Varsovie 01.04.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witajcie, zachodzę w głowę jak można zrobić coś na wzór nadproża z gips kartonu pomiędzy dwoma równoległymi murowanymi ścianami. Dla zilustrowania sytuacji obrazek: Wysokość pomieszczenia 2,6m, odstęp pomiędzy ścianami 125cm. Grubość ściany 10 cm. Pożądana wysokość takiego jakby nadproża to ok 60cm. Tam nie będzie żadnych drzwi , aspekt czysto dekoracyjny do oddzielenia korytarza od kuchni. To co przyszło mi do głowy: 1. Na górze i dole profile CD60, z czego dolni podwieszony na dwóch prętach z wieszakami obrotowymi. Dodatkowo przy pionowych krawędziach profile. Problem co po środku zamontować, bo wypada mieć jakiś pionowy słupek do przykręcenia płyty. 2. U góry i dole profile UW100, z czego dolny połączony z czterema pionowymi CW znitowanymi/skręconymi z UW. Wiem w ściankach działowych nie skręca się CW z UW, ale przy takich wiszących półkach, które i tak nie stykają się z podłożem i nie ma miejsca naprężenie pomiędzy stropem/podłoga można tak skręcać. 3. U góry UW, na dole pozioma półka na CD, a następnie wewnętrzne płytowanie i kątowniki. Co polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 01.04.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Przy grubości ściany 10 cm nie możesz zastosować profili CW i UW 100, bo po dwustronnym zapłytowaniu całość będzie szersza od grubości podanej przez ciebie ściany(10 cm+dwa razy płyta da w sumie 12.4 mm) .Lepiej zastosuj profile CW i UW 75. U góry i po bokach daj profile UW skręcone ze sobą) a pomiędzy dolny i górny wstaw kawałki profili CW -tych nie musisz nitować ani skręcać, bo całość usztywni płyta.Potem uniflot + taśma + kątowniki. Mam u siebie tak wykonane dość długie" pseudo" nadproże i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts