflami ale dzis już nie mam mocy przerobowych

Dodam że między wc a umywalką zostanie jakieś 75 cm luzu - powinno starczyć?

Miałam jeszcze przedstawić plany pokoju dla dzieci ale zaraz zaczną ptaszki ćwierkać na dzień dobry wiec uciekam. Póki co wydaje mi się że aranżacja tego pokoju to będzie przyjemność - obym się nie pomyliła:cool:

Wanilia - postaram Ci się z tą wizką.

A wracając do półek - dałabym blat łącznie z wnęką i parapetem na jednej wysokości. A półki we wnęce dopiero odpowiednio wyżej, z wykorzystaniem pierwszej półki z blatu.

Przy wannie zostawiłabym 14cm z jednej strony - nie wiem, jaką planujesz baterię, ale i tak na 14 poustawiasz choćby szampon i dzieciaki swoje zabawki (nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie ta półka zastawiona ciasno ludzikami i autami kąpielowymi;)

Czytam, że rozważasz opcję kabiny składanej. Mam podobne wymiary łazienki i kabina też wychodzi mi zaraz obok drzwi wejściowych do łazienki. Brałam pod uwagę kabinę składaną i najtańszą znalazłam na allegro, tu przykładowy sprzedawca http://allegro.pl/kabina-prysznicowa-skladana-fold-easy-80-90-100-i5168174833.html. Długo rozważałam jej zakup, zwyciężyła jedna wersja budżetowa i kupiliśmy po prostu szybę 100cm (nie przewidujemy wanny i zostaje nam więcej miejsca) http://allegro.pl/8mm-easy-clean-scianka-prysznicowa-100-okazja-i4863207097.html, będzie kabina walk-in, a jak od strony kibelka będzie się za bardzo chlapać, to powiesimy zasłonkę :yes:

Znalazłam jeszcze taką kabinę kwadratową w bardzo przyzwoitej cenie http://allegro.pl/kabina-prysznicowa-maxim-80x80-90x90-z-ramieniem-i5191614589.html.

Co do jakości zakupionej szyby na razie się nie wypowiem, mimo, że przyjechały. Nie chcemy rozpakowywać, bo musimy je jeszcze przewieźć na działkę, no ale w końcu to tylko szyba :rolleyes:

Romana miło mi że się odezwałaś :) DZękuje za linki, zwłaszcza na tą skałdaną kabinę zwrócę uwagę. A Ty masz odpływ liniowy?

Ana muszę rozrysować sobie jak by musiały być cięte blaty i gdzie powypadają łączenia bo to też ma znaczenie chyba? Żeby nie zrobić zbyt dużej wycinanki? Wnęka ma 88cm więc pod oknem mógłby iść jeden blat? wcięcie parapetowe nie ma chyba więcej niż 30 cm?