sSiwy12 09.04.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jestem zupełny laik i to praktyczny w tej dziedzinie - ale. Ale interesuje mnie czy dany przewód dymowy (spalinowy) ma w DT zapewnienie, że odpowiada (jest zgodny) normą PN-B-02870:1993, bo tego wymagają przepisy (Rozporządzenie w sprawie WT ..... § 266.2.) - dotyczy przewodów systemowych, albo § 266.3. dla obudowy innej niż systemowa.A po drugie, czy przewód dymowy (spalinowy) jest "zabudowany" (odpowiada) zgodnie z § 265.3. i 4. Rozporządzenia. Nie zrozum mnie źle, ale inne sprawy niż te przepisowe (wymagane) są tylko marketingiem firm, dla tych co niezbyt kumają zapisy "prawne".Dom ma być wybudowany zgodnie z obowiązującymi przepisami, a przewody dymowe (spalinowe) są integralna częścią domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.04.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam.sSiwy ... o ile mnie pamięć nie myli to zapisy, kóre przytaczasz są nieaktualne w świetle tych, kóre weszły niedawno, mówiące o tym że każdy producent urządzenia grzewczego sam określa jak i z czego ma być wykonane odprowadzenie spalin adekwatne do tego co produkuje . Niestety - przyznam się bez bicia że nie jestem w stanie podać konkretnego źródła, musiał bym pogrzebać trochę w tym celu a na prędce nie mam jak. Ale jeżeli jest inaczej - wyprowadź mnie z błędu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.04.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Są aktualne.To o czym piszesz miało miejsce wiele lat temu i dotyczy wymaganego przekroju komina (przewodu dymnego, spalinowego).Drzewiej, faktycznie był określony (przepisami) przekrój komina - teraz to producent kotła go określa - ale w obowiązujacych przepisach dalej określony jest minimalny przekrój komina. (§ 145.1 i 2.) Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.04.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam.Aaa nie ... mówimy o całkiem innych sprawach ... mnie chodzi choćby o dopuszczenie przewodów spalinowych do kotłów gazowych, wykonanych z innych materiałów niż ceramika czy stal. (czyli teoretycznie materiałów palnych). Lub chocoażby o sprawę odprowadzania spalin z kotłów na pellet nie poprzez tradycyjnie pojmowany komin, lecz przez komin dwuścienny przechodzący poziomo przez ścianę. Bo m.in. do rozwiązań stosowanych w tego typu urządzeniach przepisy zostały mocno "dostosowane". Jeżeli mnie pamięć nie myli to zapisy weszły w zycie albo na początku zeszłego roku, albo w końcówce 2013. Swego czasu była nawet dosyć ostra polemika w mediach w tym temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.04.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Zapewne chodzi o §174 (dot. urządzeń gazowych) - ostatnia zmiana była około 6 lat temu. Skaczemy od jednego zagadnienia do drugiego, które z tym pierwszym nie ma wiele, a w zasadzie nic wspólnego. Ale jest wspólna cecha - wszystkie te rozwiązania muszą wypełniać przepisy Rozporządzenia ..... Rozdział 6 - Wymagania przeciwpożarowe dla palenisk i instalacji, czyli podane wcześniej paragrafy - moim zdaniem - oczywiście Dla jasności: § 266. 1. Przewody spalinowe i dymowe powinny być wykonane z wyrobów niepalnych. 2. Przewody lub obudowa przewodów spalinowych i dymowych powinny spełniać wymagania określone w Polskiej Normie dotyczącej badan ogniowych małych kominów. 3. Dopuszcza sie wykonanie obudowy, o której mowa w ust. 2, z cegły pełnej grubości 12 cm, murowanej na zaprawie cementowo-wapiennej, z zewnętrznym tynkiem lub spoinowaniem. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez sSiwy12 poprawiłem na 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2015 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Zapewne chodzi o §174 (dot. urządzeń gazowych) - ostatnia zmiana była około 6 lat temu. Skaczemy od jednego zagadnienia do drugiego, które z tym pierwszym nie ma wiele, a w zasadzie nic wspólnego. Ale jest wspólna cecha - wszystkie te rozwiązania muszą wypełniać przepisy Rozporządzenia ..... Rozdział 6 - Wymagania przeciwpożarowe dla palenisk i instalacji, czyli podane wcześniej paragrafy - moim zdaniem - oczywiście Dla jasności: Zmiana w prawie (kominowym) o której piszesz (2009r.) była dość istotna. Nie wydaje mi się by utrzymano zapis o minimalnej średnicy komina. Nie dociekam, bo dla meritum dyskusji to mało istotne. Istotny jest punkt o "wyrobach" niepalnych. W odróżnieniu od wcześniejszych "materiałów" niepalnych. To kluczowa i niezwykle istotna zmiana. Dobra? Kolejny koń by się przydał dla kogoś kto to potwierdzi...Komin plastykowy, komin obłożony styropianem, obity płytą OSB - wszystko wolno! Tylko zdrowy rozsądek kominiarza może uratować niejeden budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam. Ooo ... a gdzie P. Mariusz to zamieścił - chętnie bym popolemizował trochę w temacie z osobą tak kompetentną jak on. Tym bardziej że miejscami nie jest ta odpowiedź wcale obiektywna ... Pozdrawiam. Siwy vel bajbaga...gdzieś go widziałem... http://www.forumbudowlane.pl/ http://forum.budujemydom.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Istotny jest punkt o "wyrobach" niepalnych. W odróżnieniu od wcześniejszych "materiałów" niepalnych. ...Komin plastykowy, komin obłożony styropianem, obity płytą OSB - wszystko wolno! . Zwracam uwagę, że można i wykonać z papieru, pod warunkiem, ze wytrzyma 1000 stopni w ciągu 30 minut - bo do tego sprowadza się wymóg § 266.2. Doskonale rozumieją to producenci kotłów gazowych - robiąc woltę z urządzeniem gazowym, "zdefiniowanym" od podstawy kotła, a zakończonym na wylocie spalin - tak na wszelki wypadek, bo w przypadku przewodów spalinowych urządzeń gazowych, ustawodawca nie przywołuje § 266 A skoro tu mowa o kominkach, to ustawodawca wyraźnie pisze, że min. kominek może być podłączony do minimalnego przekroju określonego w § 145., muszą spełniać wymagania § 266 (przytoczonego wyżej), co wynika bezpośrednio z § 140. Natomiast dla urządzeń gazowych, przekroje określa producent § 174 i co ciekawe nie przywołuje się tam wymogu "zastosowania" § 266 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Zwracam uwagę, że można i wykonać z papieru, pod warunkiem, ze wytrzyma 1000 stopni w ciągu 30 minut - bo do tego sprowadza się wymóg § 266.2. Doskonale rozumieją to producenci kotłów gazowych - robiąc woltę z urządzeniem gazowym, "zdefiniowanym" od podstawy kotła, a zakończonym na wylocie spalin - tak na wszelki wypadek, bo w przypadku przewodów spalinowych urządzeń gazowych, ustawodawca nie przywołuje § 266 A skoro tu mowa o kominkach, to ustawodawca wyraźnie pisze, że min. kominek może być podłączony do minimalnego przekroju określonego w § 145., muszą spełniać wymagania § 266 (przytoczonego wyżej), co wynika bezpośrednio z § 140. Natomiast dla urządzeń gazowych, przekroje określa producent § 174 i co ciekawe nie przywołuje się tam wymogu "zastosowania" § 266 Czy Ty się powołujesz na to rozporządzenie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie? Fajnie, że to wylazło...Wklej konkretne rozporządzenie które pozwoli nam (w końcu) "rozwalić" temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Tu nowela tego z 2002 ( w 2009) http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fisap.sejm.gov.pl%2FDetailsServlet%3Fid%3DWDU20090560461&ei=BtwoVeaBCsfhaIqkgCg&usg=AFQjCNHlI0dDcOMw-FSyH6RYihkJ_UhSpg&bvm=bv.90491159,d.d2s&cad=rja 23) w § 140 uchyla si´ ust. 3; Myślę, że należy to interpretować tak: -kominki, kuchnie, kotły 0,14x0,14 inne (peleciaki, piece wolnostojące, piece inne na paliwo stałe?) - wolnoamerykanka, ale po deklaracji producenta. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Przepraszam, Wyżej podałem, że opieram się na Rozporządzeniu w sprawie WT ..... Z rozpędu wklejałem tylko paragrafy....... Ujednolicony tekst: http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.04.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 WItam.Warunki techniczne ... to my znamy. Tutaj w pierdoły o 5 cm warstwie wełny wokół komina nie ma zabawy.Weź no zapodaj PN tyczącą badań małych kominów ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 w § 140 uchyla si´ ust. 3; Myślę, że należy to interpretować tak: -kominki, kuchnie, kotły 0,14x0,14 inne (peleciaki, piece wolnostojące, piece inne na paliwo stałe?) - wolnoamerykanka, ale po deklaracji producenta. Niekoniecznie. Bo, § 140.1. przywołuje (Zał.nr.1. pkt.23) normę PN-B-10425:1989, (Zał.nr.1. pkt.23) a tam w pkt. 3.3.4. jest określony minimalny przekrój przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 . Weź no zapodaj PN tyczącą badań małych kominów ... . Obowiązująca PN-B-02870:1993 dostępna np. tu: http://sklep.pkn.pl/pn-b-02870-1993p.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Obowiązująca PN-B-02870:1993 dostępna np. tu: http://sklep.pkn.pl/pn-b-02870-1993p.html Znasz ta normę, to ja przytocz...Chyba, że chcesz uciąć dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Znasz ta normę, to ja przytocz...Chyba, że chcesz uciąć dyskusję... Dotyczy sposobu (procedury) badania kominów (nie wkładów kominowych) dla urządzeń o mocy nie większej jak 120kW, ogólnie 1000 stopni w 30 minut - ma wytrzymać i być dalej szczelne. Jako odbiorcę końcowego, interesuje mnie tylko to, czy dany produkt spełnia tą normę (a w zasadzie, że przeszedł takie badania), a zapewnienie tego powinno być w DT. To samo powinno dotyczyć instalatora - powinien stosować tylko takie rozwiązania, które w DT mają potwierdzenie spełnienia wymagań normy. Od instalatorów wymagam także aby roboty były wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami (i normami jeśli są obowiązujące). Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.04.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam.Czyli wracamy do meritum sprawy ...Gdzie można znaleźć obowiązujące przepisy mówiące o tym że pomiędzy kominem a elementem drewnianym (łatwopalnym) należy dać 5 cm wełny mineralnej ?Dajmy na to że instrukcja producenta mi nie wystarcza i chciałbym sięgnąć do konkretnych przepisów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Rozporządzenie w sprawie WT...... § 265.4 dla kominów oraz § 265.3.dla "łączników". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.04.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam.Paragraf 265, punkt 4 - 5 cm wełny mineralnej nie spełnia tego wymoguParagraf 265, punkt 4 - wymagań zawartych w tym punkcie nie spełnia nawet system Schiedel Ignis ProtectI co teraz ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.04.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Spełnia, spełnia - bo wszak wełna łatwopalną nie jest Po drugie przepisy czytamy (i stosujemy) w całości a nie wyrywkowo - jest (w podanym przepisie), minimalna odległość komina od materiałów łatwopalnych. Uzupełnienie tej (określonej w przepisie) "dylatacji" materiałem niepalnym, spełnia warunki tego przepisu. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts