Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie ciepłego powietrza z kominka na poddasze

MasterCheat

Recommended Posts

Witam,

Mam krótkie i szybkie pytanko w temacie wyprowadzenia ciepłego powietrza z kominka na poddasze.

Kominek mam na parterze i tam też są 2 kratki po bokach kominka.

Natomiast przez komorę dekompresyjną i strop mam wypuszczoną rurę thermoflex 125mm (centralnie nad kominkiem)

i teraz na górze chcę to rozbić na dwa kanały (jeden w sypialni drugi do drugiego pomieszczenia)

rura wychodzi zaraz przy ściance działowej rozdzielającej te dwa pomieszczenia - od strony sypialni, gdzie będzie zabudowana ścianką KG.

1.czym to najlepiej rozgałęzić ? trójnik Y trójnik T, czy może jakaś skrzynka rozprężna? wyloty rur chcę dać jak najniżej.

2. co zamontować na wylotach na ścianie ? jakieś kratki czy anemostaty?

wstępnie myślałem, żeby obciąć tego thermofleksa przy podłodze, wsadzić w niego trójnik Y, w ściankach zamontować anemostaty i połączyć je z trójnikiem też kawałkami thermoflexa.

tylko nie wiem czy tego trójnika nie powinno się owinąć jakąś wełną czy czymś?

ps. w zabudowie zostawiam sobie też miejsce na ewentualną turbinę. jak by grawitacja słabo dmuchała.

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Master. Zgodnie z instrukcją montażu większości kominów systemowych, nie pakuje się wełny między pustak a drewno. Tam powinno być 5 cm pauzy. Powietrze. Na drewnie jakiś ekran.

To i tak dość rachityczne zabezpieczenia, bo twórca tych norm (jeden z pierwszych producentów kominów systemowych(!)), nie miał pojęcia o temperaturach, do jakich rozkręcają się skrzynki żelazne zwane wkładami kominkowymi i gazy z nich uchodzące zwane dymem.

Tak naprawdę, zagrożenie jest większe i po obserwacjach spektakularnych pożarów domów drewnianych i domów ze stropami z drewna, opracowaliśmy (paru branżystów) swoje normy. Np przejście dużo niższą temperaturą w przypadku rozprowadzenia - DGP, robimy tak: http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,5217,niepokorny-o-kominkach-pies-czy-kot-czyli-piecokominek-do-zadan-specjalnych.html

powiem tak jak paliłem kominkiem to dotykałem tego komina na poddaszu i on nawet ciepły nie jest...

W tych domach które się spaliły też tak było....;) Mówisz o sytuacji normalnej, a zabezpieczenia robi się w innym celu.

Sygnał dostałeś....Nie mam zamiaru Cię do niczego namawiać.

cały szkielecior. A raczej ciężki prefabrykat drewniany ;)

ściany od wewnątrz a nie tylko od zewnątrz, obite płytami MFP i na tych płytach kartongips.

obecny stan będzie ciężko, bo od kilku dni jest zabudowany już tez na górze.

Ale może jakieś zdjęcie znajdę przed zabudową. Ale generalnie wyglądał tak samo jak po postawieniu.

A paliłem w nim już dość sporo

Po obejrzeniu załączonych zdjęć z całym przekonaniem twierdze że budowanie kominków powinny wykonywać tylko firmy uprawnione / SPECJALISTYCZNE .

Spoko, tylko że ten kominek właśnie taka firma mi stawiała :) firma dział od 86 roku i chwalą się 3500 realizacji.

ps. mówię typowo o obódowie kominka.

sam komin postawiła firma, która budowała cały dom (goście którzy później zabudowywali i podłączali wkład narzekali trochę, że za wysoko jest dane wejście do komina.

Edytowane przez MasterCheat