akm97 01.04.2015 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam. Jestem w trakcie budowy domu. Dom z użytkowym poddaszem i ścianami szczytowy (dach dwuspadowy). Mam taką trochę nietypową sytuację. Miałem dogranego wykonawcę, który miał wykonać ocieplenie poddasza oraz regipsy oraz tynki forsował, że najpierw wykona ocieplenie i w tym celu zamówił materiały na ocieplenie. W międzyczasie okazało się, że nabrał za dużo zleceń i co tu dużo mówić wystawił mnie do wiatru. Musiałem na szybko szukać wykonawcy ocieplenia i tynkarza z wolnymi terminami. Musiałem również wziąć materiał na ocieplenie z hurtowni, bo zalegał tam kilka tygodni. Pierwszego znalazłem "ociepleniowca" aby zużyć wełnę i inne zakupione materiały, bo wewnątrz domu nie można było się ruszyć. Obecnie rozmawiam z tynkarzami, a Ci przedstawiają mi problem techniczny z połączeniem na styku ściany szczytowej i sufitu podwieszanego jeśli najpierw będzie wykonany będzie sufit. Chodzi o ten styk tynku na ścianie i regipsu na suficie, który zazwyczaj łączony jest akrylem, ale to przy opcji, że sufit jest robiony po tynkach.Jak to widzicie? Poprzedni wykonawca nie widział z tym problemu, ale teraz nie mam z nim kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.04.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Da się wykonać tynki po ociepleniu i połączenie ich pod sufitem, choć łatwiej jest odwrotnie.Natomiast może Cię spotkać inny, poważniejszy problem. Po wykonaniu tynków będzie bardzo wilgotno wewnątrz. Wełna i regipsy bardzo chłoną tą wilgoć. Były już takie opisywane przypadki tu na forum. Cały sufit z G-K był do rozebrania i wełna do suszenia-częściowego odzyskania. Naprawdę poważny problem. Jeśli chcesz (musisz) najpierw wykonać G-K to zastanów się dwa razy. Trzeba zadbać o minimalizację wilgotności wewnątrz domu. Higrometr pokaże kiedy wody będzie za dużo. A jak temu zaradzić to pytaj fachowców od G-K, coś pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 01.04.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Wg. poprzedniego instalatora miało nie być z tym problemu. Wełnę miała chronić folia alu, a regipsy miały się nie wyginać po przykręceniu, tzn. miały się powyginać gdyby leżały luzem na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 01.04.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Przy ociepleniu i regipsach stosuje się zasadę: najpierw trzeba wykonać wszystkie prace mokre potem dopiero ocieplenie i płyta gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.04.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Wg. poprzedniego instalatora miało nie być z tym problemu. Wełnę miała chronić folia alu, a regipsy miały się nie wyginać po przykręceniu, tzn. miały się powyginać gdyby leżały luzem na budowie. Im nie grozi wyginanie tylko zaczną pleśnieć zwykłe g-k momentalnie pleśnieje. Kolejność zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 02.04.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Im nie grozi wyginanie tylko zaczną pleśnieć zwykłe g-k momentalnie pleśnieje. Kolejność zła. Panowie nic już na to nie poradzę. Z przyczyn opisanych powyżej roboty ociepleniowe już w trakcie. Jak ratować sytuację? Może problem z pleśnieniem występuje raczej zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.04.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Zobacz temat z płytami kg. Piszą tam że można zrobić poddasze, póżniej resztę, ale płyty mają być tylko przykręcone, bez spoinowania.W sumie to chyba lepiej zrezygnwać z tynków i dać płyty kg na ściany.Nie wiem, nie znam się. Powtarzam tylko, to co piszą tu na forum ociepleniowcy od wełny i suchej zabudowy. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts