Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z uzyskaniem wymaganej temperatury pomieszczeń przy ogrzewaniu podłogowym

ropek1

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów!

Mam do Was pytanie związane z instalacją ogrzewania podłogowego. Od kilku dni jestem po przeprowadzce do nowego domu i próbuję ogrzać go do zaprogramowanej temperatury, ale z jakiegoś powodu mi się to nie udaje.

Zacznę od opisu domu:

- 2 kondygnacyjny podpiwniczony

- powierzchnia wszystkich kondygnacji to 150 m2

- powierzchnia grzania podłogówką - 120 m2 (ok 50, 50 i 20 m2 w piwnicy)

- piec kondensacyjny Brotje Ecotherm Compact WBS 22 E z czujnikiem temperatury zewnętrznej

- 120 l zbiornik na CWU

- wyposażenie do ogrzewania podłogowego marki Cosmofloor

- termostaty marki Aton (coś takiego: http://allegro.pl/regulator-do-kotla-bezprzew-aton-t7-wl-nie-auraton-i5206323192.html)

A teraz postaram się określić w czym mniej więcej jest problem...

Kilka dni temu mój instalator CO (który aktualnie przebywa w Niemczech) zainstalował system sterowania bezprzewodowego ATOM i połączył go z wyposażeniem Cosmofloor (siłownikami i listwami sterującymi). Na termostatach z czujnikiem temperatury ustawiam sobie temperaturę 21 stopni i za chiny ludowe instalacja nie jest w stanie jej osiągnąć.

Myślałem, że to może problem związany z krzywą grzewczą (była ustawiona na 0,75 - zmieniłem na 2), ale dalej instalacja nie jest w stanie osiągnąć zadanej temperatury.

Co ciekawe - wcześniej gdy tych siłowników i listwy sterującej nie było i ustawiałem sobie temperaturę instalacji ręcznym pokrętłem w skrzynce z rozdzielaczem - wówczas bez problemu byłem w stanie osiągnąć taką temperaturę w mieszkaniu jak chciałem (albo i nawet zbyt dużą).

Jak myślicie - co może być problemem, albo przynajmniej gdzie zacząć szukać?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak widać z opisu działania, instalacja jest raczej poprawnie wykonana. Ustawiona ręcznym regulatorem osiąga zadaną, pożądaną temperaturę. Problem powstał po zainstalowaniu automatyki.

Może być problem z tym, że na razie nie radzisz sobie z ustawieniami. Może automatyka jest niedostosowana do Twojej, specyficznej instalacji.

Na Twoim miejscu odłączyłbym to ustrojstwo od instalacji i ustawił ręcznie. Synchronizację pozostawiłbym wykonawcy, po powrocie do kraju.

Jeszcze raz potwierdza się, że najprostsze, ręczne ustawianie jest niezawodne, najtańsze i najlepsze. Wszelka dodatkowa, droga elektronika jest zbędna i zwykłemu mieszkańcowi domu niepotrzebna.

To tylko gadżet dla maniaków elektroniki.

Słowo klucz bezwładność podłogówki... odczekaj aż podłoga dojdzie do zadanej temperatury a dopiero zacznie oddawać ciepło otoczeniu. A jeśli to nowy dom to może trochę potrwać, ile oC idzie na zasilaniu podłogówki?

Inwestor napisał wyraźnie, że na ręcznym było ok. Po przestawieniu na automat temperatura spadła i nie może ponownie osiągnąć zadanej.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Na początek kilka słów wyjaśnienia - podłogówka bez automatyki była testowana kilka tygodni temu przy okazji wygrzewania wylewki (anhydrytowej). Wówczas temperatura która była w pomieszczeniach potrafiła bez problemu przekroczyć 24 stopnie pomimo zdecydowanie mniejszych temperatur na zewnątrz. Od tamtego momentu budynek był grzany sporadycznie aż do zeszłej soboty (tj. 28.03) kiedy została zainstalowana automatyka do sterowania temperaturą.

Poniżej przesyłam zdjęcia rozdzielacza i termostatu:

a) termostat do sterowania temperaturą (temperatura zadana 22 stopnie, obecna: 20,4 - nieco spadła)

https://drive.google.com/file/d/1IVj8gImgXKYl03s4z7NmC6jgzlx3n1gl5Q/view?usp=sharing

b) szafka z rozdzielaczem (temperatura na ręcznym termostacie ustawiona na 50 stopni):

https://drive.google.com/file/d/18P58O4AjVj8lT0xr2ovWH28I3M6KEWq9KA/view?usp=sharing

c) zbliżenie na termostat ręczny:

https://drive.google.com/file/d/1flYxcldjt3DLNk8lJ02s6dViu4X43C3tTA/view?usp=sharing

d) termometr przy rozdzielaczu:

https://drive.google.com/file/d/1TaUoaMCCtwQ7gaaiWt1j_wRFmgB_y62tdw/view?usp=sharing

Dodam jeszcze, że aktualna temperatura na piecu wynosi ok 50 stopni (przy krzywej 2).

Z góry dzięki za pomoc!

Gregor - zostały dodane tylko siłowniki i komponenty do sterowania nimi.

Jest tak jak przypuszczałem. Masz mieszacz, który nie nadaje się do kondensata niskotemperaturowego.

Ten typ mieszacza działa dla temperatur zasilania ok. 70C.

Druga sprawa; podłogówka powinna być sterowana z kotła, a sam kocioł powinien mieć dołączony regulator pokojowy ze strefy podłogówki bez siłownika (sprzężenie zwrotne).

Twój kocioł potrafi sterować podłogówką, a dokładnie zaworem 3D w mieszaczu i jego pompą.

http://www.broetje.pl/wp-content/uploads/2014/02/TI_EcoThermKompakt_WBS_WBC_BBK.pdf

Na stronie 68 jest przykład na którym jest pokazane jak wygląda takie sterowanie.

Pozdrawiam

GREGOR

Jest tak jak przypuszczałem. Masz mieszacz, który nie nadaje się do kondensata niskotemperaturowego.

Ten typ mieszacza działa dla temperatur zasilania ok. 70C.

Druga sprawa; podłogówka powinna być sterowana z kotła, a sam kocioł powinien mieć dołączony regulator pokojowy ze strefy podłogówki bez siłownika (sprzężenie zwrotne).

Twój kocioł potrafi sterować podłogówką, a dokładnie zaworem 3D w mieszaczu i jego pompą.

http://www.broetje.pl/wp-content/uploads/2014/02/TI_EcoThermKompakt_WBS_WBC_BBK.pdf

Na stronie 68 jest przykład na którym jest pokazane jak wygląda takie sterowanie.

Pozdrawiam

GREGOR

Dzięki za odpowiedź. Jaki w takim razie mieszacz powinien być zastosowany i po czym poznałeś że ten nie jest do podłogówki?

Co do regulatora pokojowego - niestety nic takiego nie dostałem do kotła. Zapytam w hurtowni czy powinienem dostać coś takiego razem z tym piecem...

No i jeszcze jedno pytanie - skoro mam 3 kondygnacje + kilka różnych pomieszczeń gdzie chciałbym mieć inne temperatury - jak miałbym sterować temperaturą za pomocą jednego regulatora pokojowego który miałby być dołączony do pieca?

to może byc trudne, jeśli nie niemożliwe.

może nie być możliwe takie wyregulowanie podłogówki, żeby to działało

No i jeszcze jedno pytanie - skoro mam 3 kondygnacje + kilka różnych pomieszczeń gdzie chciałbym mieć inne temperatury - jak miałbym sterować temperaturą za pomocą jednego regulatora pokojowego który miałby być dołączony do pieca?

Zakładając, że nie masz zamiaru dynamicznie tej temperatury zmieniać (co w przypadku podłogówki jest raczej trudne;)) to jest to do wykonania. Wybierasz sobie pomieszczenie bazowe, gdzie ustalasz pożądana temperaturę, a potem przy pomocy rotametrów ustawiasz odpowiednie temp w innych pomieszczeniach. Jest to proces dość czasochłonny, ale jednorazowy i niezawodny, Jak raz ustawisz to tak już zostanie, a to całe ustrojstwo, które zamontowałeś to moim zdaniem więcej problemów niż pożytku. Z doświadczenia wiem, że najlepiej działają proste instalacje, a im więcej bajerów tym więcej problemów.

Dzięki za odpowiedź. Jaki w takim razie mieszacz powinien być zastosowany i po czym poznałeś że ten nie jest do podłogówki?

Co do regulatora pokojowego - niestety nic takiego nie dostałem do kotła. Zapytam w hurtowni czy powinienem dostać coś takiego razem z tym piecem...

Nie twierdzę, że ten mieszacz co masz nie jest do podłogówki.

Jest, ale do innych temperatur zasilania.

W Twoim przypadku powinien być mieszacz z zaworem 3D i siłownikiem:

250209podlogowka4a.jpg250209podlogowka2.jpg

Pozdrawiam

GREGOR

Napisz najpierw jak wygląda cała instalacja, czyli czy jest tylko podłogówka i czy ma oddzielne mieszacze na piętro, czy może masz układ mieszany - jak on wygląda.

Jest możliwe, ze przy niewielkich zmianach można to doprowadzić do ładu, ale niestety z pewnymi ograniczeniami.

Pozdrawiam

GREGOR

Napisz najpierw jak wygląda cała instalacja, czyli czy jest tylko podłogówka i czy ma oddzielne mieszacze na piętro, czy może masz układ mieszany - jak on wygląda.

Jest możliwe, ze przy niewielkich zmianach można to doprowadzić do ładu, ale niestety z pewnymi ograniczeniami.

Pozdrawiam

GREGOR

A więc tak:

Piwnica - 1 pomieszczenie z podłogówką i 1 strefą grzewczą. Dojdzie jeszcze grzejnik (niskotemperaturowy) w garażu + grzejnik w kotłowni (jeszcze nie wybrałem ale jest to również pralnia).

Parter - podłogówka na całej powierzchni parteru (otwarta przestrzeń) z 3 strefami grzewczymi (salon/kuchnia/ubikacja).

Piętro - podłogówka na całej powierzchni z 4 strefami grzewczymi (sypialnia 1/sypialnia 2/łazienka/korytarz).

Na każdej kondygnacji znajduje się mieszasz - na pewno tego samego rodzaju z tą samą pompką.

A więc tak:

Piwnica - 1 pomieszczenie z podłogówką i 1 strefą grzewczą. Dojdzie jeszcze grzejnik (niskotemperaturowy) w garażu + grzejnik w kotłowni (jeszcze nie wybrałem ale jest to również pralnia).

Parter - podłogówka na całej powierzchni parteru (otwarta przestrzeń) z 3 strefami grzewczymi (salon/kuchnia/ubikacja).

Piętro - podłogówka na całej powierzchni z 4 strefami grzewczymi (sypialnia 1/sypialnia 2/łazienka/korytarz).

Na każdej kondygnacji znajduje się mieszasz - na pewno tego samego rodzaju z tą samą pompką.

Skoro masz wszędzie niskotemperaturowe ogrzewanie to po co te mieszacze?

Ja bym to podpiął bezpośrednio do kotła (jak pompa kotłowa wydoła).

Ewentualnie potrzebne będzie sprzęgło i mocniejsza pompa.

Mieszacze generalnie do wywalenia.

Główny sterownik (ten oryginalny od kotła) bym dał gdzieś na parterze, a cała reszta może być sterowana (w dół) termostatami i siłownikami.

Pozdrawiam

GREGOR

Gdybym ja wiedział po co te mieszacze :p

Dowiedziałem się że ten główny sterownik oryginalny od kotła muszę zakupić osobno - nie jest sprzedawany w zestawie.

ropek1, tak jak wcześniej napisał CI xmsg masz niepotrzebnie skomplikowaną instalację. jaki był zamysł Twojego instalatora - nie wiem:confused: Znaczy domyślam się, że chodziło i wyciągnięcie jak największej kasy, bo innego powodu nie widzę. Masz instalację przygotowaną do zasilania jednym parametrem, więc wszystkie te mieszacze są zbędne i to one najprawdopodobniej nie pozwalają Twojej instalacji na osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Niestety prawda jest taka, że wydałeś niepotrzebnie kilka tysięcy, podczas gdy można to było wykonać w banalnie prosty sposób i działało by prawidłowo. Ja bym ścigał tego instalatora - założył to teraz niech sprawi, żeby działało jak należy, a jak nie to niech poprawia, i nie daj sobie wmówić, że to Twoja wina!

Do zwykłych rozdzielaczy, bez żadnych mieszaczy. Ponieważ zasilasz cały swój układ woda o tej samej temperaturze, nie potrzebne są żadne mieszacze. Wystarczy Ci jeden zawór termostatyczny przy kotle, ewentualnie jakieś sprzęgło i mocna obiegówka, która to wszystko napędzi. Temp w poszczególnych pomieszczeniach wyregulujesz za pomocą przepływów, ewentualnie tych elektrozaworów, które zainstalowałeś, choć ja bym to wywalił, bo to zbędny bajer. Podłogówka ma taką bezwładność, że o jakiejkolwiek dynamicznej zmianie temp możesz zapomnieć, a zwykłe różnicowanie temp można z równie dobrym, albo i lepszym efektem wykonać ręcznie na zwykłych rotametrach.