Ifarrg 02.04.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam. Mam w domu stropy żelbetowe, które były podparte blatami podczas ich zalewania, co spowodowało, ze są one bardzo równe. Teraz się zastanawiam nad tym, jak je wykończyć? Na ścianach daję płyty GK klejone do ścian (bez rusztu). Na sufitach chciałem dać samą gładź, a w częsci dać sufity podwieszane. Czy to dobry pomysł? Na sufitach trzeba dać źródła światła, więc tam, gdzie będzie sama gładź, trzeba by wyciąć bruzdy na kable. Nie będzie tego aż tak dużo, ale cięcie w betonie nie jest przyjemne. Ale pomijając już same kable, to co lepiej wybrać: tynkowanie sufitów, kładzenie gładzi, czy sufit podwieszany wszędzie na niskich profilach? Chodzi tak o estetykę jak i tez łatwość i szybkość wykonania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 02.04.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 To chyba zależy od koncepcji.Ja 90% mam podwieszone ale nad nimi idzie instalacja WM. W 3 pomieszczeniach nie mam przewodów WM i zdecydowałem się na jedynie na szpachtlowanie, jednakże wtedy trzeba już w tym momencie dobrze rozplanować podejście oświetlenia. Dzięki temu te pomieszczenia mam ~15 cm wyższe, czego również oczekiwałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 03.04.2015 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 To chyba zależy od koncepcji. Ja 90% mam podwieszone ale nad nimi idzie instalacja WM. W 3 pomieszczeniach nie mam przewodów WM i zdecydowałem się na jedynie na szpachlowanie, jednakże wtedy trzeba już w tym momencie dobrze rozplanować podejście oświetlenia. Dzięki temu te pomieszczenia mam ~15 cm wyższe, czego również oczekiwałem. Dzięki za info. No i co, te pomieszczenia, w których nie masz WM , a zakładam, że masz sufity żelbetowe, to na tych sufitach wycinali bruzdy, a potem szpachlowali? I jeszcze jedno. WM puszczałeś w każdym pomieszczeniu pod sufitami podwieszanymi z racji tego, że masz płaski dach, czy jakieś inne powody o tym zdecydowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Sufity podwieszane to jednak magazyn kurzu i innego syfu w przestrzeni niewentylowanej trudnej do czyszczenia ... chociaż inne zalety niewątpliwie posiadają. Czasami zaglądamy do takich przestrzeni gdy komuś nagle zachce się kominka a nawiewy trzeba poprowadzić pod sufitem . Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 05.04.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 ja zawsze preferuję podwieszane sufity, ułatwiają przeprowadzenie wszelakich instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts