waniliana 15.10.2015 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Zawoskowałam pierwszą belkę kuchenno-salonową, czekam aż wyschnie bo jakoś tak nierówno ten wosk się wchłania. Woskuję Osmo w kolorze dębu, tego zwykłego, nie antycznego. Zrobiłam oczywiście próbę na ścince z belki i tam jakoś jaśniej wyszło? No nic, czekam do rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 15.10.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 wani to może ławeczka tam zaraz przy wejsciu, gdzie sćiana jest cienka, a dalej jakaś pełnowymiarowa szafa??? dałoby się tak? nie za ciasno Lustro by się przydało tam w wiatrołapie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 15.10.2015 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 a jak woskowałaś? pędzlem, szmatką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.10.2015 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Nawoskowałam się tej mojej wyspy przez kilka nocy. i takie mam spostrzeżenia najgorzej idzie pędzlem z twardym włosiem - wosk kryje tedy jak lazura powstają maziaje po pędzlu, co nie powinno dziwić, ile by się nie namachało pedzlem to nie wyjdzie ładnie duzo lepiej idzie pędzlem do lakierów - syntetycznym, miękkim i elastyczym. wosk kryje jednolitą warstwą, ale nie można go nakładać za grubo i trzeba dobrze rozcierać, bo powstają plamy, tam gdzie jest grubiej wosku.Tak woskowałam elementy, które nie będą bardzo widoczne. Najlepszy efekt wychodzi, kiedy sie nałoży wosk byle jak, poczeka się kilkanaście minut aż przeschnie i nadmiar wytrze się szmatką, wtedy wosk cudnie podkreśla usłojenie drewna. tak jak na calą konstrukcje wyspy mazianej pędzlem ubyło mi może z poł centymetra z puszki, tak przy metodzie szmatkowej poszło poł puszki, ale efekt rewelacyjny. Chociaż tu też sie plamy mogą zdarzyć jak sie nie równomiernie zetrze, a robiłam to tylko na kilku frontach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 00:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Woskowałam takimi szmatkami z rossmana, mam nadzieję że nie zrąbałam tej belki NO nic, bez paniki, czekam do rana O lustrze myślę i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem Strona lewa, tj ta płytsza, z tym że zamiast ławki mogłaby być szafka na buty Strona prawa coś w ten deseń, tyle że u mnie raczej normalna szafa i do tego siedzisko Edytowane 16 Października 2015 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.10.2015 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 zobacz w świetle dziennym, jak nie wyszło to zetrzesz papierem ściernym i od nowa zaczniesz zabawę bardzo fajne te inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 zobacz w świetle dziennym, jak nie wyszło to zetrzesz papierem ściernym i od nowa zaczniesz zabawę bardzo fajne te inspiracje Ciekawe, na próbnym klocku wtarłam totalnie byle jak i wyszło super a tu się starałam i grozi mi wtopa Inspiracje fajne, niestety ich zastosowanie może wymagać zaangażowania stolarza co jak wiadomo jest rozwiązaniem niekorzystnym czasowo i finansowo MOgłabym wsadzić takie szafki z Ikea ale zostanie mi 60 cm luzu na ścianie http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/stall-szafka-na-buty-przedzialy-bia-y__0105257_PE252359_S4.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Jednak jest nierówno...i ciemniej niż na klocku próbnym....Może dlatego że belka już ściemniała a ten kawałek stał w ciemnym i był jaśniejszy? Szlifować to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Nie wiem, czy już zdecydowałaś co z sofą, ale wpadło mi dziś takie coś na mailahttp://internum.pl/k/24/sofy Co do woskowania – w Leroy Merlin w dziale lakierów, bejc do drewna, na samym dole regału z bejcami są specjalne bawełniane „szarpie” do nasączania drewna. Nie są drogie. Być może wyszło tak nierówno, bo w pionie robi się to dużo ciężej.Szkoda, że zaczęłaś od pionowego. Na płaskim nabrałabyś wprawy. Warunkiem sukcesu jest dobre wyszlifowanie drewna i usunięcie wszelkich pyłków – najpierw odkurzacz, a potem wilgotny mop lub szmatka.Dopiero potem woskujesz lub olejujesz. Najlepiej wychodzi, gdy najpierw nałożysz warstwę nie wcierając, a potem miękką dobrze spraną (bawełna bez włosków) rozetrzesz i usuniesz przy tej okazji nadmiar.Samym woskiem jeszcze nic nie robiłam. Olejo-wosk nakładam pędzlem, a potem docieram „szarpiami”.Na równej poziomej powierzchni można nawet mopem, albo wylać i rozprowadzić raklem gumowym. Potem oczywiście trzeba rozetrzeć. EMi świetnie radzisz:duzo lepiej idzie pędzlem do lakierów - syntetycznym, miękkim i elastyczym. wosk kryje jednolitą warstwą, ale nie można go nakładać za grubo i trzeba dobrze rozcierać, bo powstają plamy, tam gdzie jest grubiej wosku.Tak woskowałam elementy, które nie będą bardzo widoczne.Najlepszy efekt wychodzi, kiedy sie nałoży wosk byle jak, poczeka się kilkanaście minut aż przeschnie i nadmiar wytrze się szmatką, wtedy wosk cudnie podkreśla usłojenie drewna. Wani, jeśli chodzi o drzwi do szafy, spróbuj poszukać na wyprzedażach Ikea, bo oni tam ostatnio wstawili wysokie fronty Laxarby w kolorze białym. Wycofują białe z produkcji. Są fajne bo lekko przebija usłojenie drewna przez kolor. My takie właśnie kupiliśmy. Edytowane 16 Października 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 CZyli porzucić nadzieję że " się zrobi" lepiej i szlifować to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Teraz jest mokre, to nie oszlifujesz. Kup zmywacz, są w LM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.10.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Waniliana, w moich ostatnich zabawach z woskami Osmo najlepiej się sprawdzają prymitywne gąbki do mycia naczyń. Przerobiłam pędzle, przerobiłam wałki, szmatki i już nie wiem co. A prymitywne gąbki sprawdziły się najlepiej. Najpierw robię takie pac pac w regularnych odstępach, powstają plamki wosku, a potem delikatnie rozprowadzam gąbką jadąc w jednym kierunku. Pozwoliło mi to uniknąć zamazów i zacieków. Może się ten hint Ci przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Teraz jest mokre, to nie oszlifujesz. Kup zmywacz, są w LM. LM najwcześniej jutro - zmywacz nadal będzie potrzebny czy wyschnie? Dorka dzięki, spróbuję gąbką Wszystko niby takie proste a jak przychodzi samemu zrobić to walka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Przymierzyłam szafkę Ikea ( tą co wkleiłam wyżej) i wychodzi mi że za wysoka trochę. Jak myślicie? Wychodzi mi że z 20 cm niższa byłaby lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 16.10.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wani podstawowe pytanie. Podoba Ci się ta belka taka jak jest czy nie.Może jej nie ruszać, niech będzie taka nie równa, bardziej rustykalna. szafki mogą być takie wysokie. będzie np. blat, żeby klucze odłożyć. a szafę spróbuj najpierw z ikea wykombinować, może obędzie sie bez stolarza. wysoka zabudowa kuchenna daje sporo możliwosći - ma szerokości 40, 60, 80 i dwie rożne głębokości, tak samo jak pax - tylko tu inne trochę wymiary można dopasować idealnie szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Pestka zapomniałam za kanapy podziękować Fajne ceny mają i pewnie bym się im uważnie przyjżała ale zamówiłam już tą z Bydgoskich Mebli Emila ja nie jestem przekonana ale mąż twierdzi że super jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Zachowaj linka. Kto wie do czego się przyda. Mają fajne fotele uszaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 16.10.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wani, jeśli chodzi o drzwi do szafy, spróbuj poszukać na wyprzedażach Ikea, bo oni tam ostatnio wstawili wysokie fronty Laxarby w kolorze białym. Wycofują białe z produkcji. Są fajne bo lekko przebija usłojenie drewna przez kolor. My takie właśnie kupiliśmy. Pestka ale szukac tego bezpośrednio w sklepie? Jutro jedziemy z samiuśkiego rana żeby obrobić się przed tłumami Stronę zachowam chociaż bardziej chodzi mi po głowie fotel ercol niż uszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.10.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Szukaj tam, gdzie stoją wyprzedaże i przeceny. W Jankach było tych drzwi masę, ale właśnie tylko duże jak do szaf lodówkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts