barti007 02.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam i proszę o opinie/poradę. Ok 2 tygodnie temu w moim mieszkaniu została wycyklinowana podłoga. Ponadto mieliśmy dwa drewniane parapety, które też zostały odnowione. Fachowiec powiedział, żeby następnego dnia przyjechać i otworzyć wszystkie okna dla lepszej wentylacji i dla pewności odczekać 3-4 dni aby lakier dobrze stwardniał. Tak też zrobiłem, to był poniedziałek, we wtorek ostrożnie na paluszkach otworzyłem wszystkie okna i odczekałem do soboty. Po wejściu w sobotę skontrolowałem "na chłopskie oko" wykonaną robotę i ogólnie, nie wliczając małych niewiele znaczących niedociągnięć byłem bardzo zadowolony z nowej starej podłogi. Kilka dni później (a może nawet tydzień) zdecydowaliśmy, że musimy przemalować jedną ścianę bo się nam nie podoba i jak nie teraz to już potem nie będzie kiedy. Zabezpieczyliśmy podłogę kartonami, położyliśmy folie i pomalowaliśmy ścianę.Po wyrzuceniu folii i kartonów okazało się, że podłoga pod kartonami jest JAŚNIEJSZA od tej części, która nie była przykryta. Co więcej, na parapecie przez kilka dni leżała kartka a4 (rachunek za meble) - nie była niczym przygnieciona, po prostu leżała. Okazało się, że część pod kartką też jest jaśniejsza od części, na której kartka nie leżała. Wygląda to tak, jakby część podłogi/parapetu, która nie była niczym przykryta została przykryta kurzem... ale to nie jest kurz, bo nie idzie tego zetrzeć/zmyć. Tak jakby lakier ściemniał (pod wpływem słońca?) - czy to normalne? Czy trzeba polerować? Czy może pastowanie wystarczy? Niestety nie wiem, jaki lakier leży na podłodze poza tym, że to półmat i 3 warstwy - fachowca miałem z polecenia, w teorii zaufanego, zapłaciłem 43zł za m2, robota trwała od ok 8:30 do 17, ok 23m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.04.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam i proszę o opinie/poradę. Ok 2 tygodnie temu w moim mieszkaniu została wycyklinowana podłoga. Ponadto mieliśmy dwa drewniane parapety, które też zostały odnowione. Fachowiec powiedział, żeby następnego dnia przyjechać i otworzyć wszystkie okna dla lepszej wentylacji i dla pewności odczekać 3-4 dni aby lakier dobrze stwardniał. Tak też zrobiłem, to był poniedziałek, we wtorek ostrożnie na paluszkach otworzyłem wszystkie okna i odczekałem do soboty. Po wejściu w sobotę skontrolowałem "na chłopskie oko" wykonaną robotę i ogólnie, nie wliczając małych niewiele znaczących niedociągnięć byłem bardzo zadowolony z nowej starej podłogi. Kilka dni później (a może nawet tydzień) zdecydowaliśmy, że musimy przemalować jedną ścianę bo się nam nie podoba i jak nie teraz to już potem nie będzie kiedy. Zabezpieczyliśmy podłogę kartonami, położyliśmy folie i pomalowaliśmy ścianę. Po wyrzuceniu folii i kartonów okazało się, że podłoga pod kartonami jest JAŚNIEJSZA od tej części, która nie była przykryta. Co więcej, na parapecie przez kilka dni leżała kartka a4 (rachunek za meble) - nie była niczym przygnieciona, po prostu leżała. Okazało się, że część pod kartką też jest jaśniejsza od części, na której kartka nie leżała. Wygląda to tak, jakby część podłogi/parapetu, która nie była niczym przykryta została przykryta kurzem... ale to nie jest kurz, bo nie idzie tego zetrzeć/zmyć. Tak jakby lakier ściemniał (pod wpływem słońca?) - czy to normalne? Czy trzeba polerować? Czy może pastowanie wystarczy? Niestety nie wiem, jaki lakier leży na podłodze poza tym, że to półmat i 3 warstwy - fachowca miałem z polecenia, w teorii zaufanego, zapłaciłem 43zł za m2, robota trwała od ok 8:30 do 17, ok 23m2. Zastanów się z jakiego pwodu mogły powstać jaśniejsze i cimniejsze miejsca, po czy pozwól podłodze, w całej jej powierzchni, nacieszyć się słońcem. Zapewniam Cię, że podłoga "opali" sie równo i stanie sie bardziej dojrzała. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barti007 03.04.2015 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja się domyślam, że to może być słońce (co zresztą napisałem), teraz bardziej interesuje mnie czy to się wyrówna. Od kilku dni wszystko leży "odkryte" i jak były jaśniejsze "plamy" tak nic się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.04.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja się domyślam, że to może być słońce (co zresztą napisałem), teraz bardziej interesuje mnie czy to się wyrówna. Od kilku dni wszystko leży "odkryte" i jak były jaśniejsze "plamy" tak nic się nie zmienia. Niecierpliwy jesteś. Spokojności życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts