Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens ... ?

Recommended Posts

to zalezy jak duza masz dzialke i jak rozplanujesz skladowanie materialow itp sprawy. przy dzialce wielkosci ok. 1000 m2 raczej nie radze

Dzięki, chyba masz jednak rację.

A tak mnie korci żeby posadzić troszkę fajnych iglaków :lol:

Pozdr...kominiarz :wink: .

A ja widzialem dzialke mojego brata ciotecznego który włąsnie dwa lata temu zbudował dom i zdziwiło mnie ze jego ogród wyglada na duzo starszy.Jak mi wyjaśnil prace w ogrodzie i sadzenie roślin zaczła 6 lat wcześniej kiedy nabył ten kawalek ziemi. W jego przypadku udało sie zachować nasadzenia choć dzialka ma wlasnie około 10arów.

Dlatego mysle ze warto próbowac bo kiedy zbudujemy dom mozemy od razu czuć sie tak jak byśmy w nim mieszkali od lat, patrzac na znajomy krajobraz który sami wypielegnowaliśmy wcześniej. A co do zachowania ,to po prostu trzeba wcześniej włozyć troche pracy w planowanie, a w czasie budowy na pilnowanie robotników.

Pozdrawiam

A ja widzialem dzialke mojego brata ciotecznego który włąsnie dwa lata temu zbudował dom i zdziwiło mnie ze jego ogród wyglada na duzo starszy.Jak mi wyjaśnil prace w ogrodzie i sadzenie roślin zaczła 6 lat wcześniej kiedy nabył ten kawalek ziemi. W jego przypadku udało sie zachować nasadzenia choć dzialka ma wlasnie około 10arów.

Dlatego mysle ze warto próbowac bo kiedy zbudujemy dom mozemy od razu czuć sie tak jak byśmy w nim mieszkali od lat, patrzac na znajomy krajobraz który sami wypielegnowaliśmy wcześniej. A co do zachowania ,to po prostu trzeba wcześniej włozyć troche pracy w planowanie, a w czasie budowy na pilnowanie robotników.

Pozdrawiam

Zabieram się do sadzenia moich ulubionych iglaków :D

Czy ta pora roku to dobry pomysł na sadzenie? Ostatnio jedna pani ze szkółki z iglakami zapewniała mnie że w 100% wszystko się przyjmie :-? z drugiej strony słyszałem że lepiej z tym poczekać do jesieni :o

Jak to w końcu jest z tymi iglakami ???

Aby posadzone z bryłą ziemi (kupione z doniczką) iglaki przjmowały się trzeba je :

- sadzić w dole wypełnionym torfem

- obficie i co kilka dni przez 3 miesiące podlewać (wyrobić misę z ziemi dla podlewania)

- po posadzeniu nie udeptywać ziemi nogami, bo może się bryła ziemi rozkruszyć i poobrywać korzenie.

Udeptuje się tylko sadzonki bez bryły.

A ja bym Ci jednak odradzała sadzenie iglaków na niezamieszkanej działce. Iglaki to bardzo łakomy kąsek dla złodziei :evil: Przywiążesz się do swoich roślinek, będziesz o nie dbał, podlewał, a pewnego dnia przyjedziesz i zobaczysz dziurę w ziemi. Wiem jak to ból :cry:

Posadź liściaste.

pozdr