Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuluza na finiszu czyli Wanilia ucieka na wieś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomkowa, nawet jeden rodzaj drewna w dwóch przedmiotach może różnić się odcieniem koloru.

Krzesła nie moja bajka, ale jak im zrobisz siedziska i odnowisz drewno będą pasowały.

Do skandynawskiego stylu pasuje nasz PRLelowski z lat 50. i 60., a jest nieco inny.

Trafiłam dziś na allegro na ciekawy i niedrogi kamień – gnejs. Zawsze byłam przekonana, że gnejsy to takie paskowane ni to ni owo, a tu okazuje się, że są też gładkie: szare, grafitowe, brązowe, beżowe i szare z metalicznym połyskiem. Nie są drogie. Metr kwadratowy wychodzi znacznie taniej niż wiele kafelków.

Pomyśl o tym Wani :)

Ja bym chyba położyła taki gnejs (albo inny kamień) na podłodze pod kozą i na ścianie za plecami kozy. Metr szerokości powininno wystarczyć. Pas podłoga-ściana nawet do samego sufitu, liczmy 4m2 to byłoby jakieś 250 zł.

Ja nie chcę odnawiac tych krzesel, mam tylko dwa a ich jakosc raczej taka sobie. Chcialabym cos podobnego kupic, ewentualnie wyciąc wzór w oparciach?

Zaraz spojrzę co to ten gnejs. Kurka...wraca opcja kozy a juz bylam pewna ze kominek. Nie, w sumie to caly czas nie jestem pewna czego chcę ;)

Też nie cierpię i z ipada i tableta też jest źle, a po klawiaturze komputera kot mi łązi :)

Obejrzyj jeszcze łupki filitowe. Są niestety droższe od gnejsów, ale ja je kocham.

http://www.urok-kamienia.pl/promocja-gnejsu-elewacyjnego/

http://www.kopalniaszklary.eu/lupki.html

Pewnie się będziecie ze mnie śmiały.....żaden szczyt designu :p

12193423_1745763445644871_4334495625019379540_n.jpg?oh=e158a04f5ea83582bdac659db646e94f&oe=563BAECB

Chodzi mi o ten prosty wzorek wycięty w oparciu...

Wani, tu ciebie zaskoczę, mi się te krzesła podobają. Lubię starocie:) Mają niezaprzeczalny, dla mnie atut- są lekkie. Po ostatnich moich ciężkich krzesłach, teraz rozglądałam się za lekkimi.

Po wizycie u zduna i przeanalizowaniu różnych opcji pragnę obwieścić że w salonie stanie koza. Na piecyk kaflowy mnie nie stać, dobry kominek to też spory wydatek. Tak więc ma być mniej więcej tak:

6b4c80a427722b69d54fff705856bb28.jpg

Widziałam na żywo kafle które tu kiedyś wklejałam, widziałam nawet piękny piec w tych kaflach, widziałam przecudnej urody piec z kamienia i mnóstwo innych wspaniałości :rolleyes: Mimo wszystko zwycięża rozsądek a dobra koza nie jest zła przecież ;) W dodatku podobno możemy skuć częściowo komin i wstawić w niego kozę żeby zabrała mniej miejsca ale tu już szczegóły techniczne pozostawiam do ustalenia mężowi. Generalnie polecam każdemu kto planuje kominek czy cokolwiek innego wizytę u zduna, takiego który kocha swoją pracę, odpowie na pytania i pokaże rozwiązania o których nawet by się nie pomyślało. Wizyta w salonie kominkowym to była jakaś porażka w proównaniu z tą teraz

Odwiedziłąm przy okazji najmłodszą Ikeę w pl :p To co mi się rzuciło w oczy to punkt zwrotu tac zrobiony z bielonej sosnowej deski. Widziałam tu na forum takie dechy ale zdjęcia nie oddają ich uroku. I to co mi w związku z tym przyszło do głowy: czy gdybym kupiła do sypialni szafę Pax z sosnowymi drzwiami to mogę je zrobić w podobny sposób?

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/pax-szafa-brazowy__0366347_PE549487_S4.JPG

Edytowane przez waniliana

tak wstawiona koza jest przecudna :) ogólnie uwielbiam kozy może to mieć coś wspólnego z nazwiskiem :p Samej może uda się przekonać mojego M do takiego pomysłu. On nie ma nic przeciwko - dopóki sama będę to robić ;) Sztuką jest tak go przekonać by chciało mu się robić :p

Może uda mi się coś napisać.

Malowane drewno jest bardzo fajne. Ale PAX to koszmarnie drogie szafy. Może taniej by wyszło zamówić taką u stolarza?

Z wycinanymi krzesłami pasuję. Za dużo czasu mnie to urządzanie kosztuje....krzesła nie mogą czekać, są potrzebne jeszcze w tym roku :p

Będą chyba w takim kolorze:

http://www.fameg.pl/Images/Produkty/Materialyacbd44bd-60d5-4c6a-9463-8075d2ff98f5niebieski%20443.jpg

Taki wzór

http://tu-meble.pl/media/catalog/product/cache/1/image/960x960/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/4/f48f15a1-8e31-4f73-b5ed-a052a55e371b_a-5910_biale_437.jpg

Fameg

lakier akrylowy ma, z tego co wyczytałam przy innych meblach z serii :) ale nadal da się szybko pobielić... rozwodnioną farbą akrylowa, albo jakąś białą lakierobejcą czy czymś podobnym.

:( Ale efekt pewnie nie będzie taki sam jak na tamtych deskach co widziałam....Jak się bieli surową deskę?

Aniko na czym stanęło z podłogą u Was?