MasterCheat 01.04.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam, Mam krótkie i szybkie pytanko w temacie wyprowadzenia ciepłego powietrza z kominka na poddasze.Kominek mam na parterze i tam też są 2 kratki po bokach kominka.Natomiast przez komorę dekompresyjną i strop mam wypuszczoną rurę thermoflex 125mm (centralnie nad kominkiem) i teraz na górze chcę to rozbić na dwa kanały (jeden w sypialni drugi do drugiego pomieszczenia)rura wychodzi zaraz przy ściance działowej rozdzielającej te dwa pomieszczenia - od strony sypialni, gdzie będzie zabudowana ścianką KG. 1.czym to najlepiej rozgałęzić ? trójnik Y trójnik T, czy może jakaś skrzynka rozprężna? wyloty rur chcę dać jak najniżej. 2. co zamontować na wylotach na ścianie ? jakieś kratki czy anemostaty? wstępnie myślałem, żeby obciąć tego thermofleksa przy podłodze, wsadzić w niego trójnik Y, w ściankach zamontować anemostaty i połączyć je z trójnikiem też kawałkami thermoflexa.tylko nie wiem czy tego trójnika nie powinno się owinąć jakąś wełną czy czymś? ps. w zabudowie zostawiam sobie też miejsce na ewentualną turbinę. jak by grawitacja słabo dmuchała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Drewna po drodze tam nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.04.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 turbina w zabudowie powiadasz...a grawitacja będzie tak sobie dmuchała jeśli ją podzielisz na 2, wyprowadź drugą rurę na drugi pokój jeśli się da.i nie jak najniżej wyloty, tylko tak położone rury aby był łatwy w nich przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) znaczy druga rurę od samego kominka? Strop mam drewniany (konstrukcja). Podłoga poddasza jest z płyty MFP. w stropie wełna na suficie parteru płyty kg. zdjęcia z etapu budowy Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 aktualnie jest taka wnęka w tym miejscu. rurę na zdjęciu zasłaniają płyty trójkątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Master. Zgodnie z instrukcją montażu większości kominów systemowych, nie pakuje się wełny między pustak a drewno. Tam powinno być 5 cm pauzy. Powietrze. Na drewnie jakiś ekran. To i tak dość rachityczne zabezpieczenia, bo twórca tych norm (jeden z pierwszych producentów kominów systemowych(!)), nie miał pojęcia o temperaturach, do jakich rozkręcają się skrzynki żelazne zwane wkładami kominkowymi i gazy z nich uchodzące zwane dymem. Tak naprawdę, zagrożenie jest większe i po obserwacjach spektakularnych pożarów domów drewnianych i domów ze stropami z drewna, opracowaliśmy (paru branżystów) swoje normy. Np przejście dużo niższą temperaturą w przypadku rozprowadzenia - DGP, robimy tak: http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,5217,niepokorny-o-kominkach-pies-czy-kot-czyli-piecokominek-do-zadan-specjalnych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 powiem tak jak paliłem kominkiem to dotykałem tego komina na poddaszu i on nawet ciepły nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 powiem tak jak paliłem kominkiem to dotykałem tego komina na poddaszu i on nawet ciepły nie jest... W tych domach które się spaliły też tak było.... Mówisz o sytuacji normalnej, a zabezpieczenia robi się w innym celu. Sygnał dostałeś....Nie mam zamiaru Cię do niczego namawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 parę fotek. przed złożeniem po złożeniu w środku po paleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 i trochę kominka z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 i jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 To jest szkielecior, czy tylko strop z "drzewna"? Ta rurka w aluminiowo - plastikowym płaszczyku, przylegająca do rury dymowej, jeszcze się nie stopiła? Pokaż stan obecny komina na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 cały szkielecior. A raczej ciężki prefabrykat drewniany ściany od wewnątrz a nie tylko od zewnątrz, obite płytami MFP i na tych płytach kartongips. obecny stan będzie ciężko, bo od kilku dni jest zabudowany już tez na górze. Ale może jakieś zdjęcie znajdę przed zabudową. Ale generalnie wyglądał tak samo jak po postawieniu. A paliłem w nim już dość sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 ok to zdjęcie z początku to jest aktualne. jest z 21 lutego tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Zdjąłem kratkę i zrobile.fotke w srodku obódowy. Widac koncówke kanalu który leci na poddasze i rure dymową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Komin tak zostawiłeś, czy otynkowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.04.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 i jeszcze Po obejrzeniu załączonych zdjęć z całym przekonaniem twierdze że budowanie kominków powinny wykonywać tylko firmy uprawnione / SPECJALISTYCZNE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Komin tak zostawiłeś, czy otynkowałeś? Pytasz o tę część na poddaszu? jeśli tak to jet zabudowany karton-gipsem. z tym, że nie kg bezośrednio do komina, a do stelaża który odsuwa jakoś tam (5-10 cm) płyty od komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 01.04.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 MasterNie masz za "ciasno " obudowanego wkładu , Powierzchnia kratek też mi się wydaje ,że jest dużo za mała.Ciekawe co sądzą o tym fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.04.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Po obejrzeniu załączonych zdjęć z całym przekonaniem twierdze że budowanie kominków powinny wykonywać tylko firmy uprawnione / SPECJALISTYCZNE . Spoko, tylko że ten kominek właśnie taka firma mi stawiała firma dział od 86 roku i chwalą się 3500 realizacji. ps. mówię typowo o obódowie kominka. sam komin postawiła firma, która budowała cały dom (goście którzy później zabudowywali i podłączali wkład narzekali trochę, że za wysoko jest dane wejście do komina. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts