sadzone 02.04.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzień dobry, Chcę położyć nowe płytki podłogowe zamiast oryginalnych, 40-letnich płytek w łazience w bloku z wielkiej płyty. Zabrałem się za skucie małej, czarnej mozaiki przyklejonej pod kątem do podłogi, która służyła za cokolik .Niestety pod nią zamiast samego kleju/zaprawy i mniej więcej równej ściany odkryłem 4-5cm betonowy kołnierz-przyporę ściany, który do tego został wylany na położone wcześniej płytki podłogowe. Czy wiecie co zrobić z czymś takim? Czy to element konstrukcyjny i nie powinienem ingerować w ten beton, a nawet uzupełnić ubytki i żyć dalej z myślą techniczą i fantazją budowniczych bloku, czy mogę odkuć go na równo ze ścianą, ewentualnie przyciąć szlifierką kątową, żeby nie tworzyć drgań na połączeniach płyt? Od tego, co dalej będzie zależeć, czy położę płytki zamiast obecnej podłogi, czy na nią, jeśli nie będzie innego wyjścia. O estetyce nie wspomnę. Pozdrowienia Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez sadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadzone 09.04.2015 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Sam sobie odpowiadam, ale może komuś przyda się kiedyś ta informacja - nie jest to elemnt konstrukcyjny i mozna odkuć. Trzeba uważać na rogi ścian przy podlodze - mogą tam wystawac metalowe kątowniki, które są konstrukcyjne. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1234567 20.05.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Szanowny Forumowiczu.Odkopuję ponieważ walczę z tym samym. Czy skułeś te cokoliki bez dodatkowych problemów? Czy metalowe ościeżnice, które zapewne też wykuwałeś nie łączą się czasem z kątownikami o których wspominałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts