Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa, możesz rozwinąć myśl? Bo strasznie nie podobają mi się schody bez podstopni, no i pod schodami chce mieć szafe

Ta ostatnia mała fotka, którą wkleiłam to układ schodów niemal identyczny do moich schodów. Do tego wzorzyste podstopnie, które baaaardzo mi się podobają. Mówiłam coś o schodach bez podstopnic?? ;) Pod schodami też mam szafę :) Nie widziałaś u mnie?? ;)

Ale chodzi o to ze stolarz miał robić kolorowe podstopnice? Ja planuje zwykle drewniane z stopniem A sama sobie ponaklejam kafelki czy tapetę. Bo właśnie nie wiem za co Ci stolarz tak dużo policzył

Kafelki miał kłaść kafelkarz. Tapeta i inne naklejki nie wchodziły w rachubę, ze względu na trwałość. Ewentualnie malowanie od szablonu ;) Cena wzorzystych kafli + robocizna dały kwotę wyższą niż cena stolarza za drewno :) Stolarz mi właśnie policzył najmniej :D

No to wszystko jasne :) planowałam jak już to tapetę taka która można myć, lepszej jakości. Ponoć daje radę. Kafelki byśmy kładli sami.

Super okap.

Okap super bo prawie go nie będzie :p Nie dość że schowa się w zabudowie to ma niecałe 30 cm głębokości przy 86 cm szerokości. Jak na okap uznaję że to zgrabna sztuka :wiggle: Po dodaniu regipsu i drewna wyjdzie niewiele szerszy od płyty

Myślę o tych schodach....Może farba ceramiczna i szablony? Nie wiem czy to wykonalne...

Z drewna. Chyba o to chodzi? Ja się naprawdę nie znam na tych schodach :/ myślałam że chodzi mi o dywanowe ale potem się dowiedziałam że są to schody o jakiejś tam technice nośnej i są bardzo drogie. A mi chodzi o zwykle drewniane schody z podstopnicami, zbiegowe (bez takiej poleczki na złamaniu) najlepiej nawet nie lakierowane byśmy sobie mogli sami pomalować te szczeble balustrady na biało. I ewentualnie jeśli mi się odmieni i stopnie też pomalować. Chce zwykłą bazę drewniana z podstopnicami by jak już zamontuja mogla na nie popatrzeć w kontekście podłogi i zadecydować co dalej. Nie wiem czy wszystko upiekłam ;) może się z tym przeniesiemy do mnie by wnikliwie nie zaśmiecać tematu? ;)

Z drewna. Chyba o to chodzi? Ja się naprawdę nie znam na tych schodach :/ myślałam że chodzi mi o dywanowe ale potem się dowiedziałam że są to schody o jakiejś tam technice nośnej i są bardzo drogie. A mi chodzi o zwykle drewniane schody z podstopnicami, zbiegowe (bez takiej poleczki na złamaniu) najlepiej nawet nie lakierowane byśmy sobie mogli sami pomalować te szczeble balustrady na biało. I ewentualnie jeśli mi się odmieni i stopnie też pomalować. Chce zwykłą bazę drewniana z podstopnicami by jak już zamontuja mogla na nie popatrzeć w kontekście podłogi i zadecydować co dalej. Nie wiem czy wszystko upiekłam ;) może się z tym przeniesiemy do mnie by wnikliwie nie zaśmiecać tematu? ;)

Aniko, popatrzę jeśli masz coś u siebie w wątku co pokaże sytuację, gdzie mają być schody, to może coś podpowiem.

To temat, który jest bliski i mnie od bardzo dawna. Wymyśliłam nasze schody i teraz zonk. Elementy nadal leżą sobie w garażu, a ja brykam po schodach w typie murarki na górę do pralni. Miały być proste - jednobiegowe, a tymczasem okazało się, że J wykombinował na poddaszu taką sztukę, że po to, żeby mógł zejść na dół i pozostać z całą głową, musimy je przerobić. Cały dół do zmiany. Szlag :( A on właśnie nalewa sobie Krwawą Maryśkę i cieszy się, że schody będą miały na dole podest i 3 stopnie pod kątem 90 stopni. Zawsze tak chciał, łobuz jeden :(

Wani, chyba znalazłam lekarstwo na twój problem z krawędzią mandali. Ceramiczny border w formie półwałeczka, albo listwa drewniana (półwałek) oczywiście pomalowana na jeden z kolorów mandali.

Maraya Interior Design-06.jpg

Widzę, że ostatnie tematy: to schody i wykończenie kafelek. My żeby taniej było mamy na podstopniach sklejkę malowaną na biało, stopnie drewniane (ale mamy schody lane z betonu, więc to trochę inna konstrukcja). :/

Kafle w kuchni wykańczaliśmy listwą ceramiczna (od innego modeli kafli, ale też pasuje), zdjęcie poniżej:

P1060581.jpg

Waniliana ja podczytuje, ale nic nie piszę bo nie wiem co Ci poradzić z tym wykończeniem płytek.

Chciałam tylko napisać, że kuchnia bardzo fajna nie potrzebnie się stresowałaś, drewniane fronty na pewno będą wytrzymałe. I ja bym blat na barku dopasowała może do tych pięknych słupów?

Waniliana ja podczytuje, ale nic nie piszę bo nie wiem co Ci poradzić z tym wykończeniem płytek.

Chciałam tylko napisać, że kuchnia bardzo fajna nie potrzebnie się stresowałaś, drewniane fronty na pewno będą wytrzymałe. I ja bym blat na barku dopasowała może do tych pięknych słupów?

słupy będą w kolorze frontów, blat ostatecznie chyba też. Myślę że to front w tej szafce sobie zawoskuję na biało :p A może stwierdzę że jest ok z dębowym blatem? ;)

Emila chyba najbardziej przekonuje mnie opcja listewek właśnie plus półka na wysokości okapu. Powinno byc ok :) Już się tak tym nie martwię :wiggle::wiggle::wiggle: Mam nadzieję wyrobić się z tematem do końca sierpnia i wtedy ocenicie efekt :)