ZETKA101 01.04.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam, Zastanawiamy się nad sensownym ustawieniem mebli w kuchni (kuchnia otwarta na salon w domu ). Chciałabym prosić was o pomoc przy wyborze układu mebli kuchennych tak aby było jak najbardziej funkcjonalnie. Kuchnia niby ustawna ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Poniżej kilka, myślę, że istotnych informacji -Na dłuższej ścianie znajdują się dwa okna (szer. 80 i 150cm), które w odniesieniu do załączonego zdjęcia z projektu przesuneliśmy w prawo. -Dzięki przesunięciu okien w prawo w lewym rogu powstał narożnik, w którym zmiesci się lodówka lub słupek z piekarnikiem -Poniewaz kuchnia jest otwarta na salon chciałabym okap kominowy Zostało mi zaproponowane poniższe ustawienie mebli i sprzetów kuchennych, co o tym myslicie? Czy widzicie jakies inne opcje? Na długiej ścianie zabudowa niska+zlewozmywak (pod oknem) i zmywarka Na krótszej ścianie 2,4 zabudowa wysoka (lodówka + pierkarnik) i odchodzący półwysep z płytą W grę wchodzi zarówno kuchnia całkowicie otwarta jak i z półwyspem (zabudowa niska,wysoka)- jestem otwarta na propozycje. Co myślicie o opcji płyty indukcyjnej zamontowanej na półwyspie? Pozdrawiam wszystkich budujących, jak i mieszkających we własnych domach i mieszkaniach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 01.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja jestem zwolennikiem płyty na półwyspie, bo gotuję dużo i nie lubię tego robić "do ściany". Ale u Ciebie blatu i miejsca wokół płyty nie ma dużo - musisz określić, czy dla Ciebie to wystarczy.Jaka jest szerokość przejścia?Jaka jest szerokość blatu pod oknem? - może tam warto było dać i zlew i płytę rozsunięte na szerokość wygodnego blatu roboczego i pod to ustawienie dostosować rozmieszczenie okien.Wtedy blat na półwyspie byłby fajnym blatem śniadaniowym z 2-3 hokerami po drugiej stronie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZETKA101 01.04.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Blat umieszony na najdłuższej ścianie-pod oknem byłby wersją optymalną- rozmieszczenie okien (które juz są wstawione) niestety na to nie pozwala. Co prawda pomiedzy jednym a drugim oknem jest ok 64 cm- więc płyta i okap się zmiesci ale nie wyobrazam sobie ciągłego czyszczenia okien, które brudziłyby się podczas codziennego gotowania. Co do szerokości przejścia to wynosi ono 320cm. Jak odejmiemy od tego ok 140 półwysep + 60 cm szafek w wysokiej zabudowie. Na gotowo zostaje 120 cm do przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 01.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 To zupełnie wystarczająco:)Fajnie, zostawiłabym płytę na półwyspie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 01.04.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Wysoka zabudowa na środku na styk. 120 cm zostaje na lodówkę i piekarnik. Nic nie zostaje na blendę. Drzwi od lodówki nie otworzą się nawet 90 stopni. Szafki wysokie w rogu są niewygodne w użytkowaniu. Bardziej niż zwykłe dolne. Wysoka zabudowa na środku zagraci przestrzeń. No i przede wszystkim dziwnie to będzie wyglądać...Półwysep pod płytą powinien mieć co najmniej 80-90cm głębokości w kuchni otwartej. Kwestia bezpieczeństwa, a druga sprawa to chlapanie w stronę salonu. Blatu zbyt mało tak jak Ana wspomniała, bo kolejny masz dopiero po drugiej stronie kuchni. Brak szafek wiszących, ja sobie nie wyobrażam, ale to kwestia przyzwyczajeń. Ma być ładnie, ale przede wszystkim funkcjonalnie, nie podoba mi się to rozmieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZETKA101 02.04.2015 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że płyta umiejscowiona na półwyspie to nie jest w 100% dobre rozwiązanie. Mam jeszcze jedną propozycję, która na początku odrzuciłam- teraz jednak skłaniam się ku niej coraz bardziej. Dodam tylko, że odległość pomiędzy oknami to jakieś 54 cm- okap się zmieści. Aby dodać trochę blatu- można dodać półwysep i przesunać lodówkę koło piekarnika. Co sądzicie o takim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 02.04.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 1)Kuchnia w dwóch rzędach. Płyta na półwyspie wykończonym od strony salonu ścianką trochę wyższą niż blat. Lodówka przy spiżarni, słupek z piekarnikiem na drugim końcu blatu po oknem. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/57678cfa60ad.jpg 2)Słupek z piekarnikiem(jeśli już musi być) po drugiej stronie wejścia do spiżarni. Płyta przy ścianie. Półwysep pełniący rolę barku, z miejscem na stołki od strony salonu, od strony kuchni mogą być pod blatem płytkie szafki. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/718e93d4a5e0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts