Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka małżeńska potrzebna?

Jestem za  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jestem za

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazienka powyżej 12 m2 to już salon kąpielowy.

W jednym z krajów arabskich, w którym mieszkałem, w łazience pożądane było, oprócz wanny i umywalki, miejsce na kozetkę (taką jak w gabinetach lekarskich) dla celów intymnych.

Moja łazienka była mała, ale miała zdaniem tubylców jedną zaletę :

kran przy wannie był po tej stronie świata gdzie Mekka, co pozwalało na rytualne rżnięcie barana przywiązywanego głową do kranu (autentyczne).

W projekcie miałam trzy łazienki, ale z tej małżeńskiej zrezygnowałam. Zrobię tam drugą garderobę. Może teraz luksusem są dla mnie dwie łazienki, ale jak zamieszkam będe chciała mieć swoją własną. Wiem, że po czasie punkt widzenia się zmienia i za kilka lat może będe głosowała za łazienką przy każdym pokoju sypialnym. Cóż gusta się zmieniają a apetyt rośnie w miarę jedzenia.

2 łazienki w ogóle - tak.

2 łazienki, z czego jedna wyłącznie małżeńska - nie.

2 łazienki + 1 małżeńska - no, jak ktoś nie wie na co wydać pieniądze ...

Mam dokładnie takie samo zdanie o sprawie. Jak bym miał kilkanaście tysięcy za dużo i nie wiedział co z nimi zrobić to może bym się zdecydował, a tak muszą wystarczyć 2 jedna na górze i jedna na dole :) , a i wpralni wstawię wannę, którą wywaliłem z bloku na rzecz głębokiego brodzika (ale to był wieeeeeeeeelki błąd :cry: )

w naszych planach:

łazienka "rodzinna" na piętrze - ogolnodostępna dla rodziców i dzieci,

WC na parterze "gościowe" i dla przebywających akurat na dole...

Niestety pow. domku (niecałe 100mkw) - czyt. finanse - nie pozwala na nic innego, a chętnie byśmy sobie zafundowali łazienkę małżeńską, a nawet i salon kąpielowy dla całej rodziny...

koks

Ja buduję dom z trzema łazienkami: małżeńska, dziecieca (to na piętrze) i ogólnodostępna/gościnna na dole. Nie bardzo widzę inne rozwiązanie, jeśli dom ma być komfortowy dla wszystkich użytkowników. A co do postów kilku poprzedników to naprawdę wiem co zrobić z pieniędzmi.. po prostu z pewnych rzeczy ciężko jest zrezygnować (dla każdego pewnie z innych). Co do łazienki 24 m2 - no cóż ... marzenie. Można wstawic piękną okrągła wanne dwuosobową na srodku. U mnie się niestety nie zmieści bo mam tylko 12m2. A co do sprzatania - ludzie nie przesadzajmy- jak ktoś buduje dom z łazienką 24 m2 to chyba nie myślicie że sam będzie sprzątał cokolwiek. Innym też trzeba dać zarobić.

A ja mam domek 106 m i w nim dwie łazienki, do tej pory nie myślałem o trzeciej i raczej jej nie zrobie. Jedna na dole i jedna na poddaszu moim zdaniem wystarczy, choć wychowałem się w domu gdzie było nas 5 chłopaków i przy jednej łazience nie było problemów. Teraz mam chłopca i dziewczynkę może będzie mało te dwie łazienki :wink:

A my mamy dwie łazienki na górze: przy pokoju gościnnym mała (prysznic, sedes, umywalka) i duża dla dwojga (a może kiedyś trojga? :-? ) dzieci (wanna, prysznic, sedes, bidet, umywalka). Mamy rodzinę spoza Warszawy, która często do nas przyjeżdża na parę dni - pokój gościnny nie jest więc luksusem, tylko koniecznością.

A na dole: ogólnodostępne WC (sedes plus umywalka) oraz przy naszej sypialni mała łazienka (wanna, umywalka, sedes, może bidet, jak się zmieści). Przemyśliwam nad tym, czy da się te dwie łazienki jakoś połączyć (dwa wejścia? jakoś oddzielony niską ścianką sedes? ???) żeby powiększyć garderobę. Ale nie wiem, czy to się uda - i czy będzie wygodne.

Joasia

SINGER- mam plany w moim domu zrobić łazienkę małżeńską.PRIMO mam 3 córki i żona nażeka ,że zużywają jej kosmetyki w ilościach hurtowych.SEKUNDO nie zamierzam paradować nago po domu ,ale w sypialni chcę czuć się swobodnie.A taki aneksik małżeński chyba powinien się człowiekowi należeć tym bardziej we własnym domu.

RODZICE TEŻ LUDZIE!!!

• 1 year później...
  • 4 years później...

Jestem absolutnie za małżeńską łazienką .

zamierzam budować guliwera 2g 150 m2 i jest tam doskonałe rozwiązanie przy dwojgu a nawet trojgu dzieci.

Mieszkałam z dwiema siostrami w mieszkaniu w bloku z jedna łazienką i wiem jaki to ból iść na 8 do szkoły, poza tym używanie kosmetyków mamy - standard :wink: . Mam zamiar uprzedzić fakty .

Chciałabym zeby dzieci mialy osobna lazienke, a nie wspolna z goscmi ktorych u nas w domu na pewno nie zabraknie - kwestia higieny i "zarazków" zwłaszcza w okresie wczsno szkolnym jakos mnie przekonuje :)

Jako ostatni ale nie najmniej wazny agrument chcialabym podac chec intymnosci z wlasnym mezem w wannie z masazem, winem i swiecami ( te poza wanna :wink: ) - bezcenne...

p.s. link do projektu guliwera http://www.extradom.pl/projekt-domu-GULIWER%202G-ID-4708.html?typ=parterowe_z_poddaszem&powierzchnia=100_200_m&garaz=2_miejsca&strona=2

• 2 months później...

Widzę, że temat upadł, no to go podtrzymam. U mnie są 3 łazienki. Tzn jedna na dole to tylko kibelek i umywalka, przy sypialniach mam jedną 9m kw. i tamjest wanna, 2 umywalki, bidet i kibelek (to łazienka dla dziewczynek-sztuk dwie i zanosis ię na trzecią 8) ) U w pokoju nad garażem zwanym przez mnie " 8) apartmani" mam kibelek, bidet, umywalkę i prysznic. To w sumie wszystko przez męża, bo rano musiałby wstawać o 5 rano , żeby się do mycia dostać (4 baby w domu) 8) , a tak to mamy swój niezależny, a dzieci niech se żądzą :D

http://forum.muratordom.pl/dom-w-werbenach-3-ani-i-michala,t141052.htm

My będziemy mieć łazienkę małżeńską o powierzchni 8.60 m2.Nasza sypialnia znajduje się na parterze, na poddaszu znajdują się pokoje dzieci + bawialnia od czasu do czasu robiąca za gościnny - tam jest duża łazienka o powierzchni 11 m@.

Na parterze będzie jeszcze gościnne wc, a w piwnicy kibelek, umywalka w i wanna w pralni.

Czy małżeńska łazienka to zbędny luksus?

Nie. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach to konieczność. Nie wyobrażam sobie czekania pół godziny na wolną łazienkę przed wyjściem do pracy :roll:

W moim domku też są dwie łazienki. Jedna na dole z prysznicem, druga na górze z wanną i prysznicem. Ponieważ nasza sypialnia jest na dole (chyba ewenement!) a dzieci na poddaszu - nie ma żadnej kolizji ani potrzeby na wiecej. I o to mi własnie chodziło!!! :lol:

Fakt - sypialnia na dole to raczej rzadkość :) Ale u nas też tak własnie będzie - m.in. również ze względów łazienkowych, choć ta dogodność wyszła dopiero "w praniu". Generalnie główna łazienka będzie na górze, ale jak nam się na dole siusiu w nocy zechce to roznegliżowani nie będziemy musieli po poddaszach pomykać :)

Gdy mieszkaliśmy z mężęm tylko we dwoje łazienka małżenska wydawała mi sie czymś absolutnie niezbędnym. Gdy pojawiło się dziecko okazało się ze wcale nie jest to coś aż tak ważnego - nie trudno jest korzystając z jednej łazienki ukryć przed nim to co winno byc ukryte :wink: . Nie mniej jesli masz możliwości to warto mieć taką małżeńską łazienkę choć 24 m2 to duzo za dużo - kto to będzie sprzątał ?

jak to kto? ŻONA :D