ropek1 10.04.2015 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Wszystkie pompki pracowały tylko na najniższym biegu. Aktualnie są przełączone na drugi bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 10.04.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Wszystkie pompki pracowały tylko na najniższym biegu. Aktualnie są przełączone na drugi bieg. Jeżeli mieszkasz w wieżowcu to możesz zostawić pompki na wyższych biegach. Jeżeli jednak nie mieszkasz w wieżowcu to polecam przełączenie wszystkich pompek na bieg 1 zwłaszcza tej głównej przy piecu (Wszystkich zaznaczam na bieg 1) Każde przełączenie pompki na wyższy bieg wiąże się z mniejszą sprawnością pieca i układu , a co za tym idzie nie dogrzewanie pieca i układu. Im wolniejszy przepływ czynnika tym układ sprawniejszy i wydajniejszy i tak samo jest z piecem. Ustaw dobrze rotametry i Bypass i bedzie ok Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.04.2015 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Mikołaju czary opowiadacie. Wynika z tego ,że im mniejsza wydajność pompy tym wyższa sprawność instalacji i kotła. To może je wyłączyć wtedy wydajność jest najmniejsza A jest dokładnie odwrotnie A bay pas zakręcić i pompy na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropek1 11.04.2015 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Mikołaju czary opowiadacie. Wynika z tego ,że im mniejsza wydajność pompy tym wyższa sprawność instalacji i kotła. To może je wyłączyć wtedy wydajność jest najmniejsza A jest dokładnie odwrotnie A bay pas zakręcić i pompy na maksa Jeżeli piec się nagrzewa błyskawicznie do temperatury 50 stopni i później gaśnie, a zasilanie jednego z rozdzielaczy jest zimne to może coś się przytkało? Piec rozgrzewa się za szybko i gaśnie gdyż nie może skutecznie rozprowadzać czynnika grzewczego? Moja teoria bierze się z podobnej sytuacji jaką miałem z CWU - układ był zapowietrzony, piec szybko się przegrzewał i wyłączał gdyż nie mógł przepchać ciepła do zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropek1 11.04.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Nie chcę zapeszać...ale chyba problem się nieco rozwiązał Postanowiłem rozkręcić filtr na powrocie przy piecu. Okazało się, że filtr jest cały w gęstym czarnym szlamie. Po dokładnym przeczyszczeniu i założeniu filtra piec zaczął chodzić normalnie - trzyma stałą temperaturę w okolicach 45-47 stopni i zasilanie na wszystkich rozdzielaczach jest ciepłe. Temperatura na termometrach rozdzielaczy oscyluje w okolicach 35 stopni (zasialnie), a na powrocie jest kilka stopni niższa. Bypassy ustawione mniej więcej na 1/4. Poczekam do jutra i zobaczę co się wydarzy - na razie na zewnątrz temperatura jest w granicach 16 stopni . PS. Po przymknięciu bypassów zwiększył się przepływ na rotametrach. Tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.04.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Jak są problemy z grzaniem nowej instalacji to warto sprawdzić filtry:) Już dawno pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.04.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak widać, te filtry robią spore zamieszanie. Sorry za może naiwne pytanie ale po co się te sitka zakłada?Bez nich cała instalacja do kitu?(kiedykolwiek coś robiłem z instalacją, pierwsza rzeczą było pozbycie się filtrów...)Bardzo pouczający wątek. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ropek1 12.04.2015 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Już dawno pisałem Wiem i dziękuję za pomoc hehe Po nieprzespanej nocy przeczytałem jeszcze raz cały wątek i właśnie po Twojej wypowiedzi stwierdziłem że to zweryfikuję. PS. Aktualnie podłogówka działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.04.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Mikołaju czary opowiadacie. Wynika z tego ,że im mniejsza wydajność pompy tym wyższa sprawność instalacji i kotła. To może je wyłączyć wtedy wydajność jest najmniejsza A jest dokładnie odwrotnie A bay pas zakręcić i pompy na maksa Czy ja gdzieś pisałem o wydajności pomp -nie - pisałem o wydajności pieca i sprawności układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Jak widać, te filtry robią spore zamieszanie. Sorry za może naiwne pytanie ale po co się te sitka zakłada? Bez nich cała instalacja do kitu? (kiedykolwiek coś robiłem z instalacją, pierwsza rzeczą było pozbycie się filtrów...) Bardzo pouczający wątek. Filtr jest po to by chronić pompę i by zawory ZZ sie nie zacinały i by nie zapchać rotametrów.. Montuje sie je zawsze przed pompami nigdy same np. na powrocie. Zanim je zdemontujesz grubo się zastanów. No chyba ,że chcesz płacić za płukanie układu pod ciśnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.04.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jeżeli mieszkasz w wieżowcu to możesz zostawić pompki na wyższych biegach. Jeżeli jednak nie mieszkasz w wieżowcu to polecam przełączenie wszystkich pompek na bieg 1 zwłaszcza tej głównej przy piecu (Wszystkich zaznaczam na bieg 1) Każde przełączenie pompki na wyższy bieg wiąże się z mniejszą sprawnością pieca i układu , a co za tym idzie nie dogrzewanie pieca i układu. Im wolniejszy przepływ czynnika tym układ sprawniejszy i wydajniejszy i tak samo jest z piecem. Ustaw dobrze rotametry i Bypass i bedzie ok I jeszcze nie wiesz co piszesz A na końcu to już esencja -ustaw dobrze to będzie dobrze . Reszta to nawet szkoda komentaża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts