Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HST okno "przemaka"

Recommended Posts

Kotew za mało. Poza tym czy poszerzenie połączyli mechanicznie z profilem HS-a? Czy między poszerzenie a profil dali taśmę rozprężną?

Nie umiem w 100% odpowiedzieć na to pytanie, tak jak panowie widzą, między poszerzeniem a HS, nie ma żadnych taśm. Sposób łączenia poszerzenia jest mi nieznany.

Medevac,

w skrócie.

Składaj reklamację na niezgodny ze sztuką budowlaną oraz niezgodny z instrukcją SWS oraz systemodawcy (czyli profili) montaż warstowy. Jednocześnie składaj też reklamację na niezgodny z wytycznymi produkcyjnymi sposób montażu poszerzeń do ramy.

Nie jest w tej chwili ważne jaki to jest system HS. Żaden systemodawca nie dopuszcza takiego montażu HS-a i takiego montażu poszerzeń do HS-a.

Niestety w tej chwili musisz składać reklamację do tego, kto ci to sprzedał. I zobaczyć jego reakcję.

PS: Radziłbym się śpieszyć, bo prawo nakazuje ci "niezwłocznie" złożyć reklamację. A jeśli będziesz czekał, a ten producent czyta to forum, to ci na tej podstawie odrzuci reklamację.

Pozdrawiam

Medevac,

w skrócie.

Składaj reklamację na niezgodny ze sztuką budowlaną oraz niezgodny z instrukcją SWS oraz systemodawcy (czyli profili) montaż warstowy. Jednocześnie składaj też reklamację na niezgodny z wytycznymi produkcyjnymi sposób montażu poszerzeń do ramy.

Nie jest w tej chwili ważne jaki to jest system HS. Żaden systemodawca nie dopuszcza takiego montażu HS-a i takiego montażu poszerzeń do HS-a.

Niestety w tej chwili musisz składać reklamację do tego, kto ci to sprzedał. I zobaczyć jego reakcję.

PS: Radziłbym się śpieszyć, bo prawo nakazuje ci "niezwłocznie" złożyć reklamację. A jeśli będziesz czekał, a ten producent czyta to forum, to ci na tej podstawie odrzuci reklamację.

Pozdrawiam

Czy mógłbyś mi dokładnie napisać jakie elementy budzą zastrzeżenia?

Niech mi będzie wolno zasugerować, że rolą nabywcy jest wskazanie usterek, a nie przyczyn ich powstawania. Zatem reklamacja powinna dotyczyć braku wodoszczelności połączenia okna z murem i samej konstrukcji oraz braku szczelności na przenikanie powietrza, bo obie rzeczy idą w parze. To wszystko. A dlaczego nie ma szczelności, tego z paru przypadkowych zdjęć ocenić nie sposób, to moje zdanie. Na takiej podstawie nie powinno się również oceniać sposobu montażu, bo "całość" widać tylko na budowie albo ewentualnie na serii zdjęć wykonanych w celu ustalenia sposobu wykonania pewnych istotnych detali. Na tym etapie wystarczy więc ogólne stwierdzenie - brak szczelności połączeń i konstrukcji.

Czy mógłbyś mi dokładnie napisać jakie elementy budzą zastrzeżenia?

Tutaj masz link do strony Soudala jak w skrócie powinien wyglądać prawidłowy montaż warstwowy

http://www.soudal.pl/2014-10-10-08-50-23/2014-10-10-08-51-24/cieply-montaz-okien-w-technologii-sws

Odnośnie poszerzeń.

Jeśli już, to do HS-a stosuje się 2 poszerzenia. Jedno zlicowane z wewnętrzną stroną, drugie zlicowane z zewnętrzną stroną. Poza tym pomiędzy poszerzeniem a ramą powinna być taśma rozprężna (lub uszczelka lub silikon).

Następny temat to rozmieszczenie i ilość punktów (kotew) mocujących HS-a z ościerzem (murem). Przy szerokości około 430 cm powinno ich być przynajmniej 8. Niektórzy producenci i systemodawcy wymagali by nawet 12.

Kolejna sprawa, która się rzuca w oczy na tych zdjęciach, to to, że kabel od rolety powinien wychodzić z prawej strony (patrząc od wewnątrz). A nie być ciągnięty na ramie HS-a przez całą długość. No chyba, że przy pomiarach nie wiedziałeś jeszcze z której strony będziesz miał zasilanie. To wtedy taka sytuacja jak najbardziej może wystąpić.

PS: Nie jestem specjalistą odnośnie montażu. W tej dziedzinie moja wiedza opiera się na teorii i szkoleniach. Ale tu na forum jest kilku specjalistów, którzy mają zarówno wiedzę teoretyczną jak i praktyczną "w jednym palcu".

... . Poza tym pomiędzy poszerzeniem a ramą powinna być taśma rozprężna (lub uszczelka lub silikon). ...

Chciałbym to podkreślić, bo po raz kolejny padły słowa: "powinna być taśma rozprężna". Dobrze że Jarku dodałeś też inne opcje w nawiasie.

Wg ogólnych założeń powinno być szczelnie, a jak to już to już mniej ważne, chociaż taśma rozprężna to najpewniejsze rozwiązanie. I nawet nie jej cena jest problemem, a ogólnie: trzeba ją mieć. To taki zestaw lepszego montażysty.

O ile okno fachowiec od wszystkiego możne zamontować sprzętem mieszczącym się w reklamówce, przeciętna ekipa monterska ma już cały bagażnik rupieci, to firma przygotowana na wszystko musi mieć tego już pół busa..

Witam

O ile okno fachowiec od wszystkiego możne zamontować sprzętem mieszczącym się w reklamówce, przeciętna ekipa monterska ma już cały bagażnik rupieci, to firma przygotowana na wszystko musi mieć tego już pół busa..

Na moje dużo lepszym rozwiązaniem jest jak firma zamiast połowy busa różności ma WIEDZĘ CO i JAK ma zamontować wtedy przygotuje się do pracy w sposób należyty :)

Pozdrawiam

Chciałbym to podkreślić, bo po raz kolejny padły słowa: "powinna być taśma rozprężna". Dobrze że Jarku dodałeś też inne opcje w nawiasie.

Wg ogólnych założeń powinno być szczelnie, a jak to już to już mniej ważne, chociaż taśma rozprężna to najpewniejsze rozwiązanie.

Zgadza się. Nie jest do końca ważne jak, ale ma być szczelnie. Przy czym taśma rozprężna daje długoterminowo najlepszą szczelność. A tak na marginesie, to w niektórych systemach i przy niektórych połączeniach jest zalecenie systemodawców aby dawać i taśmę rozprężną i silikon.

• 2 months później...

Monterzy się nie popisali fakt. Ale wszystko do naprawienia. Zamiast się zastanawiać jak masz napisać reklamację to dzwoń do właściciela tych "mistrzów montażu" opier.... porządnie bo się należy za te cudeńko. Muszą wymontować suwankę dołożyć poszerzenie tak jak wcześniej ktoś pisał, i doszczelnić. Ja np. stosuje w takich przypadkach dwie taśmy jedną rozprężną, drugą butylową http://denbraven.pl/produkt.php?idp=136&idg=37&idm=4&zastosowania= . Tak naprawdę żadnych taśm pod poszerzenie nie powinno się stosować, ale życie pokazuje inaczej, a raczej kamery i woda. Miałem taki przypadek że woda przeciekała, poszerzenia były idealnie nabite poskręcane a woda się pojawiła.

Co do rolety są dwie szkoły. Jedni mówią, żeby przykręcać przez puszki inni nie. Na pewno jej nie zaszkodzi jak się przykręci, oczywiście odpowiednim wkrętem płaskim.