Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie podłogi z OSB pod gres

rgal

Recommended Posts

Witam

Mam taką sytuację: Strop z płyt osb 32 na legarach, płyty są z wierzchu "zmęczone" czyli zabrudzone i nastroszone. Zamierzam na nich kleić podłogę z gresu. Problem polega na tym że potrzebuję dodatkowo podnieśc poziom podłogi o jakieś 2cm (plus płytka). No i tutaj nie wiem jak to zrobić. pomysły mam 2:

-Druga warstwa OSB 18mm i na niej już montaż gresu zgodnie z instrukcjami (szlifowanie itd). Pytanie jak zmaontować do siebie te dwie warstwy OSB - jakiś klej (jaki?) i gęsto wkręty?

-Jakaś inna płyta (jaka? może cementowo-włóknowa?) i na nią gres, tylko też pytanie - jak zamontować tą drugą płytę do istniejącego OSB.

Pomysł 2cm wylewki nie wydaje mi się sensowny.

Osobiście skłaniam się do rozwiązania 2, tylko nie wiem jak to technicznie zrobić żeby się na pewno trzymało do płyty OSB. Macie może jakieś propozycje?

Po zastanowieniu się myślę że dam płytę cementowo włóknową lub gipsowo włóknową lub cementowo wiórową W sumie wystarczy mi mniejsza grubośc (np 12 mm). Zaletą jest "normalne" klejenie gresu do tego materiału. Co do montażu to planuję z grubsza oczyścić podłoże, zagruntować, dać klej (jeszcze nie wiem jaki) i dodatkowo przymocować gęsto wkrętami. Przy okazji można łatwo wyrobić wymagany spadek do kratki odpływowej. Prosże o pomoc - która z wymienionych płyt się nadaje i się sprawdzi na podłodze.