Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obniżyć koszty prądu-Piec C.O.

mrmeX

Recommended Posts

Witam, mam piec c.o. Stalmark Duo Boss (sterownik ST-630H)

Instalacja posiada 3 pompki obiegowe: podłogówka, c.o. oraz pompkę do bojlera. Podłogówkę mam tak zaprojektowaną, że zawór mieszający podaje wodę w obieg. Teraz mam zawór ustawiony na 30 stopni, a w sterowniku ustawiłem 31 stopni,tak, że takiej temperatury nigdy nie osiągnie i pompka pracuje cały czas. Zastanawiam się czy aby obniżyć koszty prądu, nie warto tak zmodyfikować instalację np. 40 minut podaje pompka w obieg wodę o temp np. 34 stopni a później pompa stoi np. 20 minut i tak w kółko. Tak samo z pompką obiegową do co. Jest zawór czterodrogowy, ale na jakiej zasadzie pompka załącza się i wyłącza to nie wiem, wiec nie wiem czy ten obieg można modyfikować. Może ktoś o moim pomyśle się wypowiedzieć? Czy są gotowe takie sterowniki? Jak to wykonać i czy to ma sens? W jak innym sposób można przyoszczędzić prąd? Zakładając, że te pompki chodzą cały czas na 1 biegu ( chociaż z reguły w zimie mam je na drugim biegu) to średnio w miesiącach zimowych wychodzi około 35 zł za prace pomp nie licząc wentylatora oraz pracy podajnika.

Tez przylaczam sie do pytania, jest mozliwe zeby np w sterowniku Titanic mozna bylo sterowac pompka tak aby wylaczala sie powiedzmy co 15 min na 5 min, czy trzeba dokupic np sterownik pokojowy?

U mnie sytuacja tak wyglada ze w dzien nie ma odbioru ciepla (termostaty na grzejniach), a pompka pracuje cala dobe.