Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie ciepłego powietrza z kominka na poddasze

MasterCheat

Recommended Posts

Tiaaaaaaaa.

Lew zrobił zebranie wszystkich zwierząt na polanie.

Kazał aby zwierzęta podzieliły się na dwie grupy:

Ładne po lewej,, mądre po prawej

Zwierzęta się rozbiegły część na prawo część na lewo - tylko ŻABA została na środku.

Lew pyta - a ty żaba co ??

a żaba na to - przecież się qrna nie rozdwoję.

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tiaaaaaaaa.

Lew zrobił zebranie wszystkich zwierząt na polanie.

Kazał aby zwierzęta podzieliły się na dwie grupy:

Ładne po lewej,, mądre po prawej

Zwierzęta się rozbiegły część na prawo część na lewo - tylko ŻABA została na środku.

Lew pyta - a ty żaba co ??

a żaba na to - przecież się qrna nie rozdwoję.

Kawał stary jak Świat ale nie rozumiem kto jest tą żaba ty czy foreścik ;):p

Dałbym ci przykład z kawału o mendach.Znasz go chyba bo z tym rozdwojeniem ma dużo wspólnego.:);)

Żaba to ja...Stary ropuch niedługo!:rolleyes:

Siwy. Skoro nam tak dobrze poszło z drewnem;), to może przy okazji "komin na kominku". Z rewizją oczywiście, ale wkładem kominkowym jako wyczystka. Mam swój na to pogląd, z którym się nie kryję, ale ciekawi mnie Twoje zdanie...

Żaba to ja...Stary ropuch niedługo!:rolleyes:

Siwy. Skoro nam tak dobrze poszło z drewnem;), to może przy okazji "komin na kominku". Z rewizją oczywiście, ale wkładem kominkowym jako wyczystka. Mam swój na to pogląd, z którym się nie kryję, ale ciekawi mnie Twoje zdanie...

O matuniu nie mogłeś mu dać w udowadnianie zasadności stosowania rury do kominka z waszego zduńskiego katalogu a tą ,którą inwestor kupi sam w superhpipermarkecie.;)

Twoje zdanie...

Przeceniasz moją znajomość rzeczy, w temacie kominy.

Ja tylko dość biegle (swoim, nieskromnym zdaniem) poruszam się w zagadnieniach prawnych (w tym PB).

Staram się "propagować" - co zrobić aby sprostać wymaganiom obowiązujących przepisów, zamiast bardzo popularnego i stosowanego - jak ominąć przepisy (taki błąd genetyczny posiadam :rolleyes: )

Ja tylko dość biegle (swoim, nieskromnym zdaniem) poruszam się w zagadnieniach prawnych (w tym PB).

Staram się "propagować" - co zrobić aby sprostać wymaganiom obowiązujących przepisów, zamiast bardzo popularnego i stosowanego - jak ominąć przepisy (taki błąd genetyczny posiadam :rolleyes: )

No nareszcie, to wszystko wyjaśnia.Ten błąd genetyczny to niechybnie fobia jak ktoś rozpozna kim tak na prawdę jesteś.W posługiwaniu literaturą z PB to jawne.......... chwalipięta to ja.;).

Na dodatek pokazałeś ogromne korzyści i oszczędności co poniektórym nie odbije sie bez echa.Nie ma kominków i zduńskiej techniki kominowej nie ma zagrożenia pożarowego.Jakie to banalne i z podwójna korzyścią.

od początku twierdziłem, ze temat zwiedzie czy też zawiedzie piszących w tzw. kozi róg

po całym wątku trudno nie oprzeć się wrażeniu , że NS ma całkowitą rację :/

Witam.

Piotrze, myślałem że Bubi jest największym filozofem na FM,ale są lepsi,dużo lepsi a ile postów mają fiu,fiu,bździu,bździu ;).

Koledzy krótko i zwięźle:to co tak ładnie wygląda w instrukcjach i testach nie ma zastosowania w praktyce,bo najważniejszy czynnik pominąłem:fuszerkę polskiego fachowca ;),oczywiście nawet dokładne szkopy też błędy robią,ale to co jest u nas to już tradycja, a dalej na wschodzie to już zgroza,oczywiście zawsze są wyjątki ;).

Pozdrawiam.

Witam.

Piotrze, myślałem że Bubi jest największym filozofem na FM,ale są lepsi,dużo lepsi a ile postów mają fiu,fiu,bździu,bździu ;).

Koledzy krótko i zwięźle:to co tak ładnie wygląda w instrukcjach i testach nie ma zastosowania w praktyce,bo najważniejszy czynnik pominąłem:fuszerkę polskiego fachowca ;),oczywiście nawet dokładne szkopy też błędy robią,ale to co jest u nas to już tradycja, a dalej na wschodzie to już zgroza,oczywiście zawsze są wyjątki ;).

Pozdrawiam.

Dlatego bardzo mi się ta dyskusja podoba. Bo sporo wyjaśniła tym co umieją czytać i nam samym.

Ok. Więc miej na nas oko. Bardzo potrzebny jest co jakiś czas kubeł zimnej wody na nasze głowy. Szczególnie piromanów. Tych co ogniem miotają...Bez względu na sposób uprawiania tego hobby - po amatorsku, czy profesjonalnie...

Ok. Więc miej na nas oko. Bardzo potrzebny jest co jakiś czas kubeł zimnej wody na nasze głowy. Szczególnie piromanów. Tych co ogniem miotają...Bez względu na sposób uprawiania tego hobby - po amatorsku, czy profesjonalnie...

Podsumowanie godne znawcy w temacie.Jak to miedziannik powiedział z czym się po części nie zgadzam.

....Koledzy krótko i zwięźle:to co tak ładnie wygląda w instrukcjach i testach nie ma zastosowania w praktyce,bo najważniejszy czynnik pominąłem:fuszerkę polskiego fachowca http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif

ale szkoda ,ze żaden z trzech ekspertów ścierających się z rzeczywistością nie podjął próby odpowiedzi na tak proste moje pytanie.

...........Zapytam cię przewrotnie bo oni maja machinalny już pogląd.Jeśli wybudowałem dom z kominami o które idzie batalia ale...aleee nie będę miał w użyciu żadnych kominków itp.to czy wtedy jak kierbud przypilnował odległości i izolacji itp zgodnie z PN i PB,czy wówczas to wtenczas wszystko mam ok.Zaznaczam nie będę miał w/w jako dodatkowych źródeł pozyskiwania energii cieplnej.
Edytowane przez niktspecjalny

Witam.

Niktspecjalny,każdy ma swoje zdanie,to nie czasy adka czy komuny :p.

Nie moja sprawa,ale pytałeś "Baturkę" ;) ,o temp. spalin w twoim kominku,kup za kilkadziesiąt zł. termometr do spalin do 500 st.,chyba że jesteś pewien że nie masz więcej jak 300 st. to wystarczy taki do piekarnika z długą sondą za jakieś 15-20 zł. ,a ten brązowy proszek w kominie to popiół lotny+sadza ;).

Pozdrawiam.

Koledzy krótko i zwięźle:to co tak ładnie wygląda w instrukcjach i testach nie ma zastosowania w praktyce,bo najważniejszy czynnik pominąłem:fuszerkę polskiego fachowca ;).......

Trudno się z tym nie zgodzić.

Cała dyskusja rozgorzała bo te 2 - 3 , lub 5 cm.

Nie chcę nikogo urazić, ale to wynikało z braku usystematyzowanej wiedzy.

Filozoficznie.

Ten rozpatrywany tu przykład, dotyczył komina z oznaczeniem G 50 (rysunek z UK), czyli spełnia wymaganie (normowe), że w odległości 50mm od komina, można "umieścić" materiał palny - co nijak nie jest zgodne z naszymi wymaganiami (rysunek z naszej instrukcji + przedstawione wyliczenia Foresta).

No ale ten producent ma też kominy z oznaczeniem G 100, G 150 ............. - czyli jakby nie liczyć, te kominy spełnią nasze wymagania (przepisy).tak jak liczył Forest.

Ale najlepsze jest to, że komin z oznaczeniem G 50 jest lepszy (bezpieczniejszy) od tych oznaczonych G 100 , G 150, ......;)

Ps. Oczywiście mając na uwadze też to, co pisałem wcześniej.

Ps.2. Ta gwiazdka (*) na rysunku z UK, jest odnośnikiem do opisu, że odległość, nie mniejsza niż, oznaczona jako "x" jest związana z oznaczeniem G komina.

Edytowane przez sSiwy12
Ps.2. dopisałem.

Witam.

Nie moja sprawa,ale pytałeś "Baturkę" ;) ,o temp. spalin w twoim kominku,kup za kilkadziesiąt zł. termometr do spalin do 500 st.,chyba że jesteś pewien że nie masz więcej jak 300 st. to wystarczy taki do piekarnika z długą sondą za jakieś 15-20 zł. ,a ten brązowy proszek w kominie to popiół lotny+sadza ;).

Pozdrawiam.

W sumie pytasz ale i odpowiadasz może nieświadomie.Nie puszczam 300stC w komin skąd te przypuszczenia.Chciałem i mam skryta nadzieje ,że którys z trzech muszkieterów FM odważy sie odpowiedzi mi udzielić.Tedy to ja zapodam co następuje;).

Witam.

Pozdrawiam.

Jak to zbadałeś???Popiół lotny +sadza.Popiół ma inną konsystencję, a granulat inną.To ani sadza ani popiół.To w rzeczy samej granulki czego nie wiem ale nie sadzy i popiołu.

Nie wiem gdzie się podziali ci 3 muszkieterowie,chyba robią tak :p,a ja d,artagnan muszę sam walczyć :o.

Co do termometru,to co ci się wydaje może mocno odbiegać od rzeczywistości.Przykład mój stary GS po zamontowaniu termometru w czopuchu sprowadził mnie na ziemię,to że możesz dotknąć ręką czopucha nie oznacza że spaliny mają poniżej 100 st.,jest dużo więcej, dałem ci radę i przykład z mojego życia ;).Jeśli to nie popiół+sadza to co tam możesz jeszcze mieć w twoim kominie? :confused:,oświeć nas bo nie wiemy.

Pozdrawiam.

Nie musisz walczyć.Sprowadziłeś się na ziemie to masz spokój.Trzej muszkieterowie nie odpowiadają bo wiedza co chcę im przekazać.nie :p jak sugerujesz.Masz kominy w domu???. Jeśli masz i według ciebie są w porządku po co się tu udzielasz???Po to by mi powiedzieć ,że zmierzyłeś;) temp w czopuchu???

Kurka wódka gdzie ci 3 muszkietery ;)?.

Mam 3 kominy w domu,2 tradycyjne z cegły liczą sobie 71 wiosen,a ostatni tylko 6 i to komin systemowy jak twój o przekroju fi 160 zamiast wełny keramzyt ;),podłączony do kuchni węglowej=w tej chwili nie da się węglem palić ;)

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17644-vienybe-10-kw-gdzie-kupi%C4%87/page-2 post 39, dalej również zdjęcia i film.

Udzielam się bo chcesz wiedzieć od "Baturki" jaką masz temp. w czopuchu,a on ani nikt na świecie ci tego powiedzieć rzecz jasna nie może.Niestety musisz kupić ten termometr,zamontować=wywiercić otworek bodaj fi 4 mm.i możesz jeśli chcesz nam napisać jakie parametry osiągasz,ja jestem bardzo zainteresowany.Na próbę może być to:

http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/stalgast-620510.html

tylko pod górną krawędzią w czopuchu,chyba wiesz dlaczego ;).

Masz trzy kominy???Masz się w takim razie czym pochwalić.Aby ,żeby pokazać temperaturę ,jutro zrobię fotki inne........... wnętrza mego smolucha-wełniaka.Nie palę w kominku więc wybacz ,że nie mam jak zmierzyć temperatury.Mój KZPŁW jest wstanie spoczynku bo mam w domu ciepło a wodę czerpie z nieba i dodatkowo wlata ;) mi ten temperament w podłogówkę.